1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.416
    Книги си читам редовно. Најчесто читам психолошки.

На lana.del-rey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. karenin

karenin Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Преферирам книги со заплети.
    Кундера, Памук :inlove: . Ги сакам По, Гогољ и Шекспир (ах Сонот на летната ноќ). Исто така многу ги сакам и романтичарите.

Пред малку си ги средував книгите. На некои од нив сум напишала и по некои кратки впечатоци и така си гледаам и читам како на една сум напишала - Мојата прва купена книга. А книгата е Дневникот на мотоциклистот од ЧЕ :rofl: . Незнам што сум мислела кога сум ја купила ама знам дека бев многу швркната тогаш. Забегана до даска. А на една друга, Вештините на љубењето има посвета, до мојата сестра, секогаш да ужива... АБе детиште што сум знаела јас тогаш.

3. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    20.838
    Уффф колку ми беше убаво порано кога многу читав. И си водев педантна евиденција хронолошка на прочитани книги. Со се делата и лектирите ми се збираа по околу 50-60 на година.
    Уживав.
    Откако отидов на факс, освен стручна литература, друга тешко доаѓаше на ред. my bad, што и сега е така. не од причина стручна литература, овој пат и јас нз зошто.
    Не ми се допаѓаат книгите кои пропагираат како подобро да живееш и такви квази филозофии, барем мене лично. Сум ја прочитала Најголемиот трговец на светот и неколку нејзе слични, ама увидов оти тоа не е тоа.
    Сакам разноликост, сакам ликови, дејствија, настани, перипетии, паралели ....
    Последен врв на воодушевување ми беше Вештица- од Венко Андоновски
    А од порано, трилогијата од Перл БАк (Добра земја, Синови и РАстурен дом), Џејн Ејр (од една од сестрите Бронте беше чинам), Богот на малите нешта- Арундати Рој, Пауло Коељо- исто одамна изживеан период, барем кај мене, Дамата со камелии (за тие што не знаат ја има книга, не само филм :D ) од Александар Дима- синот (чинам беше).... и мноооогу други.
    Сите овие топло ви ги препорачувам.Стилски се различни а поврзаноста- не ги читаш- едноставно ги голташ :D

4. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    20.838
    Не ми дозволи да редактирам па вака да дополнам...
    Би ги споменала и класиците од Достоевски, Балзак и Толстој
    Демијан од Хесе
    Сликата на Доријан Греј- Оскар Вајлд
    А во основно по 100 пати ги препрочитав Сибирка, Срце, Хајди, Големи и мали, МАлечката фадета, Двојната лота, Еднорогиот елен и Исти очи. Им ги препорачувам на сите основци.

5. BadBitchBomb

BadBitchBomb Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    93
    Па додека се оди на училиште поретко дека немам многу слободно време, за време на распуст читам така некои теен романи :)

6. Barbie07

Barbie07 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    590
    Читам многу,секогаш кога имам слободно време,едноставно обожавам да читам,тоа ми е релаксација...Читам разни жанрови,но најмногу ги сакам оние базирани на вистински животни приказни,љубовни и да секако класиците.."Клетници" од Виктор Иго ми остави голем впечаток,иако некои ќе кажат дека овој роман е досаден,сепак е многу вреден и има многу поуки во него..Потоа "Чичко Горио"-реалистичен роман..Би ги издвоила и книгите на Никола Спаркс..И една книга која ми остави голем впечаток-"Загубената ќерка" од Дајен Чемберлен,преинтересна книга..Има уште многу,но да не набројувам... :)

