1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Mimi123

Mimi123 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.015
    Допаѓања:
    1.186
    Читам кога имам слободно време, повеќе летен период. Сакам љубовни и чик литература така полесни за читање и што не те оставаат додека ги дочиташ :) омилен ми е Николас Спаркс..

На L-a-r-a22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vampgirl

vampgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    10
    Читам интензивно преку целата година, но најмногу за време на летото, бидејќи тогаш имам најмногу слободно време и можам да се посветам на книгите. Обожавам секакви видови на книги, а меѓу омилените ми се психолошките, политичките трилери, романсите, криминалистичките романи и белетристиката. :) Книгата е поучна работа и те учи на животот. Преку неа ќе созрееш психички и ќе сфатиш што се има околу тебе што дотогаш не си можел да го видиш. Непроценливо богатство кое не може да го поседуваш ако не читаш. Било каква книга може да биде добра за мозокот и неговото развивање. Сепак учиме додека сме живи, а тој што плука по книгата никогаш нема да созрее, никогаш нема да разбере колку е книгата неопходна во секојдневниот живот на тинејџерите и возрасните луѓе.

3. Therose.S

Therose.S Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    3
    Обожавам книги и постојано читам. Сакам книги со романтична содржина, но и психолошки книги. Најчесто ги избирам според моменталното расположение и ги ценам мислењата на луѓето кои се начитани. Книгата е навистина прекрасно искуство и најдобар воспитувач, како и учител. Секаков карактер се надоградува со книгата...

4. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    До пред извесно време книга не сакав да видам. Не дека не сум сакала да читам. Толку ми дозволуваше времето. Е сега откако завршив со факултет, работа се нема, лето исто така, па се фрлив на читање.
    Сакам книги со љубовна содржина.Нешто во стилот на Николас Спаркс.
    Моментално дома имам преку десеттина љубовни романчиња кои чекаат на ред и едвај чекам да ги прочитам :)

5. LittleChili

LittleChili Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2013
    Пораки:
    509
    Допаѓања:
    2.227
    Премногу ги закакав незнам што ми стана во последно .. немам сега нова да читам ги исчитав ови што ги имав -.- Пиреј почнав пак да ја читам ама тажна е планирам да си купам некој . Романтичарскиве дела некако ми се посебни имаат некаква содржина скитник по нови простори те води поето такви читам демек се пронаѓам.Ама читам секакви која што ја имам било каква да е ке ја прочитам :)
    И нормално следи критичарскиот дел од мене .-.

6. Taylor97

Taylor97 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    643
    Книги читам кога имам слободно време, сега овој летен период доста често. Николас Спаркс и неговиот стил на пишување најмногу го сакам, дефинитивно. :)

7. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    652
    Порано читав, сега со месеци ништо не сум прочитала, ама здравје ке одам да си земам нешто за читање овие денови

8. dulcela

dulcela Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    134
    преферирам историски книги, а читам често :)

9. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Најмногу на свет.Сеа дека работам у Матица,секојдневно исполнета сум со книги.Моментално сеуште ја читам `Керката на чуварот на спомените` од Ким Едвардс. :)

10. dulcela

dulcela Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    134
    еееј да? баш сакав следна да ја читам оваа :) кажи ми интересна е ? шо се работи на кратко ? :)

11. MermaidKiky

MermaidKiky Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    221
    Обожавам да читам книги :D
    Омилени ми се Сибирка,Пиерета,Децата на капетанот Грант,Нина девојчето од Шестата Месечина(има 4 ДЕЛА)...

12. david-nadal.86

david-nadal.86 Активен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Најчесто читам книги кои имаат психолошка содржина како ајде да ти раскажам од Хорхе Букај итн...А најомилена книга ми е Малиот Принц, која се обработува како лектира во четврто одделение, а всушност како преработка на факултет, ако се сфати филозофијата во таа книга тогаш лесно ќе се разбере и филозофијата на целиот живот.

На maravillosa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    обожавам да читам, најомилени ми се историските романи и научна фантастика или фантазија.

14. BeautyQueen

BeautyQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    32
    Додека трае учебната година не читам воопшто затоа што имам преееемногу за учење :@ затоа во лето читам постојано. Сакам да ги читам книгите на Ден Браун како и криминалистички најмногу ја читам Агата Кристи :)

15. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Јас на лето читам по 10 книги,си читам кога сум послободна и така ;)
    Преферирам историски,а можи и љубовни и нешто од типот на Толстој,Достоевски,Чехов...

16. iva85

iva85 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    27
    Незнам за вас,али јас обожавам англиски книги :inlove:
    Англискиот јазик го знам многу многу добро,дека англиски учам од како знам за себе :) И кога и да можам читам книги на англиски,или ги купувам (мада се малце скапи 500 денари па нагоре),или земам од библиотека.Едноставно,ако имам нејасни зборови речникот е до мене :D

Најчесто читам Paulo Coelho,Nicholas Sparks..обично некои интересни романчиња,а некогаш знам и да земам нешто со фантазија,или пак некои тинејџерски :wasntme:

На maravillosa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. maravillosa

maravillosa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    146
    Уште од мала сакав да читам книги.
    Но во 6то одд за прв пат се зачленив во градцката библиотека (дотогаш книгите ги земав само од училишната) одтогаш читањето ми станаа омилено хоби.
    Читав во толкава мера што татко ми дури и ми забрани да одам во библиотека еден период.
    Порано обожавав романи со фантастична содржина, всушност "Хари Потер" од Џ.К.Роулинг ми беше омилена книга.
    Книгата има седум дела а јас буквално секој дел посебно го имам препрочитано најмалку 5 пати.
    Ги обожувам книгите во кои главни протагонисти се принцези како на пример "Дневникот на принцезата"
    од Мег Кебот и "Малата принцеза" од Франсес Хоџсон Бернет.
    Сега најмногу читам љубовни романи и романи со психолошка содржина.

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.783
    Допаѓања:
    131.220
    Душо, за таков читател, би требало да знаеш дека е - градската библиотека, оттогаш, и каде се ставаат запирки.
    Ова со совет дека треба да се посвети внимание и на јазикот, не само на содржината. Не е злонамерно.
    На темата - читам секој ден, за жал или среќа, најчесто стручна литература, а многу сакам филозофија и мистика. За разлика од економсија и право секој ден, убаво ми доаѓа навечер нешто кое не ми е стручно и ќе ме опушти.

19. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Многу читам,уште од мала.
    Сакам криминалистички романи,психолошки трилери,мистерии и фантастични книги.
    Не ми се допаѓаат љубовните ,филозофските,историските книги-не ми се интересни.

20. aways

aways Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    660
    Најмногу книги прочитав летово.Прочитав 10 книги. Секогаш сум читала по 5-6 во текот на летото.Сега помалце седам на интернет и интезивно читам.
    Пред 2 дена ја завршив-> Враќање Дома - Даниела Стил.