1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Andzelika

Andzelika Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    176
    Сакам и уживам во читање добра книга. Сакам се- од езотерија до чик литература. Сега некако во последно време купувам трилери и психолошки романи, ама некако најмногу им се навраќам на класичните романи. Колку читам?- Па 2 книги месечно. Не е битен квантитетот битен е квалитетот ;)

2. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Нешто што се чита во еден здив 8)

3. Acerola

Acerola Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    630
    Денес ја барав во библиотека Најголемите светски мистерии од Нејџел Блунден,но ја немаше.Таа е следна што сакам да ја прочитам.
    Ги сакам француските и руски класици,иако одамна немам ваква книга прочитано,а би сакала да ја прочитам Бели ноќи на Достоевски.
    Во последно време читам претежно бестселери и наслови кои ќе ми го привлечат вниманието или по препорака.За релаксирање ми се најдобри книгите на Даниела Стил,Коељо...лесни книги со интересна содржина кои сакаш да ги прочиташ во еден здив.
    Обожавам да читам и психолошки романи.
    Единствено не сакам криминалистички.

4. kumalisa

kumalisa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    74
    Многу сакам да читам книги кога сум на распуст, навечер и кога ќе почнам да читам со сабајле се заборавам :D најмногу сакам онака лесни книги и дефинитивно љубовните ми се фаворит.

5. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Сигурно ја има во Матица и неверувам дека е скапа, затоа што е постара книга. Или некако да ти ја дадам :) ... секако ако ми ја вратиш :)

На Acerola му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feminkaa

Feminkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    62
    Без книга неможам да си го замислам животот. Читам буквално се, освен научна фантастика. Сега ја читам Календарот на Маите, книга за родендени

7. loni

loni Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    7
    Сакам да читам, но тоа го правам само кога имам време, а најмногу ми се допаѓаат трилерите на Агата Кристи :)

8. CocoSumner

CocoSumner Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    11
    Обожавам книги. Мислам дека можам цел живот да си ги поминам читајќи. Честопати кога ќе наидам на одлична книга, заборавам и да јадам. :lol:
    Не сум љубител на книги кои немаат подлабоко значење.Типичен лик, во типична средина прави работи што се типични за неговото време/возраст. Книгата за мене е предизвик. Едноставно уживам во целосно алегорични книги, ме фасцинираат. Сакам книги кои треба да ги "размислам" малку, затоа повеќето ги читам повеќе пати навраќајќи се на сите клучни моменти, анализирајќи ги ликовите до најситниот детал.
    Сакам и книги со две паралелни дејствија како:"Лавиринт" од Кејт Мос, "Девствено сино" од Трејси Шевалие, "Вештица" од Венко Андоновски (инаку книга што ме фасцинираше :) )
    Во омилените ги вбројувам и "Странецот", "Процес од Кафка" , "Идиот"- Достоевски, "Фауст"- Гете..

9. bella.honey

bella.honey Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    295
    Хахахха читам кога стварно морам :D А инаку преферирам авантури xD

10. Mandarinna88

Mandarinna88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2010
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    116
    Читам често. Можеби за време на одмори поинтензивно, но сепак се обидувам да го одржувам континуитетот. Од расположението зависи што ќе одберам, најчесто се тоа некои драми, трилери со непредвидлива фабула. Се нервирам кога од првите 10 страни можам да го претпоставам крајот.
    Драмски дела ми се слаба точка :) ..

11. Estelle

Estelle Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2010
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    155
    Pearl Buck, Bromfield, Dostoevski, Zilahi
    Fransoa Sagan, Marquez,
    Sheldon :)

a, и за релаксирање - Tracy Chevalier, Danielle Steel

12. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.287
    Па искрено, немам време многу за читање. Навика ми е да почнам интересна книга, да стигнам до 50та страна и да ја откачам.

13. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Многу сакам да читам, за еден ден максимум читам, а поготово тие што се како Касни порасни, охооо. :P Шала, не сакам баш да читам, само лектири баш ако морам. :x

14. eemmiilliijjaa

eemmiilliijjaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    213
    само лектири за на школо

15. Chocolate.me

Chocolate.me Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    2.728
    Допаѓања:
    7.645
    Книги читам често :) Додека сум на училиште читам некои лесни книги. А додека сум послободна - за време на распусти читам некои психологии. Читајќи ги нив се пронаоѓам себеси, си ги поправам грешките, но и се учам да не ги правам. Некои од книгите кои ги имам прочитано се од Ог Мандино. Најважно е што читам книги од различни области. Од тинејџерски до психолошки книги. :)

16. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Читам една книга по друга. Тоа ми се случува последниве две години. Повеќе го сакам романот, отколку реалноста. :)

Ги преферирам трилер романите, како што се тие на Гијом Мисо, ги обожавам делата на Оноре де Балзак, а, книга која ми е водилка низ животот засега е „Јади, моли се, уживај“ на Елизабет Гилберт. :)

Иако, со задоволство го читам и оние книги кои и припаѓаат на чик литературата, како тие на Софи Кинсела, забавни се и лесни за читање. :)

17. Nympho

Nympho Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Книги... обожавам да читам :) само, можеби сум една од ретките девојки која ќе го напише ова, но сум антиромантик кога се зборува за книги и за филмови :D
    Јас лично преферирам трилери, како на пример мојот омилен автор Роберт Ладлам, или пак Џон Гришам. Сум огромен фан на Хари Потер (и кога велам огромен навистина мислам ОГРОМЕН) :D
    И секако, една од омилените: Агата Кристи. Едноставно кога ќе почнеш еден нејзин роман, не престануваш да читаш додека не ги прочиташ сите :o

18. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    880
    Читам се! од романтики, до трилери и сајнс фикшн :D
    Само ги одбегнувам историските, нив не ги сакам баш :geek:

19. minne-mouse

minne-mouse Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    536
    Љубител сум на добри книги и затоa читам се од криминалиситка до романистика :D
    Шала на страна, обожавам да читам криминалистика на чело со делата на незаменливата Агата Кристи но исто така обожавам психолошки книги :)

20. fashionista

fashionista Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    153
    Многу читам. Обожавам книги и опседната сум со тинејџерски романи и фантазија. Омилени ми се Harry Potter, Percy Jackson, Princess Diaries... :D