1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Многу сакам да читам, како анти стрес терапија ми е. Сакам да читам тешки и комшлицирани книги, нешто налик руските класици кои ги читам одново, и одново, и одново... Посебно Достоевски, специјална пасија ми е тој шизофреник... :)

2. MiladyDeWinter

MiladyDeWinter Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    32
    Обожавам да читам .. Кога ќе седнам да читам книга, знам да се изгубам на дооолг период :lol: не можам да кажам што посебно сакам, најверојатно белетристика .. ама сепак, секоја добра книга е добредојдена кај мене :!: па дури и стара, добра класика како Достоевски :)

3. Grejsi

Grejsi Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    73
    Од секогаш сум сакала да читам, како мала една лектира не изоставав дури тие што ми се допаѓаа ги читав по два пати. Па љубовта кон книгата продолжи да ме следи и на поголема возраст, сега обожавам да читам трилери, психологија и љубовни романи, па во некои ситуации кога сакам да се опуштам читам и по нешто од чик литературата. :)

4. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    Агата Кристи, Стефан Кинг... :D

5. NewYorker

NewYorker Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    95
    Јас мноогу сакам да читам,иначе најмногу читам фантастика,авантура и романса.Најмногу ги сакам книгите од Николас Спаркс и Горјан Петревски. :)

6. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Многу читам, не можам без книга.....

http://www.matica.com.mk/

Јухуууу попуууст ! :dance:

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. xoxo.Martina

xoxo.Martina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    198
    Многу читам и ги обожавам книгите :) Не би можела без книги. Повеќе преферирам чик литература

8. Danni79

Danni79 Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    2
    Ги обожавам книгите, многу ги сакам и читам.

9. pandora1

pandora1 Активен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Многу читам, тоа ми е бегство до реалност. Иначе, читам се, освен книги од рангот на "50 нијанси на сиво"
    :D

На ClaudiaLeBoursier му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ClaudiaLeBoursier

ClaudiaLeBoursier Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    22
    Обожавам да читам книги ама не од секаков жанр. Најчесто читам белетристика бидејќи онака ме релаксираат од стручната литература за на факултет што ми е.
    Ми се допаѓаат скоро сите книги од Аманда Квик, има доста добар сенс за дескрипција на нештата настаните се сместени во 19ти век а незнам зошто многу сум заинтересирана за тој период.
    Ми се допаѓаат исто така двете книги од Александра Потер „Која е таа девојка“ и „Мојот господин совршен“ што воедно ми се и последните што ги имам прочитано. Доста имагинативен и несекојдневен стил на пишување.

11. zabche

zabche Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Читам доста многу,и би ви ја препорачала игрите на гладните сите три дела преубави се,а може и чокохоличарки на диета(слично на сексот и градот) :D

12. slatki4kapp

slatki4kapp Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2010
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    читам премногу книги и тоа од сите жанрови но најомилени ми се книгите поврзани за масонството, за египртските тајни и слично. Некој кој е љубител на ваков тип на книги би им ја препорачала - Пирамида - од Том Мартин , и се разбира сите книги од Ден Браун

13. Ilusionist

Ilusionist Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.912
    Читам книги, многу.
    Тоа е мојата најголема релаксација.
    Јас им се чудам на луѓето кои неможат да најдат време, уствари не сакаат....за да прочитаат барем едно дело во годината.

Жанровски може да кажам дека читам се`.
    Секоја книга носи свои убавини. :)

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.047
    Допаѓања:
    101.604
    Не да читам, платава во Матица ја остаив уште на први, 9 на број, лесни романчиња за читање, досега смачкав 2, третата е почната. Голем фан сум на Ден Браун и ги имам сите книги и прочитано и ги имам во својата библиотека. Додека не излезе нова се зареков да не читам ништо друго освен лајтерица романчиња, во моментов такви се врткаат на репертоар, одвреме навреме понекое трилерче ама во секој случај мора нешто да се чита иначе не можам да заспијам :D

15. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Сакам да читам интересно ми е, се внесувам во читањето. Мм вика цела плата ја трошиш на книги, после тоа книги да јадеш :lol: :rofl:
    Кога ќе си го направиме спратчето уште некој месец обавезно во трпезарија си правам домашна библиотека. Сакам белетристика да читам најмногу чик-литература не знам зошто, но убаво ми е да си читкам такви некој како љубовни романчиња.

16. Soldier

Soldier Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    78
    Читам многу во слободно време,ме смирувва.А најмногу читам романи (љубовни,семејни) и чик-литература. :)

17. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Читам буквално се што ми дојде при рака.
    Моментално сум на 358-мата од Десеттиот случај-Џозеф Телер.Издание на Матица.Прекрасен трилер.Уште малку и ќе видиме дали прочуената Самара ќе ја обвинат за убиството на сопругот милионер.
    И еве при крај сум,мислам уште седумдесеттина страници имам а сеуште не сум сигурна дали е убиецот или не.Мошне неизвесна и интересна.Супер подарок за правници!
    Инаку во последно време сум ептен по трилерите.Инаку преферирам романси,чик-литература,психолошки а понекогаш и тинејџерски.Ама најмногу психолошките :)
    http://kupikniga.mk/AdminNew/App_Themes ... %D0%B8.jpg

18. GordanaL

GordanaL Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2010
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    43
    Читам и тоа многу.
    Оваа навика сум ја стекнала уште од мала. Сите лектири ми биле прочитани...
    Нешто што во последниве години го преферирам да го читам се книги кои можат да ме опуштат и да не ме заморуваат многу.
    Никогаш не ме привлекувала научната фантастика, така да може некогаш сум прочитала нешто ама не ми останало во сеќавање.
    Во последниов период решив да се посветам на љубовта...и таквите книги сега ќе бидат добредојдени :)

19. Idonea

Idonea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    642
    Читам многу, купувам книги, но кога не сум при пари тркнувам до библиотека, така да на секои 5-6 дена имам нова книга пред себе. Читам се од руски класици до чик-литература, иако вторава најмногу ми одговара во периоди кога имам многу обврски и кога читањето сакам да ми биде релаксација после напорниот ден.

20. ku4ence

ku4ence Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.754
    Читам книги и читам се тинејџерски..Се релаксирам кога читам и незнам како да си направам свој свет и додека ја читам таа книга како во тој свет да живеам (знам дека ви звуче чудно :lol: ) :)