Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога би нашле паричник со пари на улица дали би ги зеле?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од PinkPrincess, 5 мај 2011.

1. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    Сум размислувала многу на оваа тема :) Особено кога немам пари во џеб, и си велам е сега да најдам една 1000ка на пат. Да ја најдам така ќе ја земам, но паричник со документи внатре и со пари...Не бре луѓе, жал ми е. Секогаш се ставам на местото на тој што изгубил нешто, како би ми било мене да загубам паричник и некој да ми ги зема парите? Ќе се изедам. Може му требале за нешто итно!
    Баба ми велеше, како дошле така ќе појдат. Арам пари не е на арно. Утре и мене истото ќе ми се случи. Тоа ти е еднакво на кражба, имаш и податоци и се од сопственикот а не му се јавуваш да му кажеш. Не, не е човечки.
    Јас се случило пред мене девојче да оди, и една 100 денарка и висеше на задниот џеб, можев само да ја чекам да падне и да ја земам, ама треба да сум ненормална. Срам не срам, и викнав и и кажав дека ќе ги изгуби парите, многу беше благодарна. Замислете со тие 100 денари може планираше на кафе да си оди со другарки. Одма ми се сврте филм, си седнува се чепка-пари нема. Срам невиден е тоа. Може не се многу ама кога ти е празен џебот богатство се.

На Breezy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nennsy.densy

nennsy.densy Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    305
    Да би го зела, но ќе се обидам да го најдам тој што го загубил и ќе му го вратам.. :)

На MissJovanova му/ѝ се допаѓа ова.
  3. VeseliCka

VeseliCka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    118
    Прво каков баксуз сум никогаш сум ја немала таа среќа.На улица не сум нашла повеќе од 10 ден(и тоа е нешто).Ако некогаш ми се случи тоа,прво 100% ќе се мислам дали да ги вратам парите или да си ги земам,ама знам каква е пустата сиромаштија и дека никогаш нема сон да ме фати сопственикот ќе си ги добие парите.

4. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Абе луѓе да бидеме реални, малку и се правите дека не би земале. Ретко кој во денешно време размислува за другите. Еве, на мене да ми се загуби новчаникот чисто се сомневам дека некој ќе ми го врати. Па така и јас. Е, сега ако се погоди поголема сума на пари, можеби ќе ме гриза совест. Ама не сум се нашла во таква ситуација, така да не знам. Ама да е така помал износ на пари би го земала, документите би ги вратила ама парите ќе си ги земам за мене. Кој си го најде негово си е.

Инаку имаше една интересна ситуација. Со една другарка во средно избегавме од часови и немаше каде да одиме. Сакавме да отидеме на кафе ама пари немавме во нас. И баш во тој момент, додека се мислевме што ќе правиме пред нас сто денари на патот, баш колку за две нес-кафиња. Е, тоа ти се вика среќа.

5. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Е од тука потекнува основниот проблем кај нас луѓето - не размислуваме што ние ЛИЧНО би направиле во одредена ситуација, туку како ДРУГИТЕ би реагирале да се во истата, и со таа логика носиме решенија....

Не, не би ги земала парите па макар и трпела за леб дома. И ич не ми е гајле дали некој би го вратил или не мојот новчаник доколку го изгубам - нека му стои него на совест. А можеби и нема да му стои, ама мене тоа ништо нема да ми смени, јас само сакам да сум си чиста пред самата себе, без никакви квази оправдувања :)

6. JoxyTheFreak

JoxyTheFreak Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2011
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    5.566
    Би ги земал и ич око нема да ми трепне.
    Не глумам скромност.

На mims-89 и BlackSwan5 им се допаѓа ова.
  7. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Па нормално дека ќе мислам како другите би постапиле. Е, не јас цел живот ќе бидам поштена а на мене друго ќе ми се враќа.

Муабетот е: Сите поштени а мојот новчаник никаде го нема :lol: .

