Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога би нашле паричник со пари на улица дали би ги зеле?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од PinkPrincess, 5 мај 2011.

1. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Ако има некои податоци за сопственикот би му ги вратила, би соопштила или како и да е.. Но, ако внатре има само пари, само ќе се трудам да го барам, кога може секој да ме прелаже дека се негови, така да... :D Моја среќа биле.. ќе си речам.. :lol: :angel:

2. LadyFlame

LadyFlame Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    339
    Доколку има лични податоци , би се потрудила да го вратам без разлика дали ќе ме обвини дека сум го украла или дека парите сум му ги украла. А доколку нема лични податоци би го земала, секако некој друг ако го види ќе го земе :lol:

3. cherry91

cherry91 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2011
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    33
    Парите ке си ги земам а документите ке му ги џитнам во двор,па кој сака нека е и да ги печалел и да не..исто како мене што ми направија....имаше една приказна со Ѓорги Колозов, ако некој ја гледал знае што зборам..епа ја со очи слепа нема да се правам :D...не за кој е речено туку за кој е печено

4. planet

planet Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    73
    Би го земала и би му го вратила на сопственикот. Иако ретко кој би го направил тоа доколку го најде мојот паричник на улица. :)

5. Hilly

Hilly Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    19
  6. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Сум наоѓала мобилен и камера и ги имам вратено имам наоѓано по малку пари но никогаш не сум земала а паричник се уште несум нашла но најверојатно би му го вратила ако има податоци внатре бидејки можам да замислам како е и јас да изгуба иако чисто се надевам дека некој мене би ми го вратил

На Twinkles му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Пред 3 недели сопругот најде Шанел новчаник кај Католичка. Како се движел накај колата, го шутнал под едно БМВ, покрај кое и бил паднат. Го отвори, што ќе види - преполн со денари, евра и швајцарски франци!
    Ја изваде само личната карта, по адреса стоеше дека жената е охриѓанка, а и БМВ-то беше охридско, па претпостави дека е нивно. Прво остави ливче на колата, на кое им напиша дека најде новчаник, и ако е нивниот, да се јават на тој-и-тој број, а после почна да бара на информации фиксен тел од луѓево во Охрид. Не ги доби, па се јави пак на информации за да му дадат број од било кој од комшиите во зградата, за тие да ги информираат луѓево дека новчаникот им е најден. За несреќа, се слушна со една стара баба, која ги знаеше, ама не и` се гледало за да му го даде бројот што го запишала некаде :D па остана само муабетот - Кога ќе ги видите информирајте ги.

На крај не знаеше што уште да направи, па ја изгугла женава, да види да не најди нешто корисно, и се испостави дека работи нешто во болница во Франција, па така најде и мобилен тел. И` се јави околу 16 попладне, жената тогаш станала од спиење, и и` кажува дека го најде новчаникот. Таа пресреќна, „Леле фала ви многу, ќерка ми го изгуби! Кажете како да се најдеме, претпоставувам во Охрид сте“. Мм збунет, вика: „Ама чекајте, да не има некакви забуни, мене ми треба Хххх“
    „Да, јас сум, ама ќерка ми го изгуби новчаникот во Охрид пред 2 дена“
    „Госпоѓо, нешто не се разбираме.....јас новчаникот го најдов кај католичка, пред БМВ“
    „ШАНЕЛ Е????“ „Да“
    „Аууууууу, мојот е!!!! А јас појма немам дека ми паднал!!!“

Ете така, и тоа е можно :D Стигнала жената во 4 сабајлето од аеродром, и како излегувала од колата, и` паднал новчаникот пошто го имала во скут кога плаќала патарина. Изгубена и заспана не видела, си се качила горе и си легнала да спие. Мм ја разбудил во 16, кога и` се јавил да и` каже дека го нашол новчаникот.
    Да е иронијата уште поголема, и ќерка и` го изгубила новчаникот, ама таа 2 дена пред тоа, во Охрид, затоа мајкава мислела дека за тој се работи :D

Веднаш и` го однесовме, мислам дека до крај не и` се веруваше дека ќе го добие, зошто знаеше што се` имаше внатре....прво кога и` го предадовме, и` реков: Те молам провери си дали е се` внатре. Виде, збунета и изненадена вика ДА, и изваде 20евра да не` почастела. Ние двајцата ко од оган избегавме, да ни беше за пари очигледно дека немаше да и` го вратиме, па вика „Се надевам ќе имам некогаш можност да ви се оддолжам, не ми се веруваше дека се` уште постојат вакви луѓе“.

А во склоп на околности, за неколку саати требало пак да лета. Замислете кога ќе видела дека нема ништо, ни здравствени картички, ни лична карта, ни возачка, ни сите други странски картички што ги имаше внатре. Не и` беше воопшто за парите, ама невраќањето на новчаникот ќе и` го искомплицираше животот во следните дена до максимум....
    И како може трошењето на ТУЃИ пари да те направи посреќен од спасувањето на еден човек од непотребни маки?

На Mishela, Twinkles, A-j-a и 6 други им се допаѓа ова.
  8. jEwElRy

jEwElRy Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2013
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    248
    Не сум била во таква ситуација! :?: Најверојатно ќе му го дадам на сопственикот!
    А ако не го познавам сопственикот :lol:
    Не, не ги го земала ни паричникот, ни парите

9. loveisshit

loveisshit Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    26
    Парите да :D

10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.477
    Ako e za toa majka mi ima najdeno 9000 evra pa so stomakot do zabi trchala na toj da mu gi vrati parite, a toj kombe prodal mu trbale parite... ja bi vratila ako ne e nekoja pomala suma :)

11. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    170
    Повеќе би сакала само парите да ги најдам и да си ги земам без грижа на совест, зошто јас таква сум ако ги земам од новчаник ќе се чувствувам како крадец :lol: (па и нема да бидам далеку од вистината) :rofl:

12. Tea1233

Tea1233 Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    Па најверојатно би ги зела :lol:

13. peterpan30

peterpan30 Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    зависи од паричникот и човекот кој го изгубил

14. Blue97

Blue97 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    44
    Ако има пари зашто да не, моја среќа :)

15. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Ако најдам паричник би го вратила или ако видам дека на некого му паѓаат пари од џеб, ама ако најдам само пари на улица а да нема никој во близина ќе ги земам- моја среќа...

16. Butterfly-Girl

Butterfly-Girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2013
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    513
    Ако има некоја голема сума на пари или документи би го вратила, а доколку има малку пари и нема документи најверојатно би го зела :)

17. mamita

mamita Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    176
    Во никој случај не би го зела,само би проверила дали има документи и би му го вратила на сопственикот.Ако нема документи би го однела во полиција.Не би градела среќа врз туѓа несреќа.
    Чиста совест-мека перница

18. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    За земање ќе го земам ама ќе го вратам, особено денес веќе на луѓето цел живот им е внатре, документи дозволи, картички итн. Ретко кој носи многу пари со себе.

19. DayaThorneLove

DayaThorneLove Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Би го земала и пријавила затоа што сигурно има некој лични податоци,ако нема ќе ги потрошам паритеи никомѕ ништо :lol:

20. Charlottexo

Charlottexo Активен член

Се зачлени на:
    6 јули 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    19
    Пхааа, пред неколку години, коа имав 14, идејќи накај дома нагазав на новчаник и ни а ни б го земав.. го отворив дома и видов пари и цела среќна и кажав на мајка ми и и го гледа човекот на личната: еееееееееј овој ли бе... цел живот пари пере.... :D И ги земавме парите :$ лошо ама... :$