Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. fibimk

fibimk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Sakam da citam....sekako koga imam vreme i zelba,iako vo posledno vreme slabo mi odi so koncentracija.....
    Inaku citam prvenstveno trileri,mistika,arheologija......Sakam vozbudlivi knigi.Ljubovni nitu kupuvam,nitu citam. :$

2. doktorka-an

doktorka-an Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2010
    Пораки:
    1.078
    Допаѓања:
    345
    овие книги ви ги препорачувам,навистина се добри-
    1. Одлука - Николас Спаркс
    2. Порака во шише - Николас Спаркс
    3. Затоа што те љубам - Гијом Мисо
    4. Страници за нашата љубов - Николас Спаркс
    5. Прошетка за сеќавање - Николас Спаркс
    6. П.С. Те сакам - Сесилија Ахерн
    7. Времето на лалињата - Дебора Могах
    8. Кажи кога - Елизабет Берг
    9. Тајниот свет на една купохоличарка - Софи Кинсела
    10. Купохоличарка во странство - Софи Кинсела
    11. Купохоличарката се мажи - Софи Кинсела

кога имам послободно време од факултет секогаш читам,и најмногу сакам драми,комедии,вистински приказни да читам ;) ;)

3. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Јас читам на периоди :) Во одреден период им се „фрлам’ на книгите, а друг период па само серии гледам :) Обично уживам да читам авантури, мистерии, интриги, завери итн.

На fibimk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Јас многу сакам да читам книги....Најинтересен роман ми е Мартин Идн од Џек Лондон...Се зборува за сиромашен човек кој се вњубува во богата девојка ама на крајот завршува тажно....Мартин Идн се фрла преку прозорецот на бродот и се удава :( :o

5. natte

natte Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    до пред 1 година немав навика да читам книги но за сега имам процитано многу книги некои се:
    николас спаркс-страници на нашата љубов,чекори за сеќавање
    стефани мајер-сите четири дела од филмот twilight
    антони де мело-патот на љубовта
    џон сасон - принцезата султана
    и уште многу други но овие ми се некако легнати на срце и едни од најубавите и кои ми оставиле најголем впечаток

6. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Јас да ви кажам најискрено сум една од оние личности што ги сака книгите,значи сакам да читам многу тоа ме опушта кога мозокот ми е пренатупан.Инаку имам многу книги читано некои добри некои лоши ама посебен впечаток ми оставила книгата ПЕКОЛОТ од Данте Алигери сварно многу добра книга,многу интересна и жал ми е што не ги имаат преведено рајот и чистилиштето од него инаку и нив ке ги прочитам и многу пати се прашувам дали навистина е пеколот онаков како што го опишува тој во неговите книги :^)

7. mina

mina Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    638
    Во последно време многу слабо читам! Ептен слабо! :tmi:
    А инаку имав навика да читам, најчесто во средно школо и дури бев на факултет... уживав пред спиење да се опуштам со некоја добра книга! најчесто читав од Паоло Коељо ... омилени ми беа неговите дела!
    А сега веќе не паметам која книга последна ја има прочитено! Беше одамна..можеби веќе 3 години немам книга фатено во раце!

8. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.554
    Кога се зборува за некоја книга никогаш не се открива крајот или битни пресвртници бидејќи има луѓе кои сеуште не се ја прочитале книгата, а после ова се губи и желба да се прочита бидејќи ти веќе си го открила крајот. Ова е чисто добронамерна критика :)
    Инаку на темата, читам често, преферирам трилери или мистерии, ама не се на одмет и љубовни романчиња од време на време :) иако по некогаш крајно се револтирам од преводот на некој книги и многу ми е жал што не можам секогаш да ги читам на јазикот на кој се издадени

9. cikorija72

cikorija72 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2010
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Prekrasni knigi se ,,VISTINSKI VERNIK,, od Sparks, ,,P.S. te sakam,,; ,,Soprugata na diplomatot,,; ,,vremeto na lalinjata,,. Ovie knigi im gi preporacuvam ne sekogo.Poz

10. Cokolatce95

Cokolatce95 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    131
    Ќе ве замолам да ми напишете неколку реченици во врска со поговорката ’Џабе работи, џабе не седи’...
    Само побрзо ве молам за утре ми е .. немав кај да се обратам па решив овде.. Поздрав

11. Whatsername

Whatsername Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    344
    Извесен период не читав ништо освен лектирите, ама од пролетта навака изнакупив сигурно 15-20 книги на англиски јазик и плус симнав нешто од Интернет. Читам многу и одсекогаш сум сакала да читам. Најмногу сакам да читам љубовни книги. :)

12. Pandelka.o.O

Pandelka.o.O Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    14
    Ахх,јас слободно можам да се наречам дека сум оспедната со книги. Секој ден сум со книга во рацете,и 1 слободна минутка да најдам,ке прочитам нешто,макар то да е и 1 реченица. :)
    Обично преферирам некои љубовни романчиња,али и другите се добро дојдени... 8)

13. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    880
    Ако е таа со едни црвени штикли на корицата, ја читав пред неколку лета, и не ја дочитав,до пола стигнав,мислам дека се работеше за една жена не ми текнува тачно дејствието,али некако досадна ми беше :shake:

14. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Навистина извонредна книга, една од моите омилени.
    Се вели дека сите можни пишани докази се исгорени и уништени од страна на следните папи (мажи) само за да не се дознае дека една жена, која во тоа време сметале дека служи само за раѓање на машки деца, ги поразила и жената седнала на највисокото место на христијанството - папскиот трон.
    Просто книгава ја обожавам, ја имам прочитано над сто пати и секој пат плачам... Ја препорачувам на секоја жена, и се сложувам со Гордана - секоја жена ќе се пронајде во ликот на Јована. :)

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Сакам да читам секакви книги, но би сакала да оддвојам некои:

- за љубителите на книги со психолошка содржина ја препорачувам „Калуѓерот кој го продаде своето Ферари“ од Робин Шарма/ книгата која со сигурност ќе ви го смени начинот на размислување, начинот на живеење, па со тоа и целиот живот;
    - за љубителите на вистинските реални приказни „Папата Јована“ од Дона Вулфолк Крос/ една од моите омилени, во која во многу ситуации си ја пронајдов мојата гордост. Книга за жена која во најтешкиот период за жената (во 9 век) кога жените не биле воопшто почитувани, не смееле да се школкуваат, немале право на мислење и збор, туку служеле само за раѓање на машки деца успеала да се искачи на највличателното и најпочитуваното место - папскиот трон;
    - за оние романтичните, кои сакаат да пуштат по некоја солза „Порака во шише“,„Чекори за сеќавање“,„Одлука“,„Страници за нашата љубов“ од Николас Спаркс (алал да му е на човеков, навистина не знаев дека маж би можел волку описно и трогателно да пишува за љубовта и чувствата); „П.С. те сакам“ од Сесилија Ахерн/ книга на која плачам секој пат кога ја читам
    - „Ангелот Џони“ од Даниела Стил/ срцепарателна приказна за мајчинската љубов на која сигурно нема да останете рамнодушни

сега засега толу од мене* :)

На bella.gk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    уфф, немам читано некоја книга оддамна :$ :( може 2години! а баш би сакала,
    само не знам каде во скопје има некоја библиотека да се зачленам и колку пари е ?

инаку, порано читав многу книги, и би ги издвоила дупка во мозокот-од наш писател сега не ми текнува на името :| книгата беше преинтересна, и жална... а од странскиве ми се допаѓа шлиндеровата листа :)

17. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.663
    Допаѓања:
    6.535
    Како мала многу читав книги и ден-денес се чудам на тие што мразат да читаат, на пример братучетка ми еднаш со сила зема една книга средна - не многу голема и се гњавше еден месец читајќи ја хаха :) сега баш и не читам толку пошто немам време а јас секогаш читам пред спиење ама сега неможам пошто сум преморена а сабајле треба да станувам во 7 саат, сепак ми текнува да земам некоја книга вечер во 11 саат и без да приметам сум ја прочитала скоро цела книга, баш пред неколку дена повторно си ја прочитав Пинокио и ми текна кога бев мала, кога ми беше лектира, прекрасна книга и многу поучна :) најубави книги што сум ги прочитала ми се Мери Попинс, Двојната Лота, Петар Пан, Златната Птица, Сибирка, Ана Франк, и имам две книги за Нарнија што највеќе ми се свиѓаат, таа првата со Поли и Едмонд највеќе ми се свиѓа и таа со кралицата и орманот мислам се викаше, другите некако се подосадни и подосадни ми стануваат ..ама мислам има уште, не сум ги прочитала и сите. Ах, и да не ја заборавам Бескрајна приказна - прекрасна, многу интересна книга што сто пати сум ја препрочитала. значи главно се ориентирам кон научна фантастика :) и исто Втората Смена ( за што има и кратка серија ) и Големи и Мали што ми беа лектири :)

18. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    И јас ОБОЖАВАМ да читам книги, едноставно уживам и се препуштам целосно, заборавам кај сум и тогаш некој комотно може да вика и да се дере по мене јас нема да го слушнам :D Како помала читав многу повеќе, но сега со обврските на факултет немам многу време, но ми се има случувано додека учам за некој колоквиум, кога правам пауза да читам книга :) Ми се чудат сите каков одмор бил тој, ама за мене навистина е релаксирачко :) Инаку, немам некој посебно омилен жанр на книги, сакам да читам секаква тематика, но мене многу ми е битно книгата да биде со малку подлабока содржина, а не само обично љубовно романче :) Книги кои ми оставиле голем впечаток се: Папата Јована, Алхемичарот, Крај реката Педрав седнав и плачев, Вероника реши да умре, Добра земја, Синови(втор дел од добра земја), растурен дом(трет дел од добра земја), Убиство со огледала, Убиство во Ориент Експрес, Во хотелот Бертнам,Ангели и Демони и има и други, но сега не ми текнуваат.
    А од писателите најмногу ги сакам и ценам Пауло Коелјо и Агата Кристи.

19. viki44e

viki44e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.083
    Следна на списокот:Проклетството на Баскервилови-Конан Дојл... :wasntme:

20. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Ќе знаете дека сте прочитале добра книга, тогаш кога откако ќе ја прочитате последната страница се почувствувате како да сте изгубиле пријател.
    За да не го изгубам ''пријателот'' последната книга ја прочитав два пати :D
    ''Чекори за сеќавање ''од Николас Спаркс
    Обожавам да читам љубовни трагедии кои знаат да ми допрат до срцето и да ме расплачат ;( :inlove: