1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.470
    Допаѓања:
    10.901
    Сакам книги со добра содржина,со добра поука,па читам различни.
    Последно ја прочитав книгата "Се што премолчавме"-од Марк Леви и имам само позитивни критики.
    Вреди да се прочита :hai:

На bubuce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.287
    Meсецов се расчитав. Највеќе ме привлекуваат психолошки трилери. Сметам дека е залудно да читам некои љубовни романи од типот на Спаркс, Коељо, поефективно ми е да изгледам филм од 2 саати (ма да и тоа не го правам), отколку да потрошам 2 дена, на нешто веќе видено, слушнато, прочитано, клише. Паднати - Лорен Кејт; Тунел - Ернесто Сабато; Цвеќињата на злото - Шарл Бодлер; и моментално ја читам Шепнувачот - Донато Каризи. Тоа е за месецов, а мислам дека ќе имам време и за некоја мала книга, како Старецот и морето - Хемингвеј или Маската на црвената смрт - Едгар Алан По.

На bubuce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. arontt

arontt Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.780
    Ги обожавам делата на Пауло Коељо. :inlove:
    Моментално ја читам Единаесет минути - Пауло Коељо :)

4. Mrs.Cuper

Mrs.Cuper Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    2.553
    Секогаш се обидувам да најдам време за да читам книга затоа и се запишав во библиотека за да можам постојано да читам. Инаку сакам книги што ми го привлекуваат вниманието уште на почетокот, што се лесни за читање, што содржат некоја поука, па со тоа можам да кажам дека сакам различни стилови, било се психолошки, романтични.

5. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Па многу често читам книги.Лектирите не ми се интересни воопшто,па затоа читам романи.Многу сакам да читам романи,поготово од Горјан Петрески.

6. francais

francais Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    1.283
    Обожавам да читам. Се внесувам во сопствената имагинација. Читам секогаш кога имам време. Сакам книги кои имаат некоја скриена филозофска порака, ме оставаат со прашалници на крајот и долго после читањето мислам на нив.

На Fraulein95 и Gordana10 им се допаѓа ова.
  7. Fraulein95

Fraulein95 Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Николас Спаркс :) Сите знаеме дека неговите романтични книги се единствени и го освојуваат секое срце :)

8. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    И јас сум феминка која обожава да чита. Сакам книги, си имам по некоја омилена од секој жанр ... но, да бидам искрена, со моите 21 година не сум баш луда по психолошките, сепак мислам дека сеуште „не ми фаќа кликерот“ за тој тип, иако некогаш знам да земам да прочитам и таква :)
    Секоја книга, без разлика на жанрот и содржината, си има некоја своја убавина која може да не научи на нешто. Луѓе кои не прочитале ниту една книга во животот за свое задоволство не можат да се наречат интелектуалци, без разлика колку факултети завршиле (а има и такви доста, барем во мојата околина)
    Би сакала и повеќе да читам, но некогаш заради разни обврски (читај:Факултет и испити) не успевам ниту една да прочитам во текот на месецот. :( Си дадов ветување самата на себе дека без разлика какви обврски ќе имам од 01.01.2013 ќе читам најмалку по 2 книги месечно, така да ќе ме гледате често на овие теми ;) :*

9. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    140
    Читањето ми е опсесија :) Обожавам да читам, и не ми е јасно како денешната младина(со чест на исклучоци!) не сака да чита? Во што е проблемот луѓе? Дајте седнете прочитајте некоја книга и престанете веќе со тој фејсбук :^) Книгите ми се некој вид бегство од реалноста,и преферирам крими романчиња од типот на Агата Кристи, чик-литература, психолошки романи, и сите други видови кои вклучуваат описи на личности,размислувања на ликовите и слично :)

10. Gorddana

Gorddana Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    23
    Мноогу читам.Обожавам книги со добра содржина,со добра поука.Не е важно дали е психолошка,љубовна,драма,роман,било што,ама да има навстина добра книга. :)

11. Evdoxia

Evdoxia Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    132
    Обожавам да читам книги....поготово некои од историски аспект,но доколку книгата е добра може да биде од секаков жанр.Со самото читање сметам дека човекот се оформува како личност во текот на целиот живот.
    Последна книга која што ја прочитав е "Калуѓерот што го продаде своето ферари" - Робин Шарма.
    Прекрасна книга и му ја препорачувам на секого.

