1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Divajn

Divajn Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    225
    До моја 18 година немав прочитано ни една :tmi: ( мразев лектири :^) ) , но одеднаш ме " удри " нешто в глава ( промена на распоредот на планетите, преовладување на подзнакот, вселенска прашина :rofl: )
    и почнав како луда да купувам книги и да читам :D
    Ама " убавината " сега е што немам време за читање, зашто златниов факултет не ми го овозможува истото |(
    Така да сега само си купувам, и кога ќе најдам време си читам - после колоквиумска, на предавања :rofl: , во автобус , на плажа 8)

2. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Читам се, но најмногу хорор романи и научна фантастика! 8)

3. Vesna.Spi

Vesna.Spi Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    126
    Психологија и православие

4. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Многу сакам да читам.Лектири секогаш си читам ама повеќе сакам јас да си избирам книги ,а најмногу сакам мистерија,научна фантастика и во последно време некои крими-романи со загатки и мистерии... 8)

5. Miss.Baller

Miss.Baller Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    56
    Достачитам книги, вообичаено другарите и другарките ми велат како можеш, тие се во стил на неможам да погледнам книга со очи.. :) Ама кога читам како да навлегувам во друг свет и успевам да дволам приказни на други луѓе. Ги преферирам романите на Николас Спаркс, мислам дека дефинитивно ги има најдобрите книги. :D

6. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    1.157
    Најмногу сакам да читам книги со криминална содржина, ме привлекуваат убиства и нивното разрешување, до сега се што можев да најдам изнакупив од Агата Кристи, ги сакам и Џејмс Патерсон, Сидни Шелдон... Најчесто вака по форуми или по кратката рецензија на книгата се одлучувам дали ке ја купам за читање. Инаку после некое време читањето на трилери ме заморува, ми станува тешко, па знам да направам пауза со некоја лесна книга, колку да одморам :) Читам кога имам време, кога сакам да избегам со мислите некаде, некогаш се случува во месецот да прочитам околу пет книги, а некогаш и пет месеци ниедна книга :)

7. Jowe

Jowe Активен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    14
    Обожавам да читам,ме релаксира и смирува...

Омилена книга ми е од Федерика Бостон-Љубовта ме води.Ина4е сакам да читам секакви книги,но најинтересни ми се американските класици како Озборувачка,Дружината Меси,Талент.... ме смеат затоа што единственото важно за тие девојки е физичкиот изглед и купувањето облека кај Фред Сигнал...

8. sweet.star

sweet.star Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    47
    Порано многу читав.Уште од мала.Ама тоа што се случи,паднав во депресија,немав желба за ништо,не за јадење,не пак за читање,ама сега полека поминува се и потребно ми е да прочитам добра книга.Дома имам мн книги,повекето ми се прочитани,ама имам и непрочитани книги па затоа ке ги читам.А и сакам некоја нова да си купам.
    Инаку читам се,ама најмногу ми се допаѓаат љубовните романи и психолошки книги. :)

9. Inna5

Inna5 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    626
    Не сум обожавател на книги,не сакам многу да читам.
    Сега моментално ја читам „дневникот на Ана Франк“ . Сакам да читам некоја поучна книга. Не сакам некоја што раскажува за детство ова она. Сакам книга што ќе ми го привлече вниманието,така што без да знам кратка содржина за книгата не ја ни читам

