Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Книги - колку читате и што преферирате?

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 27 ноември 2009.

1. carver91

carver91 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    281
    obicno citam beletristiku na engleskom jeziku
    бул.Даме Груев бр.5/1, 1000 Skopje-Akademska Kniga-Специјализирани продавницa за странска стручна литература на англиски јазик од врвни американски, британски и германски издавачи.

2. LittlequeenV

LittlequeenV Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Moze nekoj da mi predlozi kniga so tazna ljubovna prikazna ? :D

3. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.322
    Допаѓања:
    28.991
    Речиси сите на Николас Спаркс.

На one_girl, Olitomboy12, Acka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Fedex

Fedex Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Не знам дали само така ми се чини, но читајќи ги вашите коментари, фрапирана сум од фактот дека денеска 80% од популацијата чита комерцијално ѓубре. Барем за мене можам да речам дека отсекогаш ме привлекувале книги кои имаат нешто историско во нив, некоја грациозна убавина која не избледува со текот на времето, класиците кои никого не оставаат рамнодушен и кои предизвикуваат вистинско доживување. Дури и откако ќе се заборават сите ликови и доживувања во книгите, сепак по нив ни останува длабоко треперење во душата исполнетo со антологиските убавини кои само класиците можат да ги понудат.
    Не се правам рецензент, но подобро е да си направите една реставрација на вашиот вкус и да обрнете внимание на книгите кои имаат уметничка вредност и сентенција, бидејќи на тој начин ќе се изградите во личности какви што треба да бидете.
    Поздрав и без навреда, но ''каки - маки'' инфантилните книги на Александра Потер, Кети Кели и слични bullshit.

На theunforgiven, asdas и elimkd им се допаѓа ова.
  5. 1418

1418 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    54
    Pa cesto citam, najmnogu ljubovni romani.

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ian somerhalder

ian somerhalder Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    136
    Обожавам да читам книги....најчесто трилери ме интересираат :$

На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SURF

SURF Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2016
    Пораки:
    263
    Допаѓања:
    1.331
    Редовно читам кога немам обврски или кога немам за учење за на факултет.
    Обожавам да читам книги со мистерии од секоја област (историски, научно фантастични, политички), книги со епска фантазија и енциклопедии за историја, култура, митологија.
    По некогаш и стрипови читам ( Марти Мистерија и Дилан Дог ми се омилени).

8. Catnight

Catnight Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    724
    Не читам многу книги, бидејќи многумина се досадни, а многумина толку интересни што те тераат да читаш. Единствена книга која би ја прелистала повторно е “Жива меѓу мртвите“. Одлична книга, не се покајав што ја купив, преферирам такви книги, вид реалност, грешки на љуѓето, поучни па макар и љубовни да се, бидејќи љубовни книги мразам.. :)

9. lana666

lana666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    55
    Книгите на Коста Петров се доста инспиративни.

На b.u.tt.e.r.F.L.Y му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Исклучиво воени.И кога сум имал намера да купам некоја секогаш тоа било книга од областа на воената филозофија.

11. lana666

lana666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    55
    Сакам книги од типот:Хари Потер, Игри на гладните, Девојката која ја бркаше месечината, книгите на Коста Петров, книгите на Николас Спаркс, книгите на Гијом Мисо, Еленор и Парк, Светот не е фабрика за исполнување желби...
    Сакам книги кој будат емоции во мене.
    Ако знаете такви книги пишете.

12. AnaKlarc

AnaKlarc Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2014
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    156
    Ноќта кога дојдоа сватовите-Јелена Бачиќ Алимпич

13. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Обожавам книги, преферирам да читам секогаш и секаде.. Освен кога имам некоја голема обврска што ми бара време и концентрација. Не пребирам многу, секоја книга е убава на свој начин, може секоја подеднакво да ме исполни и од секоја нешто ново да научам. Во последно време најдов задоволство во криминалистички и трилери.

