Здраво, дали има сликовници за предучилишни деца на македонски со Божикна/Новогодишна/Зимска тематика?
Кoга и читам книги/сликoвници ме прати 30 секунди, пoкажува сo прстoт, следнo ми jа зема книгата и врти страници, станува и тoлку..какo да и привлечам внимание да ме прати? Иначе не читам тoа штo гo пишува туку си измислувам, пoвишувам-намалувам тoн, имитирам звуци нo не jа интересира и тoлку.
Тоа е,не може секој да го интересираат исти работи. На пример внука ми ужива да мести сложувалки,се труди,прашува каде стои па уредно ќе ги потстисне,па ајде пак од почеток. Овој црвов мој,само ќе ја растури и толку. Ама затоа за книги читање ми е бубалче. Дури и сам си ги листа и си збори демек чита,нешто што запамтил,нешто измислува. Јас му читав од мала возраст, некаде од 10-11 месеци,можеби затоа има љубов кон книгата
А која возраст е? Може да пробаш со покажување на сликите, да го прашуваш што гледа, како се викаат тие нешта, да му зборуваш за самите слики... можеби така ќе го заинтересираш...
Сите издавачки куќи имаат по нешто со таква тематика. Има и од македонски автори и преводи. Од Биби и Боби преку Дина и Додо (Арс Ламина) па до преводи на книги со тврд повез (овие обично се на Просветно Дело). Покрај сликовници има и книги со активности и боенки со таква тематика секаде.
Ќе моѓе ли да ми предложите добри книги за детенце со приказни исто така и со басни да се интересни и од нив слика ако имате... Сакам на блискиве да им предложам во пакетче место многу чоколади по една да му стават
Да од тримакс си избравме но мене конкретно мислење ми треба за книга од типот 101 приказна, збирка бајки, збирка басни и сл, голем е изборот па незнам што да избереме... Да можеше сите
Класиците се секогаш ОК од типот басни од Езоп, бајки од Андерсен или Грим. За другите зависи што сака детето. Од мене топла препорака за сликовниците на Елоквента: Графало, Елмер, Елмер и Вилбур и Загубеното мајмунче. Подобар превод немам сретнато. И се поучни и необични. Подобри се од класични бајки. Ги купувавме од Икона и од www.zazu.mk. Исто е убава Нешто друго.
Книгата на знаења и детски бон тон од Биби да не ги има некој да сподели искуства? за од која возраст се ?
Ние ги купивме (односно едната ја купивме другата беше подарок) кога детево наполни 5 години. И ако мене ме прашаш баш за крај на градинка и прво одделение се. Таа книга на знаења има информации што се учат во прво одделение во основно и дел во последната година од градинка. Бон-тон секако секогаш треба, ама начинот на пишување е баш за таа возраст. Мене не ми се нешто посебно ама детево сакаше да ги листа/читаме прилично мнгоу на почетокот.
Здраво, ќе може ли предлог едноставни сликовници околу насилство, туркање, таква работа? Нешто поучно имаме на македонски? Фала
во оваа книга има баш таков расказ за туркање и тоа првиот. И другите наслови од оваа едиција се супер на Топер. https://toper.mk/вредности
Јас пишам да ги пофалам книгите на едиција светулка. Прекрссни книги, прекрасна илустрација. Текстот е таман за дечиња, се чита во еден здив. Посебно книгите на @Shelea на само на керками и мене ми се омилени. На памет ги знаеме