1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    826
    Многу ретко.
    Од денес почнав да читам нова книга.
    Па ќе продолжам почесто :D

2. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    3.522
    Преку учебна година читам само лектири (која ќе стигнам) ама па на лето се утепувам од читање :lol:

3. sweetyB

sweetyB Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    79
    Можам да кажам дека читам многу, понекогаш се заборавам во книгата. Обично читам книги со криминалистичка содржина, мистерии...

4. erica

erica Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.036
    Досега немам ниту една прочитано(добро освен лектирите) вчера почнав една книга да ја читам ,,Без Страв'' ја проочитав до пола и денеска ја дочитав убава книга :)

5. DivineFM

DivineFM Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    122
    Многу сакам да читам,ама секако слободна литература. Од тие за во школо ни една не ми е читана :lol: кога читам се занесувам во книгата,дури и нашколо кога имавме некој досаден час јас си ја вадам книгата си читкам и најмирна :D сите си лудуваат,си беснеат мене ни глас не ми се слуша. Не преферирам нешто посебно,читам се доколку е интересна. Ма и некој досадни што ми се сум ги читала. Само да се чита :) Најспокојна сум кога читам :)

6. sugarlips

sugarlips Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2014
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    761
    Најмногу ми се допаѓаат на Пауло Коелјо.Омилен ми е ,,Алхемичарот“.Овој роман го прочитав во еден ден.Го прочитав кога бев рпва година средно,тогаш многу читав,а сега кога ќе почнам да читам,никогаш не можам да прочитам некој роман до крај.Други романи што ги имам прочитано од него:,,Вероника реши да умре“,
    ,,Брида“, ,,На брегот на реката Педра седнав и плачев“(и овој роман многу ми се допадна), и ,,Петтата гора“.
    Имам прочитано и многу руски класици,скоро се од Достоевски и неколку романи од Толстој.,,Записи од мртвиот дом“ ми беше интересна.Од Достоевски има и една книга се вика ,,Кратка проза“ така мислам дека беше,не сум сигурна дека одамна ми се читани.Во неа имаше приказни и сите ми беа интересни.
    А од Толстој ги имам прочитано:,,Детство“, ,,Момчештво“, ,,Младост“-всушност тоа е трилогија, а други што ги имам прочитано:,,Војна и мир“, ,,Ана Каренина“ , ,,Смртта на Иван Илич“ и ,,Воскресение“.Најмногу ми се допадна трилогијата.
    Друг роман што го имам прочитано од руски писател е ,,Лолита“ од Владимир Набоков.

7. MalaMedena

MalaMedena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    178
    Слабо читање книги,слабо. Последно летири од средна што сум читала и пред година дена ја читав од Пауло Коељо-11 минути. Јас сум од оние што ке седнат ке изгледаат и по 2-3 филма,а нема да земат книга да прочитаат :D

8. The-fallen-one

The-fallen-one Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    40
    Ги преферирам книгите на Robin Sharma и Nicholas Sparks.

9. pikachy

pikachy Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2014
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    27
    Џули Џејмс има интеρесни дела
    Сузан Елизабет Филипс пρедобρо пишува и
    Гијом Мисо пρеκρасни дела но потρебна е голема κонцентρација поρади неговиот стил на пишување

10. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Читав многу дури не ми снема време, па сега немам отворено книга едни добри 6 месеци :| Читам се што ќе ми фати око, дома ги имам сите дела од Гијом Мисо.. Интересен стил има човекот. Не дека можеш да научиш којзнае што од книгите ама добри се, одржуваат внимамние. Сакам да ги прочитам сите класици што сум ги пропуштила (а има поприлично многу), само не знам дали ќе успеам... :^) Ми фали нешто квалитетно, ама никако да најдам прилика да појдам до библиотека. Ајде, ќе биде за скоро, се надевам :)

11. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Едноставно не можам да се одделам од книгата.Книгата ми е како најдобар другар,не ме разочарува.Па посебно книгите од Николас Спаркс.Ќе го даваат филмот Бележникот на МТВ1 денес вечер,па си реков ај да го гледам,а книгата ја немам прочитано.Викаат преубава е.Па да,се што никнува од Спаркс не може ништо друго да биди освен преубаво.И така се запнав за него,па ја читам Порака во шише.Планирам да ја читам Безбедно засолниште од Даниела Стил,ме заинтересира таа книга бидејќи ќе го даваат тој филм на ТВ и си реков море и книгата ќе ја читам.Во текот на минатото лето прочитав 10 книги,па сега сакам оваа година да го срушам рекордот,барем 11.Порака во шише ми е 9та книга по ред,при крај сум со неа и утре ќе ја враќам во градската библиотека.Преферирам повеќе историски,криминалистички и љубовни романи. Можеби имам спомнато во темава претходно,ама ако кога се работи за книги,ама ако,ама ако... :D

