Книги и приказни за деца

Дискусија во 'Дете' започната од mariz, 1 јуни 2019.

1. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Од овој тип се таквите книги, има за полицаец, за доктор и уште некои други, веќе ти пратиле слики да не се дуплираме.

На Aw-aw му/ѝ се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.965
    Допаѓања:
    37.049
    Книгите за Исидора Мун освен во Литература, каде може да се најдат?
    За Скопје прашувам.

3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.965
    Допаѓања:
    37.049
    Од каде ги купуваш Хрониките на Нарнија?

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.262
    Допаѓања:
    67.824
    Не ги купувам, ги симнав сите на киндл, па и ги читам од англиски на македонски директно.
    Колу што пребарав има три во Матица, а ги има во некоја Бонига во Неготино, да им пишеш на фб да ги прашаш дали ги имаат, дали праќаат и дали им се целосни книгите, да не им се некои кратени верзии, гледам евтини им се.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    5.803
    Последнава о ние ја имаме, душа и извадивме, мојава уште на две години почна да ги учи и памти диносаурусиве и јас со неа. Имаме повеќе книги за диносауруси од кои посебно друга добра книга која топло ја препорачувам и која е корисна и понатаму за училишна возраст е ,,Диносауруси во периодот креда,, во издание на Топер. Е сега некој да каже дали има и за Јура и Тријас? Мојава треба да тргне во школо а има сеу
    ште интерес за диносауруси.

6. maia.

maia. Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    391
    Ептен се радувам што последниве години домашните издавачи посветија внимание и на детската литература. Мислам само дека малку заостануваат со промоција - кога би „форсирале“ детска литература, како што други тупкаат под нос љубовни романчиња и трилери, во најмала рака би израснале писмени генерации со нескротлив дух и фантазија. На инстаграм, hurricane_full_of_joy, дава многу добри препораки за читање. „Друга приказна“, фестивал на детската книжевност, во организација на Темплум е одлична собиранка и нуди добро скоцкана програма. Пред некоја недела заврши фестивалот за литература и илустрација за деца „Литера“, а ланската изложба на илустрации на Димитар Кондовски беше едно прекрасно искуство.
    Бегемот и Чудна шума имаат многу убави наслови. Од сликовници око ми фаќаат „Бел“ од Гаврош и „Ајде да патуваме“ од Антолог. Илустациите се на друго ниво. Драги ми се сликовниците на Костуранов од Литература, „Ежето Снеже“ и „Лепчето што расте“ од Едиција Светулка, Уципуци од Антолог и „Зимава нема да студи“ од Бата прес. За малку поголемки, топло ги препорачувам „Полиана“ - Еленор Х. Портер (роман), „Основоположниците на македонската современа уметност“ - Елизабета Баковска (енциклопедија за деца), „Јас сум Акико“ - Стефан Тиќми (роман).
    Наредната недела, на први јули, во МКЦ, Темплум организираат настан - „Фини деца со сликовници“. Ќе се промовираат три нови книги, имаат и работилници за деца, ќе има и саем, а најважно од сè, за мене, е што децата ќе имаат можност да разменат / донираат стари играчки во хуманитарни цели. :) Прво што ми паѓа на памет од кај нив е „Нешто друго“. Ја препорачав на кој стигнав, топла приказна за прифаќање на различните од нас. „Мечето Ушко“ им е прекрасно издание, неа и „Бајки од Македонија за цела година“ во издание на Литература, треба да ги има секое дете. За жал, проблем е цената. Колку и да е богато изданието, колку и да е вложено во печатење, генерално детските книги на нашиот пазар се луксуз. Не сметам дека издавачките куќи треба да отстапат од квалитетот, а според тоа единствено што останува е да се надевам дека стандардот еден ден ќе ни дозволи ова да биде секојдневние.

