1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. babaDara

babaDara Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    622
    Обожавам да читам...........ОБОЖАВАМ. Секогаш наоѓам време за да прочитам барем малку страници. најчесто читам нешто што ќе ми препорачаат дека е добро ( што не се когаш сум се усогласила со препорачаното ) но ја дочитувам книгата колку и да не ми се допаѓа.
    Кога читам некоја книга ЗАБЕГУВАМ тоталка. Се губам практично. Си ги замислувам ликовите ( не сакам типизирани ликови ), сакам променливи дејства, ликови од типот добриот станал лош и обратно. што знам тоа некако ми ја отсликува реалноста и реалното дишење. Значи штета на нашата генерација што сме во ова зло време што многу работи се изменети, и се помалку има време и простор за најсилното-за ЉУБОВТА. Токму во тој контекст сакам книги кои го отсликуваат токму ова, реалност-интриги, лаги, прељуби и на крај секој со тоа што си барал да си најде.

2. hollywood4me

hollywood4me Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Најмногу сакам книги со мистика и романтика :D Книга што ќе те остави да се прашуваш до крајот, па може и на крајот нема да го добиеш одговорот...До сега,најмногу ми се допаднале Не ми е страв од Николо Аманити и Последната песна од Никола Спаркс :D

3. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    5.598
    Не е дека се фалам :$ :lol: ама читам многу книги ...
    И имам барем по 1 омилен автор од секој жанр
    Ги обожавам крими романите на Шелдон, и оние мистериозните на Ден Браун, Ј.К Роулинг како и Стефани Мејер пишуваат прекрасни нереални приказни, а за мајстори на љубовни романи ги сметам Аманда Квик и Џоди Пико

4. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Сакам да читам, за жал сега во средно немам време онака да си седнам и да читам книга на раат ама барем за распустите можам. Најмногу сакам фантазии, криминалистички, мистерии, а би сакала и некоја хорор книга да прочитам, викаат биле пострашни и подобри од филмовите, а и има смисла, сам во главата си замислуваш и си создаваш стравови

5. Maeeeee

Maeeeee Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2011
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    104
    Баш ми се погоди темава... :D Обожааавааммм да читам книги имам прочитано околу 500-600 книги-лектири и 300-400 списанија....;)

6. lattie

lattie Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    204
    Често читам книги, посебно ми е драго онака најубаво ми е кога читам некој апсихолошка книга или пак нешто од Николас Спаркс.Во моментот читам страници за нашата љубов-Николас Спаркс преубава е

7. kasiopeja

kasiopeja Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    39
    Читам се што ќе ми падне под рака, а читам онолку колку што ми дозволува времето.
    Во разни периоди имам разни интереси.Некогаш сакам да прочитам нешто од светските класици, а некогаш некоја книга која е неоптоварувачка како по стил така и по содржина.
    Секоја книга го обогатува речникот,размислувањето,сваќањето за животот.
    Секоја книга ме прави побогата за едно искуство.
    Имам едно правило- Од некои книги учам што треба да се прави, а од други книги што нетреба.
    Исто како и од луѓето.

8. laryla

laryla Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    229
    Мм..Многу читам, посебно кога ми е досадно преку ден,зимам книгата,и влегувам во филм. :D
    Читам се,ама највеќе романтични љубовни,смешни или чик литература за да ме релаксира.Ако сакам нешто по "јако" зимам некое дело од толстој,или од достоевски и слично.Всушност секакви книги читам бе! :D

9. Belieberka666

Belieberka666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    144
    Oбожавам да читам , најомилена книга ми е "Го сакам Њу Јорк"

10. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Девојки би биле ли во можност да ми помогнете малку? :)
    Вака ми треба книга со мудрости,но не од оние малите-бисери на мудроста,книга подарок ги имам,мене ми треба прилично поголема,прашуував во библиотека и во една книжарница но немат таква,дали вие знаете некоја или нешто слично на ова да ми препорачате? Би ви била многоо благодарна! :)

11. danniela5

danniela5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Сакам да читам љубовни романчиња или пак некои книги во кои се кажани карактеристиките на личностите оделно, па потоа постои меѓу нив поврзаност, се среќаваат некаде... ( на пример нешто како Клетници).

12. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Најмногу сакам да читам психолошки книги, книги што ќе ме натераат да се запрашувам, да се замислувам, размислувам и осознавам себеси.

13. tessi

tessi Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    518
    Обожавам да читам книги :) Додека ги читам навлегувам во некој посебен свет и заборавам на сите проблеми од секојдневието.Најмногу сакам да читам книги во кои се раскажува за потресни љубовни приказни,а исто така и психолошки книги кои ме тераат да се замислам за многу работи кои се случуваат околу нас :)

14. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    763
    Читам книги, но не премногу. Сакам психолошки, мистерии, трилери, криминалистички романи, но некогаш под рака ќе фатам некое романче или драма па ако ми се допаѓа одма ја купувам книгата. Еве денес си се подновив со книгата Шепнувачот од Донато Каризи (криминалистички роман), на почетокот сум само што почнав да ја читам се надевам не погрешив во изборот :)

15. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Сега помалку читам, ама сепак наоѓам време пред спиење. Најмногу сакам да читам книги во кои се работи за одредување на вредностите на животот, книги од кои може многу да се научи, но исто така сакам и криминалистички романи, посебно на Агата Кристи...

16. saphira

saphira Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Јас додека не се запишав на факултет читав премногу, но сега факултетот и стручната литература не ми даваат можност да се релаксирам со нешто надвор од науката :D Читам се што ми се допаѓа. Фасцинирана сум од Господар на прстените (за кои треба многу нерви, затоа што има премногу детали), Хари Потер ги имам прочитано сите делови и тоа по неколку пати и не можам да ја изоставам Наследство (Ерагон, Првородениот, Брисингр и Империја) од Кристофер Паолини. Историчарка од Елизабет Костова. Ги сакам книгите на Орхан Памук, Умберто Еко, Сидни Шелдон, Виктор Иго, Достоевски.. Навистина не пребирам :) Не би било лошо да ми препорачате некоја добра книга, но до кај 300 стр.

17. CaperucitaRoja

CaperucitaRoja Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    320
    Јас сум нимфоман за книги! :lol: Читам се‘, зависи од расположение.

18. rozy

rozy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    121
    многу сакам да читам тоа ми е хоби најмногу обожавам лјубовни романи сега моментално ја читам
    STEPHENIE MEYER супер и се книгите но и николас спаркс имам предобри книги...!

19. Dazzle

Dazzle Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.030
    Не читам многу, ама кога читам преферирам книги со контраверзна содржина.

20. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    653
    Читам доста често, и секогаш преферирам да читам некои авантуристички романи, и се што е поврзано со љубовта, исто така сакам да читам и психолошки книги, има многу интересни работи во нив, кои ке те натераат да размислуваш за се, ама баш за се, за секоја своја постапка... за се , сега зедов две книги и ке ги читам, едната е Брак со Буда, а другата е Љубовна афтобиографија :), се надевам и тие ке ми се допаднат поздрав :*