12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    41.422
    Читам постојано, дома, пред спиење, на пат, на паузите од факултет, во тоалет :D и читам она што ќе ми привлече внимание или ќе ми дојде при рака.Најчесто криминалистика, потоа мистерии со мала доза на натприродно, сакам и љубовни романи, но не патетично љубовни, понекогаш читам и чик литература, имам некоја голема љубов кон трагични краеви, не сакам книги за солење памет и некои ептен тешки класици кои напнуваат.Го сакам Харуки поради тоа што во неговите книги има мистерија, трагична љубов и онаа меланхолија, болка преточена во зборови, се што сакам во едно дело.Маркес поради неговото сликовито и опширно раскажување, Зафон поради предобрите приказни и прекрасно изградените ликови...

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. love.a7x

love.a7x Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    112
    Ги обожавам љубовните романи, а ми се допаѓаат и психолошките.

На ariela09 и ewi.swatka им се допаѓа ова.
  14. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    И јас ги преферирам љубовните романи, или псохолошките. Ми се допаѓаат секаков вид на книги освен ако не се некои историски во прастаро време затоа што јас и историјата баш и не си живееме...
    Инаку според мене добра книга, без разлика на темата и жанрот, е онаа која преовладува со богат речник, игри со зборови. Ми се допаѓаат книги во кои се гледа дека писателот има талент а не е само некој што седнал да пишува.
    Не е само приказната битна.

15. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Јас за книгите сум многу пребирлива.Филмови преферирам лајт комедии и романси,но книгата мора да биде креативно напишана,со добра обработка на ликовите и со издржана приказна,затоа најмногу ми лежат трилери и психолошки романи.
    Не можам да одберам некои омилени автори,бидејќи не им се сите книги привлечни за читање :D
    Како талентирани писатели можам да ги издвојам Гијом Мисо,Зафон и Маркез.
    За срцекршителни романи почесното место му го давам на Николас Спаркс,навистина одлично ги доловува емоциите.

16. -Juliette

-Juliette Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    16
    Најдобрите книги кои што некогаш сум ги прочитала:
    - Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон
    - Пеколни планови - Сидни Шелдон
    - Остров во пеколот - Паскал Гилевски
    - Љубовта на мојот живот - Мари Луис Фишер
    - Полн круг - Даниела Стил

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.520
    + криминалистички и напнати до самиот крај (како што читам во моментов)

На -Juliette му/ѝ се допаѓа ова.
  18. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    52
    Која е подобра книга за моја 16 годишна возраст?
    -Бидете свој психотерапевт
    Џенет Рејнвотер
    -Злосторство и казна
    Достоевски :)

19. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Мајка ми чита многу, па по неа и јас уште од мала.
    Што читам се менува на периоди, периодов на пример сум опседната по дистописки романи, ги завршив Fahrenheit 451, 1984 и сега ја читам Brave new world.
    Немам предрасуди за ништо, би прочитала било што ако ме заинтересира, без разлика на критиките.
    Омилен автор ми е Маркез, ги сакам Џејн Остин, Виктор Иго и Буковски, што се потполно различни еден од друг. На плажа или кога сакам да се опуштам со лесна книга, обично ја читам Софи Кинсела, и ги имам прочитано сите книги.
    Како помала имав еден огромен период кога читав историска фикција, па класици, зашто сакав да си го збогатам знаењето.
    Паралелно со Brave new world ја читам и Sharp Objects од Џилиан Флин.
    И да, главно читам на англиски, зашто читам на киндл и така ги наоѓам книгите, а и повеќе избор има, понекогаш сакам да ја прочитам книгата само што ќе излезе :)

На Sigma* и RainBow им се допаѓа ова.
  20. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Дали знае некој каде можам да ја најдам книгата на Пауло Коелјо, Прељубник во Битола, дали знае некој?

Последна измена од модератор: 11 ноември 2014