1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Kicky

Kicky Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    74
    Книги обожавам,читам скоро се што ќе ми падне в рака...Една од најомилените ми се Најголемиот трговец на светото-Ог Мандино...а сакам и трогателни како на пример Ќерката на чуварот на спомените...а и трилери оние на Роберт Ладлам....Се сакам , едноставо кога читам како да се губам од овој свет,ги заборавам сите проблеми ...едноставно уживам...дури и самата јас толку навлегувам во книгите што се ставам на местото од личностите и ги решавам нивните проблеми,како моиве да ми се малку... :) :wasntme:

На MiiLla и Viki.i им се допаѓа ова.
  2. RedDevilGirL

RedDevilGirL Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    20
    Моментално ја читам Каде отиде љубовта - Харолд Робинс, а пред неа ги читав Крвна Врска - Сидни Шелдон, Англискиот Атентатор - Даниел Силва, Мапа од коски - Џејмс Ролинс, П.С. Те Сакам - Сесилија Ахерн, Единаесет минути - Пауло Коелјо, Марина - Карлос Руиз Зафон, Деловите од Купохоличарката - Софи Кинсела и др.

3. meredith

meredith Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    78
    многу сакам да читам , и поголемиот дел од моето слободно време го поминувам во читање на книги. Омилени автори за читање ми е Пауло Коелјо, Агата Кристи, понекогаш знам да читам некој роман од Достоевски :)

На Viki.i му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Viki.i

Viki.i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    ве молам може ли накратко да ми раскажето што точно се раскажува во романот ''Франкештајн'' од Стивен Едвин Кинг ??? Фала однапред...

5. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Обожавам да си читам во слободно време а најмногу ме привлекуваат книги со мистерии и загатки, тајни заговори и слично. Последни што ми се прочитани: Кодот на Да Винчи, Ангели и Демони, Дигитална тврдина-Ден Браун, Крвна Врска-Синди Шелдон, Папата Јована, неколку од Пауло Коелјо, а од македонските последна читана ми е Разговор со Спиноза од Гоце Смилевски. Овие не се баш сите со таа тематика но во главно сакам да читам квалитетни и проверени книги.

6. dusicka.musicka

dusicka.musicka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    8
    Јас се читам...од Касни -порасни.....доооооо и јас незнам до каде...повеќе читам по мој избор,а ретко лектирите во училиште...Мислам оваа ја прочитав Марта ни беше...и ја прочитав за 8 саати :)

7. Cinderella16

Cinderella16 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Хм, зависи од расположение, најчесто читам романтични стории, но еве почнав и нешто за политика да читам, на саемов си ја купив „Гневот на злото“ од Ристо Тодоров, но никако да фатам да ја читам, се зафатив со другите што ги купив, највероватно последна ќе оди од Тодоров.
    Кога почнав активно да читам, прво ги читав сите романи на Николас Спаркс(после почнав да ги гледам филмовите режирани по неговите романи) после случајно налетав на еден роман на Димко Тасески - Дитас, и ме фасцинира, па ги прочитав сите што успеав да ги најдам(коректори на експериментот, никако да успеам да ја најдам)
    Еве денес почнав да ја читам „Мирисот на твојот здив“ од Мелиса Панарело

8. brazilia

brazilia Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    744
    сакам да читам, крими романи!

9. Dejana.M

Dejana.M Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2011
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    411
    Книги преферирам да читам само летно време и онака нема што друго да се прави....немам одбрано некој посебен жанр и да преферирам тој да го читам туку едноставно го читам она што ќе ми дојде при рака,и ми стои како интересна литература.Книги кои ме привлекуваат се оние со психолошка содржина,криминалистика,заговори,откривање убиства,загатки и мистерии и сл,нешто со таква тематика.
    Последна прочитана книга ми е Невин од Харлан Кобен.
    А моментално ја читам Римјанка од Алберто Моравија,малку е обемна,вчера ја зедов сега за сега можам да кажам дека е многу симпатична книга иако во содржината ме потсетува на книгите на Дитас.

10. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    123
    Искрено кажано не сум мн по книгите, повише сакам да седнам некое филм4е да си изгледам, ама кога 4итам нешто 4итнато е.. ина4е сакам авантуристи4ки, криминалисти4ки-детективски романи...итн...

11. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Сакам да читам книги и мислам дека тоа е најдобриот начин за да се пополни слободното време. Секогаш кога сакам да се опуштам и да се релаксирам читам некоја добра книга. Најмногу сакам авантуристички и љубовни романи. :)

На michele му/ѝ се допаѓа ова.
  12. michele

michele Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    7
    Читањето е мојата најголема страст...Едноставно,ме релаксира и уживам додека читам....Најомилени автори ми се Нора Робертс,Роберт Ладлам,Џемс Петерсон ,Ерик Ван Лустбадер...Најомилен жанр ми е ,веке претпоставувате трилерот,иако знам да се разнежнам над некоја добра романтична ,љубовна книга како што се од Данеила Стил,Аманда Квик.....Само што ја завршив Чесни илузии од Нора Робертс,а од вчера почнав да ја читам Фарма на лешеви од Патрициа Корнвел.....Психолошки трилер,напнат и малку морбиден.......Одвај се одделив синока од него,ама морав да бегам в кревет зашто денес ке требасе да дремам на работа...а за дремање не даваат плата,....или...којзнае,можеби повеке даваат... :D

На La.Reina.Del.Sur и sonce777 им се допаѓа ова.
  13. La.Reina.Del.Sur

La.Reina.Del.Sur Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    3.878
    Обожавам да читам! После танцот, читањето, е мојата втора најголема страст... Читам се и сешто, разно разни романи, драми, трилери...Во најомилени автори ќе ги ставам: Лав Николаевич Toлстој, Ф.М. Достоевски, Агата Кристи, А. Пушкин, Нора Робертс, Стефани Мајер, Сузан Колинс, Габриел Г. Маркез, А.П. Чехов, А. Солжењицин, Гогољ, Рејчел Мид, Мерилин Кеј, Антонио Санта Ана, Евгениј Хоуп...........................................и уште многу многу други т.е. ги сакам скоро сите.........

14. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Читам читам бааги.
    Преферирам класична литература, онаа белетристиката ми е повеќе за основци и рани гимназијалци, сепак си е прашање на вкус

15. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    Преферирам се од класична литература, до загатки и мистерии, психолошки трилери до мистерии и фантазија. Лично не сум фан на драмите до солзи, и сите други љубовни книги, но сепак има не викам не, некои исклучоци.
    Сега ја добив Аферата Ван Гог, па се мислев дали да почнам.. некој што ја има читано, некаков коментар околу неа!? :)

16. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не читам, не преферирам, не знам зошто го гледам тоа како навика која не сум ја стекнала. Убаво е, само го гледам не како губење време туку како работа која последна би ја правела во слободно време. Додека во учебниците гледам многу попоучни работи, потребни или непотребни :) Во секој случај, супер за оние кои се вљубени во книгата ;)

17. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Сакам да читам, ама само книги што јас си ги одбирам и често ме мрзи да ги читам лектирите ако се стварно досадни.Најмногу сакам да читам криминалистички романи или книги во кои има магија(само не Хари Потер-него не можам да го поднесам :puke: ) и секако, тинејџерски книги.Омилени странски писатели ми се Агата Кристи и Џеклин Вилсон, а од македонските омилен ми е Горјан Петревски... :o

18. DressedToKill

DressedToKill Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    43
    одвај чекам да заврши ова проклетово училиште и да почнам да си читам книги а инаку најмногу читам психолошки книги, езотерија, некоја авантура и така

19. kasper4i4

kasper4i4 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Јас не читам книги и не се замарам со учење, но за среќа сите ми се 5 :)

20. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Многу сакам да читам книги(некој интересни што не замараат),и многу ми се опушта мозокот кога читам некој лесни книги, моментално ја читам "се плашиш ли од темнина"- од Шелдон прекрасна книга....