1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. Philsoph777

Philsoph777 Нов член

Се зачлени на:
    24 јули 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Николас Спаркс :D ги обожавам сите негови книги

На praski4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Talita

Talita Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2011
    Пораки:
    942
    Допаѓања:
    1.396
    Многу сакам психолошки книги.
    Сакам книги што можам да си се исплачам да ми стане полесно. Понекогаш ме фаќа мерак за криминалистички па ако имам пари си купувам и такви ^_^

На Allure му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Wahnsinn

Wahnsinn Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    2.459
    Читам редовно.Префирирам психолошки, но не ми пречат ни љубовни само да не биде премногу класика.Омилена писателка/писател немам ама знам кои пишуваат добри книги.

4. Falkon007

Falkon007 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    21
    Читам секогаш кога имам слободно време. Купувањето книги ми е малку скапо, а локалната библиотека не е најдобро снабдена, па најчесто данлоадирам е-книги и ги читам на англиски. Преферирам да читам на англиски, понекогаш и француски, некако на оргиналниот јазик книгите по ми имаат смисла. Најчесто читам мистерии и трилери, а понекогаш авантури или фантазии. Обожавам книги кои ме држат во неизвесност. Омилени автори ми се Dan Brown, Steve Berry и Pierre Lemaitre.

На kajl и Lella им се допаѓа ова.
  5. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.315
    Читам лектири нормално, но покрај тоа и некое љубовно романче :):)

6. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    Видета вака...јас се имам изјаснато за то шо читам како читам,ама околината ја забележав и ќе кажам два три збора шо впечаток ми оставија неколку соученици од училиштето,а и воопшто.
    Стојат,чекаат...молат за книга да видат со очи да видат.Од читање пукала им се направија очите на луѓето.Денес секој е начитан...сите се начитани.Све знааат.Мозокот им тече од тимбата од знаење.Се туркаат во библиотеките за книга да земат.Ќе земат од некој форум раскажана книга и прочитана им е или ју туб брато е тука да се слушни нешто или филм ќе пулат за некоја книга.Очите им паднаа од читање.Крокодилски солзи ронат ако не ја надат посакуваната книга в библиотека.Не читаш книга?Пацер невиден си.Не си за во нашата банда.Каков ајфон,каков галакси,ако Зоки Поки ја немаш читано ти си денгубец.Дудук над дудуците.Каква гужва има во библиотеките на чекална дури некои омалаксани се,припаѓаат на земја се струполваат од бесвест.Молат за преку ред.Колнат како Џеврие,маваат погледи како лав кога ќе мерка антилопа.Сите све лав и лавици во душичките.Храбро излегуваме во паркот со книгата в раце,со теглите на очите и задлабочени во длабоките зборови на книгата.Читам како да не читам.Демек.Кои турканици,кои библиотеки,кои паркови...пуста пустелија е.Ако се најде по некои залутани германци,иначе слабо бизнисо.Дали да плачам или да се смеам?

На vitamina и LivingGlam им се допаѓа ова.
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    56.711
    @simonna.a супер со тоа иронијата и сарказмот, само те молам оставај празно место после интерпункциски знак. И тоа се учи од читање. :)

На vitamina и simoncelicius им се допаѓа ова.
  8. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.462
    Допаѓања:
    33.351
    од невинимание...се извинувам ако некаде ненамерно згрешив :D

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.955
    Допаѓања:
    219.246
    Читам онолку колку што ми дозволува времето и обврските.
    Никогаш не земам книга во раце доколку сум зафатена во самиот момент со претрупани обврски и мисли, бидејки сето "читање" уз брзина ми нема смисла и поим за нешто прочитано од срце.

Умеам да читам секогаш кога сум сама и послободна, ме освежува и олабавува на магичен начин.
    Книгата и напишаниот суштински збор понекогаш се мојата животна опсесија. А толку многу се надоградуваме и учиме од нејзе ..
    Штета што во денешницава се поретко ја практикуваат оваа животна мисла, бидејки пропуштаат навистина многу. А да им ставиш в глава, неможеш нели?!

Сепак секој со своето..