Читајте и оформувајте се! :)

“Кога еднаш ќе ги изговорите, ни најбрзиот коњ веќе не може да ги стигне вашите зборови.” – Кинеска пословица

На L-enna и Gordana10 им се допаѓа ова.
  12. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.799
    Допаѓања:
    3.269
    Одамна не сум седнала да прочитам некоја нормална книга што ќе ме погоди особено и што ќе ми остави длабок впечаток. Ова се должи и на преголемата зафатеност во школо, како и краткотрајната мрза што се јавува кај мене одвреме-навреме. Распустов го закажувам за читање, читање и читање. Освен делата и лектирите за во школо, ќе гледам да најдам време да прочитам и нешто послободно.
    Инаку приметувам во последно време - вкусот ми варира со расположението. Денес ми се допаѓа криминалистика, а срцепарателната романтика ми е апсурдна; а утре може веќе сосема спротивното. Дувни ветре развигорче сум.... Којзнае што ми е.

13. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    52
    Јас ги обозувам книгите особено авантурите и романите! Му препорачувам на секој да чита книги затоа што човек мн може да научи од нив! позз до сите што сакаат да читаат книги!

14. levely

levely Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    902
    Читам во слободното време а бидејќи имам доста слободно време значи дека и многу често читам книги .Онака ме тераат за момент да заборавам на се и да се смеам без да мислам на некои мали проблеми , да избегам со мислете таму каде што се одвиваат главните перипетија во таа книга.
    Инаку обожавам да читам чик литерутури , онака чисто за релаксација (што вели мајка ми да си го исперам мозокот :lol: ) Исто сакам и книги во кои се раскажуваат случки о д реалниот живот , а обично не читам книги со магии , вештери , вештерки , вампири и друго :tmi: , а пак кога станува збор за серии гледам секакви и од реалниот живот а и оние што се нереалистични посебно оние со вампири и вештерки тогаш , прва сум :lol: а не знам зошто е тоа така :wasntme:

15. nati44

nati44 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    545
    Преферирам фантазија.. :D Не се на одмет и тинејџерските љубовни романи! :$

16. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    28.930
    Мнооогу читам, секој ден.. СЕКОЈ ДЕН!!!!!!!!! Преферирам фантастика, акциони, мистерии.. Реалистиките не ми се по кејф.. 8)

17. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    23.320
    ДА ЧИТАМ...ОСОБЕНО БИ ГИ ОДВОИЛА: КЕРКАТА НА МОЈАТА НАЈДОБРА ПРИЈАТЕЛКА,СИБИРКА (од детството),ВО ПРЕГРАТКА НА МЕСЕЧИНАТА И ИЛЈАДА НЕВЕРОЈАТНИ СОНЦА .

18. sara333

sara333 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    27
    Многу сакам да читам книги особено од подрачјето научна фантастика и мистерии :)

19. WeHeartIt

WeHeartIt Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    130
    Редовно читам книги. Неможам да заспијам ако не читам!:) Читам различни жанрови...од историски,психолошки,љубовни романи. Омилени ми се сите книги од Пауло Коељо. Го обожавам човекот... :)

20. AwesomeGirl

AwesomeGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2013
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    116
    Многу сакам да читам,но за воља на вистината не секогаш можам да ги купувам.Еве сега има попусти,ке изнакупам па ке имам повеќе за читање.И така од попусти на попусти :D...само да не се некои тажни патетични романчиња и немам проблем!