1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. LadyEj

LadyEj Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2011
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    128
    Зависник од читање, that's me :) Читам скоро се, најмногу сакам љубовни и криминалистички книги. Најголем фан сум и на Даниела Стил, едноставно нема лоша книга напишано таа жена!

2. Strumfeta93

Strumfeta93 Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    3.857
    Во последно време многу сакам да читам.
    Се зачленив во градската библиотека и редовно ќе си земам книги.
    Ме воодушевуваат трилери и криминалистика.
    Последна ја прочитав Дигитална тврдина и ја ставам бр.1 омилена книга.
    Од првата се до последната страна ми беше интересна и ја читав со воодушевување.
    Ќе ги прочитам сите книги на Ден Браун.
    Би сакала да ми препорачате некоја :) .

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.141
    ^ "Koдот на Давинчи" ?
    Прочитај ја, исто ќе те остави без здив.
    Земи си ја и "Загубениот симбол" - морничава и генијална, во стилот на Ден.
    Мене ми се допадна и "Точка на измама", а Ден од неодамна е ставен на листата на моите омилени автори - не можам да им одолеам на таквите криминалистичко-историско-мистериозни и какви ли уште не негови книги. :)

На Strumfeta93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Случајно пребарувајќи на сајтов од Три ја најдов оваа збирка раскази од Сингер (крајно нетипичен еврејски писател) - Страсти, (тој повеќе го употребува терминот животни приказни наместо раскази што искрено е многу поавтентичен барем во неговите дела), која ја имам читано пред неколку години, ама не ми текнуваше на насловот, заборавам наслови на книги и филмови често. Инаку и јас се воодушевив од Магионичарот од Лублин.

Еве линкче,
    http://kniga.com.mk/?pArtID=102&pDetail=Y

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. soncicko

soncicko Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    73
    Ангели и демони е најдобра според мене

На Strumfeta93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. De-lovely

De-lovely Популарен член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    932
    Се сметам себеси за реалист и некој кој е свесен за суровата околина која се повеќе не опкружува и на крај на денот седнувам некако психички изморена од борбата да се ете да речам „опстане“ без некои последици.

Книгите ми се и ќе ми бидат бегство од реалноста, едно скриено катче во кое сакам да бидам сама во своите мисли и да си дозволам да бидам вовлечена во некоја друга реалност која би ме опсипала со други бои освен сивата во која живеам. Ги сакам книгите и читам апсолутно се и претендирам да пристапам со отворен ум за која и да било литература.

Сепак имам забележано дека се повеќе ги избегнувам бестселерите или не ми се допаѓаат толку колку на другите, а повеќе сакам некое забаталено, така запрашено „книжуле“ кое може да изненади и да понуди повеќе од најпродаваните.

Сакам книги бре тоа е тоа......... :inlove:

7. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.800
    Отсекогаш сум сакала да читам и во секое време имам книга покрај мене.
    Но, не читам сенешто. Читам книги од кои знам дека ќе научам нешто што ќе ми користи. :)

8. trendafil1

trendafil1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    20
    Моментално ја читам Вероника реши да умре од Пауло Коелјо и има многу силна содржина, инаку Пауло ми е и омилен, многу добри дела од кои 11 минути е совршенство!! Многу сакам да читам а најголем впечаток ми имаат оставено: Затоа што те љубам-Гијом Мисо еј кое чудо е книгава на сите ви ја препорачувам!
    Гол човек од нашиот Игор Џамбазов ми се свиѓа начинот на изразување, таа цензура..
    Девојата со бисерната обетка ФЕНОМЕНАЛНО, инаку кој незнаел книгава е направена според слика.
    Gossip girl, Шминкерка, Агата кристи-куќата на злото, Спутник Љубов интересна книга и секако Brekfast at tiffany's.
    Браво за темава!

9. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.279
    Читањето ми е хоби,ги сакам романтичните романи..До сега ги имам прочитано сите романи од Горјан Петрески..Прекрасни се,вредат да се прочитаат,не се пишувани на висок стил и се лесно сватливи :)

10. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Премногу сакам да читам, уживам во тоа, тоа ми е еден начин на кој се релаксирам заборавам на се и на сите проблеми, последно што прочитав беше УБИСТВО ВО ОРИЕНТ - ЕКСПРЕС од Агата Кристи, што всушност ми беше прва книга од оваа авторка и премногу ми се допадна би ја препорачала на секој што не ја прочитал и што сака мистериознст...

11. andy96

andy96 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    13
    Сакам да читам и воглавно читам криминалистички романи :rofl:

12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Читам кога имам време и читам се и сешто.
    Сакам и чик литература, и криминалистички и љубовни романи, па и поезија.
    Се што има интересна содржина и што ми привлекува внимание е добредојдено кај мене.
    Единствено не ми се допаѓаат оние книги кои немаат некои одредени настани, туку служат да ве подучат на нешто (на пр. Калуѓерот што го продаде своето ферари, Откријте ја својата судбина и сл.). Таквите ми се стварно досадни.

13. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Читам и кога имам и кога немам слободно време.
    Кажувам и кога немам слободно време, затоа што времето да прочитам нешто поврзано со факс, јас го трошам да читам книга. Што да правам, други работи ми се поинтересни од инпути и аутпути.
    Читам се што има интересна кратка содржина, на задната страна од книгата.
    Најчесто крими романчиња од типот на Агати Кристи и Сидни Шелдон, Нора Робертс такоџе, во последно време тралала книгички како Венчален кум, Која е таа девојка.

14. Libera

Libera Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2011
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    5.908
    Не читам често во последно време ( имам доволно стручна литература :D ), но кога и да се фатам за некоја книга мора да е психолошка. Никаков роман не може да ме заинтересира до тој степен. Омилени ми се: " Будење", "Моќта на позитивното мислење", "Тајната", "Психологијата на успехот", " Достигни го својот максимум", " Како да се сака"...Секогаш кога имам слободно време, а и пари, се подновувам со некоја од тој тип.

15. LUNA.girl

LUNA.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    135
    Најмногу сакам да читам љубовни романи...а и се друго што ќе ми падне во рака :lol:
    Посебно ми се допаѓаат книгите од Аманда Квик.

16. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    3.433
    Сакам книги.. Авантуристички,романтични,психолошки.. :D Кога немам а богами и кога имам што да правам сакам да имам книга до мене за да си ја одморам главата... :)

17. supersonic

supersonic Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    49
    Најмногу ме влечат психолошки и нешто од чик-лит (‘‘Секој што е некој‘‘, ‘‘Купохоличарката‘‘ , ‘‘Знаеш да чуваш тајна ?‘‘ и сл.). Ми се свиѓа и стилот на Агата, баш онака знае да ме размрда со секоја книга и Пауло Коељо се разбира, а од нашите Венко Андоновски.. Во секој случај, сепак си се држам до психолошките зашто ништо не ми е поинтересно од навлегување во туѓа психа , баш сеа ја слимнав во пдф Why Men Marry Bitches (Sherry Argov) и СТРАШНО добра книга е посебно за нашов пол - од чисто едукативен аспект :D

18. bluegirl7

bluegirl7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    931
    Несакам да читам лектири..А книги многу.. Ако не ми е убава книгата не ја читам па затоа си купувам книги од просветно дело и ги читам.. Често читам и го обожавам тоа.. Наинтересна книга ми е НАДАРЕНИ таа е во повеќе дела. :)

19. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    Читам кога имам време ,сега немам можеби 1 месец и повеќе ништо читано,најмногу читам психолошки ,моќта на потсвеста ,се од Џозеф Марфи се од Ог Мандино имам исчитано, Паоло Коељо,а ги читам и на Софи Кинсела ,многу ми е јака беки ,сестрами ги има сите на Софи ,па си ги земам од кај неа,таа е зависник од шопохоличарката беки.

20. Rocker

Rocker Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    19
    Читам криминалистички,романтични,авантуристички...Омилени:серијалот од Самрак,Кодот на Да Винчи и Ангели и Демони- Ден Браун,Девојката Со Портокали - Јустејн Гордер,Алхемичарот - Пауло Коелјо...