7. Vanja-MK

Vanja-MK Активен член

Се зачлени на:
    22 мај 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Случајно налетав на оваа тема,многу ми е мило што не има во голем број...читав многу,па речиси престанав, но во последниве 10-15 години секогаш имам нешто за читање при рака. Секако дека е работа на вкус, но дела од типот “калуѓерот што го продаде своето ферари“ можам да прочитам со тешка мака,бидејќи книгите ми служат за лично опуштање и бегство од реалноста. За да го напишам овој пост,ги прочитав сите ваши претходни коментари,со многу од вас имам гоооолема сличност во вкусот за избор на книги, но ќе ја додадам и мојата листа на омилени книги / писатели:
    - се од ден Браун(не сум ја прочитала уште Ангели и демони)
    - Лажна вереница-Аманда Квик(ја има и на Македонски, за жал преводот е очаен,затоа препорачувам да ја прочитате на Англиски или Српски)
    - Ќерката на чуварот на спомените-Ким Едвардс
    - Внимавај што посакуваш,можеби ќе ти се оствари-Александра Потер
    - Жената во црвено- ?не ми текнува авторот
    - Девојката со бисерна обетка- Трејси Шевалије
    - Папата Јована-Дона Вулфолк Крос
    - Гусар- Харолд Робинс
    - Теодора -Пол Велман
    и нешто што никако не смеете да пропуштите и топло ви препорачувам да прочитате “Рингишпил“ од Јелена Бачиќ Алимпиќ.

8. ang246

ang246 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    145
    читам секогаш кога ми преостанува време...најчесто некои љубовни романи :inlove:

9. vw-girl

vw-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    162
    Читам доста, годинава малце потфрлив, бидејки бев тазе студент. Но за летово сум опремена да си надолполнам!

На Ketrin.Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Сакам да читам, за жал во скоро време немам прочитано некоја книга бидејќи немам многу време.
    Но затоа денес ќе одам да купам една книга :!: :) Пред некој ден случајно во една книжарница ми падна во очи, насловот ме привлече. Се работеше за животот, како да успееме во работата, како полесно да се справиме со секојдневните обврски кои ги имаме...

11. bojana26

bojana26 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2010
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    3
    Па не сум голем љубител на книги,но кга се работи за добра книга едноставно морам да земам да ја прочитам.Во принцип многу сакам да читам книги кои кријат мистерија и јас да ја одгатнувам таа мистерија. :lol: Некако тие книги ја будат љубопитноста и возбудливоста.Исто така сакам да читам и љубовни романи со некои необични,невообичаени љубовни приказни :)

12. leighton23

leighton23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2013
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    1.681
    Многу сакам да читам и читам кога имам слободно време. Најмногу сакам да читам љубовни романи. :)

13. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Читам книги кога имам слободно време. Во летниот распуст најмногу. Преферирем криминалистички и романи.

На BeautyQueen му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IloveBooks

IloveBooks Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Читам како луда.
    На нова, убава книга се радувам како мало дете! Едноставно читам секакви книги во зависност од расположението. Пред неколку дена завршив со „Ловци на глави“ вчера го гледав и филмот. Добри се и едното и другото! Препорачувам!
    http://sakamknigi.mk/index.php/trileri/trileri-akcii/item/40161-ловец-на-глави-ју-несбе

15. tirkenbal

tirkenbal Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    12.612
    Сакам да читам, и гледам слободното време да го пополнам со читање на некоја книга,инаку најмногу сакам љубовни романси :)

16. Wellness.girl81

Wellness.girl81 Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2012
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    17
    Е јас сум од оние кои читаат книги како што пијат вода :) Читам повеќе отколку што можам финансиски да си дозволам да си купам, но да ми се живи и здрави сајтовите за симнување :)
    Сакам трилери, љубовни романси и секако по некогаш сакам и добри криминалистички.

17. badgirl14

badgirl14 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    2
    Сакам да читам, но почнам, прочитам до пола и потоа ме мрзи па после кога пак ќе ми се чита морам од почеток да почнувам :rofl:

18. simply-red

simply-red Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    26
    Книгите, односно читањето книги е многу корисно хоби или занимација, затоа читам многу често. Моментално книга што ја читам е Госпоѓица од Иво Андриќ.

19. richgirl998

richgirl998 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    286
    Сум прочитала многу книги и скоро сите од нив биле љубовни романи. Едноставно ги обожавам. Од книгите за во училиште ги читам само скратените верзии, не можам да се занимавам со здодевни книги какви што ни даваат. А, за љубовни прва сум :))

20. butterfly..2

butterfly..2 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Обожувам да Читам книги, посебно авантуристичките.