10. The.Ugly.Beach

The.Ugly.Beach Активен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Thorn birds, Dorian Gray,Bells of Notre Dame, Act like a lady, Think like a man,Call of the wild,God Is Not Great, The Satanic Bible, Demonolatry Rites, Goetic Demonolatry, Sanctus Quattuordecim, Demonolatry (Remy), Daemonolatry Goetia, Kasdeya Rite of Ba’al, Honoring Death – Daemonolatry Necromancy, The Hermetica: Lost Wisdom of the Pharaohs, The Egyptian Book of the Dead, Initiation Into Hermetics, The Art of Creative Magick, Scientifica hermetica, The Hermetica: The Greek Corpus Hermeticum, Curses Hexes & Crossing: A Magician’s Guide to Execration Magick, Black Book of the Yazidi, Grimorium Verum, The Sworn Book of Honorius, Sacred Magic of Abra-Melin, Hexagradior, Clavicula Salomonis Regis, Grimoire of Honorius, Grand Grimoire (Red Dragon), The Magus, The Black Pullet, Verus Jesuitarum Libellus, Mysteria Magic, The Grimoire of Armadel, The Sixth and Seventh Books of Moses, The Heptameron of Peter de Abano, The Golden Dawn (Isreal Regardie), The Grimoire of Pope Leo French Grinmoire, The Sword of Moses, The Secret Grimoire of Turiel, Three Books of Occult Philosophy, The Fourth Book of Occult Philosophy, The Book of Dagon, Codex Decium, Codex Tenebrarum, Grimorium Emperium, The Demotic Magical Papyris of London and Leiden, Papyri Graecae Magicae, The Book of Protection 1912, The Book of Going Forth By Day, Dictionnaire Infernal...

и така натаму.

11. Wellness.girl81

Wellness.girl81 Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2012
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    17
    Јас читам се. Понекогаш и по две книги истовремено :) Како сега на пример. КОга сум по сконцентрирана ја читам, „Мисли и збогати се“ од Наполеон Хил, а кога сум поуморна читам некоја лесна литература.

На Gordana10 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.840
    Допаѓања:
    12.396
    “Пустински цвет“ и “Пустинска зора“ што е продолжение ги прочитав скоро, за женското обрежување во земји како Сомалија, Конго....Авторката раскажува низ што се поминала. Исто и “Враќањето во Барсалои“ , за една жена мажена за маж од Конго, го напуштила и се враќа со ќерката по 14 год. Читањето ми е забавно. Уживам да читам. ЕЕЕ кога ке знаев за женско обрежување ако не читнев?

“Вероника реши да умре“ е магична книга.

13. I.love.your.lips

I.love.your.lips Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    970
    Читам многу и премногу ги читам посебно кога имам време. А книги кои ми оставиле посебен впечаток се "Дали ме чекаш " од Гијом Мисо и "Никаде без ќерка ми " од Бети Махмуди. Препорачувам да се прочитаат.
    Во првата се работи за тоа дека не треба да се живее со минатото а во 2-та разликата меѓу западниот начин на живот и источниот :!: 10/10

14. marija.directioner

marija.directioner Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    24
    Дефинитивно премногу читам. Секој ден сум со книгата в раце. :)

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.840
    Допаѓања:
    12.396
    И јас многу читам и помага тоа ептен, за некој што се занимава со интелектуална работа, треба секако многу да се чита.

16. Girl.Jyoti

Girl.Jyoti Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Читам..
    Летово прочитав 12 книги... (да имав време уште ќе прочитав..) Сега со школото, помалку, ама пак си читам.. моментално читам една...‘‘прва љубов‘‘ (незнам точно чија..не е до мене лектирата) :) :)

17. WeHeartIt

WeHeartIt Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    130
    Читам многу книги. Особено летото кога бев послободна. Читам најчесто романи и драма тие ми се омилени! Инаку моментално ја читам „Најголемата мистерија во светот“ и „Мемоарите на една гејша“ :)

18. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Во последно време премногу книги прочитав и ми стана веќе како навика...почнав побрзо да читам...да не ме нервира...и да не ме мрзи...

19. Dinnna

Dinnna Популарен член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    423
    Читам скоро секоја вечер пред спиење . Што ќе читам Зависи од расположение и што имам на лагер дома за читање.
    Ми се случува иста книга да ја прочитам и два пати .
    Во секој сучај , ме смирува и исполнува . Сакам да читам .

20. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    208
    Книги читам кога имам слободно време а тоа е за време на одморите,ќе се зачитам колку книги сум носела толку ќе си исчитам, главно преферирам секакви романи.Највеќе впечаток ми оставиле принцезата султана (трите дела), љубов во ранетата земја, девојката со портокалите ....