1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Cynthia

Cynthia Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.368
    Многу читам... Доколку не го завршам денот со книга во рака и правац под ќебенце не сум потполна.
    Најчесто сум со психолошки книги во рака бидејќи психологијата е она што ме привлекува, потоа семејни драми, ретко криминалистички, некое љубовно романче... Досега најмногу ме заинтригирале книгите на Дебора Могах, Сесилија Ахерн и Агата Кристи. :$

2. Squirrel

Squirrel Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    437
    Сакам,многу сакам да читам но незнам зошто последнава година се помалку време најдувам за читање!!
    Преферирам да читам психологија,сега за сега Курпатов ми е фаворит!Си сакам и по некој љубовно романче,посебно ако сум во ПМС,па поштено да си се изнаплачам.

3. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Обавам книги, а воедно и филмови. Обично од кога ќе прочитам книга одма го симнувам и филмот.
    Читам се, психолошки, љубовни, семејни, абе секакви романи...

4. Monroe

Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    416
    Читам и книги и лектири..но повеке сакам да читам некоја слободна книга која успева да ми го задржи вниманието и така уште повеке да ме заинтригира да продолжам да ја читам понатаму ,
    отколку лектирите (кои на некој начин ми претставуваат еден вид обрска).

Инаку претежно сум голем љубител на книги во кои авторот ја разработува човечката психа, преку некоја однапред добросмислена приказна, а притоа да се поучни, и со добра поента, значи книги со
    психолошки карактер би ги сместила како први на ранг листата.

Потоа сакам да читам и чик литература онака со полесна содржина за релаксирање.
    Но не смеам да ги запоставам и љубовните романи кои изобилуваат со умерена доза на еротика. (тука морам да го спомнам авторот Емил Зола) :)

5. AHHii

AHHii Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    22
    Извинете јас сум малце офф топик, ама морав да прашам.
    Дали некој знае и може да ми каже во која книжарница можам да ја најдам " Руска зима" oд Дафне Калотеј.

Фала однапред :)

6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Книгата е издание на Матица, можеш таму да ја најдеш :)

7. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.600
    Јас сосем се опседнав со Сингер.
    Ги имам само збирката раскази Круна од перја и новелата Магионичарот од Лублин, а би сакала да ги пронајдам сите негови книги, да ги прочитам и да ги имам. Сите до една.
    Читав негова биографија, интересно е што оригиналите му се напишани сите на јидиш, а за потребите на американскиот пазар првенствено, самиот ги превел книгите на англиски, нарекувајќи ги "втор оригинал".
    Авторот ме фасцинира, од утре ќе се растрчам по библиотеки и книжарници, ако имате налетано на некое негово издание на македонски освен овие две, ве молам известете ме.
    :)

8. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Во последно време љубам да читам за јапонската култура и за средновековието.
    Интересна ми е воздржаноста на јапонските народи и нивните ритуали. Нивниот мирен дух и приспособувањето. И најмн. ја сакам нивната љубов кон уметноста.
    Средновековието и инквизицијата ги мразам. Мизерна ми е положбата на жените и многу се внесувам во неа. Ми влева страв во коски. Ја мразам нивната помиреност со работите и ги обожавам жените што се борат со неправдите.

Чик литертура одбегнувам во последно време.

Планирам да ги читам Платон и Ниче. Ја сакам нивната мудрост и ќе се обидам се да запаметам.
    А потоа преминувам на класици Ремарк, Стајнебк, Достоевски, Балзак...

Ако имате да препорачте нешто од овие, пукајте... :)

9. unhappyy

unhappyy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2011
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    147
    Порано ептен читав книги..а сега не,мојт некоја психолошка али она ептен требит да ми е досадно за да ја фатам во раце..

Книгата е света,а светото не се чепка ! :lol:

10. vlubena

vlubena Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    627
    Многу читам :rofl: а читам се психологија , љубовни романчина , лектири , семејни драми , криминалистика во глобала се што ќе ми се допадне ;)

11. ZoeRaivotar

ZoeRaivotar Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    5
    Обожавам да читам психолошки книги, понекогаш и добро трилерче. Последната што ја прочитав беше Паднати ангели - Нора Робертс.

12. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    216
    многу читам и тоа најповеќе од ШЕЛДОН,ФИШЕР,ХАРОЛД РОБИНС,ДАНИЕЛА СТИЛ................и мнооооооогу други....
    многу сакам да читам :inlove:

13. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Ке цитирам една позната српска новинарка која на вакво прашање има одговорено
    -Во младоста читав книги кои ме воведуваа во реалноста, а сега книги со кои бегам од реалноста.

Апсолутно точно. Во младоста во книгите бараав одговори за тајните на животот, човековата природа, за љубовта, за пријателството. Сега на скоро 40, читам книги со кои барем за кратко ќе избегам од секојдневните проблеми. Тоа најдобро ми успева со К.Л. Зафон, а за лето сакам чик литература (ова лето се дружев со Лорин Вајсбергер). Ми се допаѓа таа комбинација- плажа, море, лесна, женска книга, со секси корици...

Понекогаш се навраќам на лектирите од детството (нешто од потреба нешто од задоволство), но сега ги доживувам на поинаков начин. Затоа и Марк Твен, Џек Лондон, Чарлс Дикенс се безвременски и секоја генерација ги доживува на свој начин.

А професионално најмногу ми помага Ирвин Јалом. Во потрага сум по неговата последна книга Крвник на љубовта.

На Trendafilka и RainBow им се допаѓа ова.
  14. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Не сум некој страстен читач,но преферирам да читам криминалистички романи. Аманда Квик ја обожавам.

На LUNA.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. filip.RI100

filip.RI100 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site, bi ve zamolil , da mi predlozite nekoi knigi kako dolina na volcite , vi blagodaram

16. fashionista

fashionista Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    153
    Обожавам да читам, некогаш повеќе се радувам на книга него на облека :)
    Преферирам тинејџерски романи, љубовни романи и фантазија

17. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Колку ми е жал што сум ограничена и не можам да ги прочитам сите книги во овој свет...

18. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    512
    Како тоа мислиш си ограничена? :^)

Јас обожавам да читам :inlove: сакам психолошки, љубовни, историски и општествени романи

19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Со време, со пари, со недостижноста до сите книги на овој свет :)
    Јас понекогаш сакам да сум Флеш и онака за две секунди да читам книга :rofl:

На De-lovely, Gordana10 и Magnolija им се допаѓа ова.
  20. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    На Meggy му/ѝ се допаѓа ова.