На piglet1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.145
    Допаѓања:
    50.524
    Обожавам да читам книги, особено некоја добра книга што сакам во еден здив да ја прочитам, книгите ме опуштаат и се чустувам како да сум во некој друг свет што ја заборавам сегашноста, книгите ми се мелем за душата.
    Секакви книги преферирам од драми, романси, фантастика, класици, па се до трилери буквално се.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.845
    Не би ми се допаднало ако напишам дека МНОГУ читам. Ама, читам. Сакам да читам и знам дека, процентуално гледано, припаѓам во категоријата на страствени читачи.

Меѓутоа, едно нешто ме мачи. Имам некоја навика и страст да си купувам книги. Не знам, едноставно сакам нова книга, јас да сум првиот кој ќе ја фати и прочита. Има посебна магија мирисот на хартијата на нова книга... А и правењето на колекција од книги само по себе ми е предизвик.

Често знам да позајмам и од библиотека, арно ама, имајќи во предвид каква пасија имам (од погоре споменатото) - сметам дека во Македонија цените на книгите се превисоки. Реално. Ние немаме таков стандард. Да живееме во некоја поразвиена земја, цените би биле смешни, знам... А и не дека не вреди за тие пари . Само што... 550 денари 400 за книга и не е баш така малку. Зборувам за тоа ако сакаш да си ја имаш секоја книга што ќе ја прочиташ во приватната библиотека, а не за тоа чат-пат да си купиш или да си ја купиш само онаа која знаеш дека ја сакаш и дека ти е омилена.

На toogood, smooch и piglet1 им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.445
    Допаѓања:
    24.946
    Чистам постојано, односно секој ден. Понекогаш кога некоја книга ми се допаѓа премногу, тоа е се што сакам да правам, да ја читам. Баталувам искачање, баталувам серии/филмови. Некои книги не ми даваат мира ако не ги исчитам одма.
    Во последните година дена претежно читам класици, односно книги кои се добро познати и се популарни со децении. Тук-таму убацувам по некој бестелер, зависи што ќе ми дојде при рака и дали содржината ќе ме привлече. Сакам и книги од типот на Lord of the rings.
    Не сум зачленета во библиотека, така да, претежно си купувам книги, понекогаш позајмувам од пријатели. За мене купувањето книги е дел од процесот на уживање на самите книги. Од "ловење" на книга низ рафтовите во книжарницата, до купување и поседување на истата, до започнување на читање и секако, завршување на книгата. Се случува често да купам книга и да ми стои на полица пола година, а понекогаш и повеќе. Ако купам книга, не значи дека сакам веднаш да ја прочитам. Сакам да имам избор (дома). Зависи од моментално расположение, понекогаш ќе купам книга и не се осеќам подготвена да ја прочитам, односно осеќам дека не е прав момент. Тоа е убавината на купените книги, со тек на време си создаваш своја библиотека и можеш да си одбереш што кога ќе прочиташ.

На Lazy Sunday му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.698
    Допаѓања:
    2.845

Чисти, чисти секој ден... И тоа е убаво :))))) Се шегувам, не замерувај.

Се согласувам со едно мислење од погоре дека е ТРАГЕДИЈА тоа што се читаат и купуваат преискомерцијализирани книги. За мене тоа не е ниту книга, не го рачунам за читање-читање. Нема тежина тоа, нема богатство!

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Читам секогаш кога имам слободно време и кога можам да посветам доволно внимание на книгата која ја читам. Инаку сакам реалистични книги, дури можам да кажам дека преферирам книгата да биде напишана според вистинска случка. Исто така сакам книги што имаат некаква тежина, во смисла да можам да научам нешто за животот. :)

19. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.274
    Првиот последен бакнеж- Али Харис НАЈомилена книга се отепав од плачење и една недела праев пауза значи вкрај ме тачна книгата ми требаше одмор..
    Сакам секакви и читам секакви еротика, љубовни, трилери, психопатски :!: (најдобар опис за виртуелна девојка и тајната на алхемичарот и снежана мора да умре и најсреќната девојка на светот(нека не ве залажува насловот психопатска е)) и сакам тажен крај. :emo:

На stefanoskaa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Felony

Felony Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    48
    Во последно време повеќе ми одат од ракав книгите со циничен хумор, психолошките и понекоја биографија која не се расплинува во непотребни детали.