1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Филозофија, Психологија, Физиологија, Социологија :)
    Ама најмногу психологија :)

На crazylady и mackica1 им се допаѓа ова.
  2. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.431
    Па секое слободно време го користам за читање на книги.
    Читањето те лечи од депресија и те носи на нов и поубав свет.
    Иначе најмногу сакам криминалистички романи и научна фантастика, во последно време заразена сум со Шелдон.
    Последна негова книга што ја прочитав е Завера- Суден ден , книга што се чита во еден здив и која ќе ве остави со многу отворени прашања.

На fallenangel, Schizophrenia1 и mackica1 им се допаѓа ова.
  3. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    2.376
    Обожавам да читам книги, последниов период постојано читам, една завршувам, друга започнувам :) еве баш сега ќе почнам да ја читам Мајката на оризот од Рани Маника

На crazylady и elisabeta им се допаѓа ова.
  4. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Обожавам психолошки книги ,сега веќе при крај сум ја читам Моќта на мислите

5. Amaris

Amaris Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    1.025
    Трилери и SciFi најмногу

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Psiholoski,trileri,Linvud Barkli,Den Braun se pisateli sto nikogas ne me razocarale vo niedna kniga,a nema nivno delo sto go nemam procitano,Sindi Sheldon,Robert Laldlam se dosta dobri pisateli na triler knigi.Za zal sega so obvrski dete-rabota-doma nemam mnogu vreme za citanje,se slucuva kniga od 400strana ni za 2 nedeli da ne mozam da ja procitam,porano za 2 veceri gi citav..ne mi se ostavase knigata...uf mi nedostiga toa vreme :(

На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    14.342
    Дефинитивно, ако некој сака да ме израдува нека ми поклони криминалистички/ детективски роман. А и вечен фан сум на Агата Кристи :)

На fallenangel, kjukli и Hipica им се допаѓа ова.
  8. b.u.tt.e.r.F.L.Y

b.u.tt.e.r.F.L.Y Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    152
    Ми треба книга којашто ќе ми помогне да му се доближам на успехот.

Предлог?

9. siki28

siki28 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    "Ледената принзеца" од Камила Лекберг, предобра книга.
    Исто така Гијом Мисо има многу интересни книги.
    Ронда Бирн - Тајната?

10. b.u.tt.e.r.F.L.Y

b.u.tt.e.r.F.L.Y Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    152
    Ми звучат интересно сите наслови
    Ледената принцеза и Гијом Мисо со по некој наслов ќе ми бидат друштво наредниов период8-|

11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.217
    Допаѓања:
    162.733
    Сега зошто учам за матура намалив со читањето, а во останати прилики обично земам по две книги за десет дена. (fingers) Некогаш се годи да земам една мк една анг, некогаш две анг или две мак. Најмногу преферирам криминалистички, психолошки и sci-fi, а поретко романтични.
    Последно книга која ја прочитав беше - "Играта на Ангелот", и секогаш велам дел од мене остана со та книга, продаена душа сум :):inlove:
    Омилена ми е "Убиство во Ориент Експрес" од Агата Кристи. Други книги со длабок впечаток: скоро сите книги од Синди Шелдон. Многу се поклопува со мојот вкус ("Гневот на ангелите", "Завера: Суден ден"...). Исто така мн при душа ми се книготе на Дејл Карнеги, поконкретно "Психолохгија на успехот: Како да престаните да се грижите и да почните да живеете."
    А веќе книги кои ги читам од 1-7 на зима и уште еднаш на лето се од Хари Потер :') :l:("Каменот на мудроста", "Одаите на тајните", "Затвореникот од Азкабан", "Огнениот пехар", "Редот на фенкксот", "Полукрвниот принц", "Реликвиите на смртта"), обично ги преферирам на англиски зошто преводо на овие книги во библиотека створа рак на мозоко :|

П.с. Љубовна ннига која ми има оставено длабок печат беше на наша писателка, Натали мислам се викаше, беше онака едноставна, забрзана ама многу искрена и со голем интензитет на чувства - "Првата љубов во розевата улица".:clap::l:

12. Arabella

Arabella Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2013
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    79
    Сакам да читам и уживам во читањето. Можеби има период кога не сум толку активна, најчесто заради обврските на факс, но сепак се наоѓа време за читање.
    Каква книга читам зависи од периодот. Мистерии, криминалистика, чик литература, историски понекогаш и во последно време психолошки романи.

13. Witchy-style

Witchy-style Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    3.789
    Многу сакам да читам, највеќе натприродни, мистерии, трилери, психолошки книги. Го обожавам Ден Браун, но ги читав неговите книги па ако можете да ми препорачате некој сличен? Донато Каризи и Стефан Кинг добри се? Омилени книги засега ми се Алхемичарот (Пауло Коелјо), Хипнотизер(Ларс Кеплер) , Загубениот симбол (Ден Браун), Луна , Ми припаѓаш мене(Карен Роуз) , Никаде без ќерка ми(Бети Махмуди) и Рингишпил (Јелена Алипмиќ).

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    13.880
    Ако веќе си ја читала Јелена Б.Алимпиќ би ти ги препорачала уште нејзините две книги: Писмото на г-ѓа Вилма и Последна пролет во Париз....Нема да згрешиш. :)

15. Daniela92

Daniela92 Нов член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Најдобрата книга според мене ..што и после две години редовно читање не ми оставила ниедна друга впечаток како Шепнувачот од Донато Каризи,мистерија до максимум и толку генијален ум на писателот за да ви го заджи вниманието што буквално ке се мислите 5 минути после крајот како се викате. Има 600 страни и ја имам прочитано за 17 часа од нетрпение што се случува на крајот :D Дефинитивно препорачливо!:D

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.839
    Допаѓања:
    12.394
    Почнав наизменично да читам поезија па проза. Ако сакате поезија Никола Маџиров е многу добар автор.

На jelena.rozga му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sigma*

Sigma* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    102
    И јас си сакам да си читам :) и си поседувам една убава мини библиотека која се надевам дека само ќе се зголемува :))
    Инаку посебен впечаток ми остава шведска литература.. напнатост до последната страна :)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. jelena.rozga

jelena.rozga Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    205
    Нема некоја тема на книги која сакам да ја читам. Имам изградено некон стил и книгата треба само мене да ми се допадне за да ја дочитам. Минатата книга ми беше љубовна а сега читам трилер. Обожавам да читам книги, особено во лето. Си го исполнувам времето, со корисна и интересна работа.

19. piglet1

piglet1 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    19.189
    Најчесто читам нешто опуштено,љубовни романи и сл.,но понекогаш се дешава да читнам и по некое трилерче хаха :D Меѓу омилените книги што сум ги прочитала ми се : Запри срце-Зорана Шулц, , Пред да заспијам-Стивен Вотсон, Ловец на змејови и Илјада неверојатни сонца-Халед Хосеини, Москва на солзите не им верува-Валентин Черних , Сосед од пеколот итн. :)

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.567
    Допаѓања:
    78.848
    Читам секогаш кога имам време. Најмногу обожавам психoлошки романи и мистерии. Опасно блиску од Линвуд Баркли засега ми е на врвот. Книга со непредвидливи настани, напната содржина, те тера само да вртиш и да вртиш страници да видиш што е следно.

На bad girl18 му/ѝ се допаѓа ова.