Практикувам да прочитам нешто од насока психологија и животните суштини, се пронаоѓам конкретно во нив, но некогаш знам да прочитам и љубовен роман, бар за мене претставуваат моќност.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Eltevs

Eltevs Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2015
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    54
    Постојано, нема ден да не читам книга, не можам без мирисот на старите книги.:)

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  11. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Porano citav mnogu,a sega nisto,nemam vreme,ni K od kniga,ne se ni sekavam bas posledno sto sum procitala.Znam mnogu mise dopadna Kodot na DaVinci,mislam deka bese okolu 500ni strani,ja procitav za 2 dena so 2noki neprospieni,a i togas nemav obvrski,inaku mi se dopagaat zanrovi razlicni,samo najmalku filozovski i psiholoski.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Читам постојано, книга за книга. Дури не се ни сеќавам кога последен пат сум имала период без книга :?: Макар и да немам време, пред спиење обавезно читам барем едно поглавје. Е сега, таквото читање не го сакам баш, зашто јас кога се занесам знам да останам и по цела ноќ без спиење :D Ме копка што ќе се случи, не можам туку така да ја оставам книгата, па никогаш не останувам на едно поглавје дневно.
    Во врска со тоа што читам, зависи од расположение. Имаше период кога многу сакав историски романи, сега некако ги прескокнувам. Трилери и мистерии ми се ultimate favorite, а одвреме навреме читам и по некоја потресителна драма. Чик лит ретко, можеби една до две книги годишно. Хумористични исто така ретко, зашто досега скоро и да не сум нашла книга што ќе ме насмее, повеќето биле со хумор што не ми е по вкус. Еротски чат пат, ама и тука не сум нашла книга што ќе биде надвор од сите шаблони и што нема да биде предвидливо клише. Книги по вистински приказни избегнувам, не знам зошто. Некако мислам дека ќе ми бидат досадни :D Сепак секогаш се одлучувам за fiction :)

На Srckata28, vvv123456789, crazylady и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. SophieValjean

SophieValjean Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Не читам многу, зошто и немам толку време. Ама сакам добри книги, оние окото што ќе ми ги фати. :D
    Виктор Иго со неговите "Клетници" ме има воодушевено. Таа книга два пати ја имам читано и не ми е досадна. "Ѕвонарот на Богородичната црква" исто така е прекрасна.
    Агата Кристи заедно со нејзиниот белгиски уникатен детектив, неповторливиот Херкул Поаро. Сите делови скоро ги имам прочитано, омилени ми се. Секоја книга со Поаро е посебна, единствена.
    Нашиот незаменлив Венко Андоновски, со неговата "Вештица". И, да не го заборавам, нашиот мултиталент Игор Џамбазов и неговите книги. Го обожавам човеков.
    Овие ми оставиле најголем впечаток. Секако, тука има уште многу добри книги што сум ги прочитала, како на пример "Алхемичарот" на Коелјо, etc. Кој не ги прочитал - фатете се за нив, предобри се :D

14. delevingne

delevingne Популарен член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.018
    да ми ппрепорачате книга како за почетник...до сега не сум прочитала ниту една книга секогаш велам дека ме мрази дека не ми се чита но би сакала да почнам да читам книга која ќе ме држи во неизвеснот,да ме поттикнува да ја читам,предлог?

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.307
    Допаѓања:
    24.216
    Преферирам постари книги. Се случува и некоја поново напишана книга да ми привлече око, но сепак читам класици најчесто.

16. vvv123456789

vvv123456789 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    Ви ја препорачувам "Шепнувачот" , за сите оние кои сакаат мистерии, криминологија, неизвесност.
    впрочем, омилена книфа ми е.
    Автор е Донато Каризи. :)

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    13.880
    Ниедна книга??? ;(;(;( Зарем е можно да има луѓе со ниту една прочитана книга?

На deskarada, LUCI 99, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  18. delevingne

delevingne Популарен член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.018
    да

19. BoneMachine

BoneMachine Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2014
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    3.381
    Мислам дека вистинската книга за почетник е Браќа Карамазови. Штом ја прочиташ се друго е лесно.

На Sanjichka007, Jenniffer, kjukli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.431
    Од Даниела Стил нешто прочитај како за почеток :)

На delevingne му/ѝ се допаѓа ова.