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simona-i

simona-i Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    30
    па зависи од парите кои се наоѓаат во него. Ако е ситно нешто би ги зела можеби, но ако има голема сума би го побарала сопственикот :)

9. Elenuskaa

Elenuskaa Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2011
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    2.038
    Mи се нема десено до сеа да најдам цел новчаник, еднаш најдов 500 ден. ама бидејќи видов кога на човекот му паднаа отидов да му ги дадам, човекот за тоа ме награди ми даде 200ден. што во тој момент и те како ми беа добредојдени

10. whenlovetakesover

whenlovetakesover Активен член

Се зачлени на:
    14 април 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Ако знам чии се ќе ги вратам ако не знам чии се не ги враќам :D

11. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.074
    Ја па баш обратно, ако е помала сума би го вратила, а ако е поголема би го земала :lol: 200-300 ден. нема ништо да ми сменат во животов, и барем ќе го поштедам тој што си го изгубил од вадење документи, а ако е поголема сум ич не ми чуе, си го зимам ;) т.е. парите ќе ги земам, а новчаникот ќе го оставам на улица за да го врати некој поштен :lol: зашо најверојатно ќе ме мрзи да идам во полиција и да го пријавувам.

На JoxyTheFreak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. xoxo.Martina

xoxo.Martina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    198
    Ако има документи ќе го вратам на сопственикот, ако нема блазе мене :D

13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    доколку знам од кого е би му го вратила без да знам што има внатре....а доколку не се знае од кој е тогаш би го земала ;) ;) е потоа што ке биде не знам..

14. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293
    Вака сега да не се прајме кизнај шо, сите знајме дека кој и да најде паричник на улица во кој има одредена количина пари би си го зел за него без да го врати.Па така и јас. :D

15. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Да. И би му го вратила на сопственикот.

16. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Вчера најдов новчаник оставен врз весниците во една трафика.Пред мене некој тип купуваше нешто и си отиде,па кога го забележав новчаничето, мислев дека е негово.Го земав, почнав да трчам по него и кога го стигнав, типов ми вика-не е мое,некој друг го оставил...И ништо, се вратив и го оставив во трафиката, за ако на некој случајно му текне, да дојде да си го побара.Не го отворив, и не знам што имаше внатре.Знам дека ќе речете дека сум глупа и дека најверојатно продавачката ќе си ги земе парите, ама јас не сакам да бидам нечесна.Некој тие пари ги заработил и на некого му требаат.Тоа што тој некој ги изгубил, не значи дека јас треба да ги земам.Нечесност постои и секогаш ќе постои, ама не и кај мене, вака барем ќе знам дека сум пробала да го најдам сопственикот на парите и не сум копала низ нешто што не е мое... :!:

17. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    2 пати досега имам најдено прилично големи суми но ги враќав бидејќи имаше документи , не ми даваше срцето да ги земам . Се си мислам следниот пат кога ќе најдам не ги враќам ,тоа ќе видиме :)

18. Elena-97

Elena-97 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    2.107
    Јас ако ви кажам дека ќе ги земам, би ве излажала. Вака можам да си кажам да бе, баш ми е гајле, ќе си ги дрпнам, али нешто вакво да ми се деси навистина би немала срце да ги земам :?:

19. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.654
    Допаѓања:
    22.357
    Пре би го фрлила и запалила отколку да го вратам на сопственикот затоа што луѓето денеска се оперирани од благодарност. Еве конкретен пример зашто.

Пред некој месец со мм шетавме низ град и најдовме паричник. Мм сакаше да го земе па ако има некои документи доколку го сретнеме човекот да му го даде. Јас му реков да не го прави тоа затоа што е огромна одговорност. Прво нешто што ми текна (особено кога видов дека е откопчан) е дека некој ги собрал парите и го оставил. Продолживме по патот, ама видовме друг човек како се наведнува да го земе и решивме да видиме баш што ќе се случи. Како за чудо баш во тој момент човекот да се враќал кај колата и овој се стрча кутриов да не му избега и му го даде новчаникот. Кога човеков виде дека нема пари во новчаникот, леле кога почна да му се дере на човеков, демек ти си ги украл ова она сеа добар сакаш да испаднеш, нз шо нз како, се караа ечеше цел град мислиш. И овој едвај го убеди демек зашо би си праел проблеми доколку јас сум ти ги зел ова она и едвај го разубеди. На крај мм ми рече „Во право си била.“

Денес не вреди да си пожртвуван и чесен.

20. kitty.lover

kitty.lover Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    351
    Па најискрено ДА!
    хахахах па што да се лажеме, балканска работа ( да не речам македонска :P )
    Не, сега сериозно. До сега немам пронајдено па да имам донесено одлука за тоа.Ама сметам дека некој плаче за истиот. Најмногу ако има документи па да извади нови се кај процедури,па и доволни трошоци на денешницава.Знам мајка ми еднаш и го украдоја пред нос речиси, а вториот пат не можеше да го пронајде никаде,што е шанса да и паднал некаде.
    Инаку да сум во странство без страм и перде го земам и ајт. :D