На marchi-cool, Eat Drink Smile и CurlyBlossomGirl им се допаѓа ова.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    @maia. читајте ја Нешто Друго во комбинација со Елмер. Комплементарни се во дискусијата за чувтсвата околу различноста.

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    Мојата ќерка многу сака книги. Редовно се купува по една до две и се читаат до кинење. Подолу се дел од тие што ги читаме, ги нема моите стари книги што и ги читам, ако имате прашања за содржината, квалитетот, цената, јазикот или лектирата, пишете.

Овие една по една секој месец купивавме. На оамет ги знае веќе. Омилена е војската на лавот. IMG_20210808_192133.jpg Овие беа кога беше помала. Биби и Боби веќе не ги читаме, ќе одат у градинка, ама штрумфовите уште се актуелни. IMG_20210808_192222.jpg овие највеќе ги сака. За човечкото тело се мора да знае. Анатомија у мало е.Астрономијата ја засака одамна, купивме и телескоп за со книгава. Змејологијата за жал ја уништи на некои страни. IMG_20210808_204035.jpg Хајди ја има уште во неколку книги. Супер за возраст од 5 год. IMG_20210808_204113.jpg ова се бајките пред спиење. IMG_20210808_204236.jpg IMG_20210808_204457.jpg IMG_20210808_204828.jpg

Се извинувам за пердето и стапалата на некои слики ме мрзеше да сецкам.

На IRBBB, Camille84, hub и 14 други им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.741
    Допаѓања:
    77.054
    Од кај ви е таа за рециклирање?

10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    Топер. Има уште две три слични, да ги најдам ќе ти сликам, за струјата мислам и водите.... Некоја невладина, донација или слично мислам дека е финансирано. Да видам дом ќе ти пишам.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Eat Drink Smile

Eat Drink Smile Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Здраво, многу убави книги имате,ме интересира од каде ви е книгата "Лили и Вили" и оние за штрумфовите?

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    Лили и вили е подарок од Велес, а штрумфовите се од просветно дело

13. Eat Drink Smile

Eat Drink Smile Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Извинете уште едно прашање, која издавачка куќа е книгата "Лили и Вили" бидејќи не сум од Велес.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    Не ве заборавив, само слаби време
    @mariz IMG_20210820_213033.jpg IMG_20210820_213041.jpg IMG_20210820_213057.jpg
    IMG_20210820_213405.jpg

Велешани биле, затоа само таму ја имало.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    IMG_20210820_214211.jpg

Оваа е од мое време ама има интерес. Јас читам од прашањата на крај она сама одговара. Ако пријави интерес за некое прашање, го читаме. Ако мисли дека знае, не читаме хахахха

На Ano и mariz им се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.510
    И син ми ја откри кај моите. Од неа доби инспирацијаи желба за учење на човечкото тело. Уште лани на три години научи што е желудник, бели дробови, бубрези, мочен меур, срце и крвни садови... и кое за што служи. Треба пак да ја отворат со дедо му, за нова тема за учење иако во моментов е преокупиран со броеви, па само намбер блокс се гледа и имаме и слични коцки како во цртанот па само тоа е главна тема во моментов.

На macalavica и Cka им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.010
    Кај ја гледа? На нетфликс ја изгасија. И мојава е луда по цифри, сега судоку решаваме.

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.510
    На јутјуб ги има.

19. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    837
    Преубава колекција и не би рекла мини туку мега библиотека :). И мојата многу сака книги и баш ќе ги сликнам нашите, многу читаме, ама бидејќи се спремаме за училиште поактивни сме со книгите со активности.

20. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Screenshot_20210822_144317_com.android.chrome.jpg Screenshot_20210822_144317_com.android.chrome.jpg
    Мајки ја имате ли оваа сликовница, ме интересира како сте задоволни, убава ли е содржината, на ќере и се ближи роденден па да кажан на баби е што да купат.
    Има ли некоја од вас книга со сказни од Јадрнка Клисатова и мислење?