1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    17.157
    ^ Провери во Икона?

2. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    111
    неодамна ја прочитав ,,Странецот`` од Алберт Ками. Ми остави добар впечаток од причина што стилот на Ками многу се разликува од другите писатели што пишуваат книги со слична тема. Роман на апсурд :) Вреди да се прочита

На theowndemon и Peperutuka123 им се допаѓа ова.
  3. AnaKlarc

AnaKlarc Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2014
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    156
    Сакам да читам и читам се што ќе ми дојде при рака....:)Од секогаш сакам да имам своја мала библиотека во собата но ете морамда ги вратам книгите во библиотекитено за година до две и тоа ќе биде ;) инако каде можам да читам онлајн на интернет некоја страна ако знае некој?:?:

4. daks

daks Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2014
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    111
    тука можеш да најдеш некои интересни книги https://www.facebook.com/note.php?note_id=275797009181945

На SwanMay и Elena69221 им се допаѓа ова.
  5. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Читам доста, иако читам се и сешто вкусот ми се менува со годините. Во последно време читам раскзи, класици, историја и патеписи.

6. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    додека бев во средно секоја недела читав нова книга, сега од обврски на факултет ретко стигам, но се обидувам барем една книга во месец, два да прочитам, обожавам криминални, љубовни, историски книги.

7. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Уште oд мaлa oбoжaвaв дa читaм. Мнoгу ме интересирaa книгите, oбoжaвaв дa јa пoсетувaм библиoтекaтa и книгите ги зaвршувaв зa двa-три денa. Тaкa беше дo пред еднa гoдинa. Незнaм oти, aмa не ми се читa некaкo. Ќе земaм книгa oд библиoтекa и тaкa ми стoи. Редoвнo ги читaв лектирите преку летoтo, a сегa и низ учебнaтa гoдинa ги oдбегнувaм... Инaче oмилен жaрн ми е мистеријa, a љубoвните прoбувaм дa ги избегнувaм.

8. SwanMay

SwanMay Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.674
    Читам скоро се', освен поезија и раскази. Посебно уживам во класици, автобиографии, историски романи и криминалистички новели. :)

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cristyer

cristyer Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8
    Знаете каде можам да ја најдам "Thoughtless - S.C. Stephens" на македонски, како е преведен насловот?

10. vrapce.b

vrapce.b Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2014
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    218
    Многу слабо читам поезија и раскази. Се друго ми е интересно за читање.

11. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    19.592
    До пред 3 години абер немав од читање книги. Ама еден ден отидов во Матица си купив две трилер книги. И оттогаш редовно си читам кога имам време. Дома будала ме направија зошто фрлам пари на книги.
    Сега ми се релаксација со кафе до мене. Најмногу читам трилери и криминалистички. Еднаш и дадов шанса на чик литературата ама не е тоа тоа за мене

12. citiesinflames

citiesinflames Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    391
    преферирам да читам психолошки, криминалистички или нешто со фантазија, али најмногу психолошки добро напишан роман.
    ми имаат оставено впечаток неколку книги, но најмногу 2 мали романи(сега за сега) едната е од Едгард Алан По 'Црвената смрт'' незнам дали кекој одовде ја има прочитано, но оној кој не може многу со крв и убијства да чита нека не ја ни отвара книгава :D а другата е од Агата Кристи ''големата четворка'' и двете се книгички со по 100 или 100 и нешто страни но супер ми се мене. а и општо што е напишано од агата кристи мене ми се допаѓа, бидејки мислам дека добро ги разработуба романите и најчесто се со криминалистичка содржина :)

ааа и имаше една Никаде без ќерка ми, многу ми се допадна дури се расплакав на еден дел додека ја читав....

Модератор: Ве молиме, не испраќајте две мислења едно по друго, доколку сакате да го дополните мислењето, редактирајте.

Последна измена од модератор: 26 јануари 2015
    На SwanMay му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    17.570
    Читањето ми ме нешто што никогаш не го изоставувам, па дури и кога имам премногу обврски, додека одмарам ке земам да прочитам некоја страна. Никогаш не прибирам книги, значи читам се и сешто. Обично практикувам книгите што ги читам да ги купувам, затоа што сакам да ги имам за себе.
    Моментално ја читам „А потоа“ - Гијом Мисо. Па до сега супер е. :)

14. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Последна книга - '' Тајните на Флертот " од Македоските " играчи " - Александар М.
    Профи книгичка, секој што чита книги и што го интересираат тајните на флертот може да си ја прочита.
    Книгата не е прирачник за тоа како да однесеш жена во кревет или маж во кревет, али има објаснето баш убаво како иде процесот , и наменета е и за мажи и за жени.
    Во случајов тука преовладуваат жените, така да би било убаво кога сите би ги запазат вистинските вредности и би дознале како функционираат луѓето и во овој случај , субјектот флерт! :)

15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
    1. Психологија на успехот- Дејл Карнеги
    -Да се знае да се постапува со луѓето секако е една од најголемите тешкотии со кои се среќава деловниот човек. Токму во оваа книга ќе се запознаете со принципите за однесувањето со луѓето.
    2.ПАМЕТНИ ЖЕНИ - ПОГРЕШНИ ИЗБОРИ - Д-Р КОРНЕЛ КОУЕН И Д-Р МЕЛВИН КИНДЕР
    -Оваа книга ви го нуди токму тој одговор. Зарем не се случува секогаш паметните жени да влетаат во врска која завршува разочарувачки за нив? ДА ДА! И тоа многу често! Сега ќе се прашате која е таа ПАМЕТНА жена на која ѝ се посветува книгава! И тоа ќе го разберете од тука!
    Имам читано повеќе книги од кои овие две ми се врв, колку и да ги читам повторно и повторно ќе ми бидат интересни. Ви ги препораувам на сите што ги немате прочитано особено од Дејл Карнеги, ќе ве насмери во животот на добар пат, како што го направи тоа на мене.. позз

16. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    17.570
    За во Битола не знам, но можеш да ја порачаш од книжарницата Три.
    http://www.kniga.mk/pre-uba-most-preku-vechnosta.html

17. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Говор на Тело - Алан Пис.
    Многу профи книга и се работи за говорот на телото.
    Комуникацијата се состои дури повеќе од 80% од говорот на телото, останатите 20% се вокалите, вербалниот начин и тоналитетот.

На crazylady, Gordana10, mackica1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Често купувам книги, но мнгоу поретко белетристика, повеќе сакам да читам стручни од одредени области мене што ме интересираат како астрономија, психологија, општи енциклопедии, книги од областа на медицина, нешто во релација на спиритуалност, медитации, контрола на умот итн. итн. А ако читам белетристика најчесто тоа се новели со крими тематика или научна фантастика.

На SV1911, crazylady и Prijatelot им се допаѓа ова.
  19. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Одамна ја најдов ја купив и ја прочитав :) сепак фала

20. Schizophrenia1

Schizophrenia1 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    36
    Најчесто читам психолошки, криминалистика, научно фантаснични...или пак се случува понекогаш во библиотека да заграбам книга по случаен избор и да се погоди убава.^_^

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.