Кога би нашле паричник со пари на улица дали би ги зеле?

Discussion in 'Општи дискусии' started by PinkPrincess, May 5, 2011.

1. Iv.girl55

Iv.girl55 Истакнат член

Би го пријавила во полиција. Ми се има и мене случено да изгубам часовник со 390 документи и полно пари, знам која малтретажа е и какво е чувството. На секого може тоа да му се случи, па зошто да не се помогне. Али за жал има многу себични идиоти што веднаш ќе гледаат да грабнат и да побегнат. Па нека земат пари мање битно али барем документите како што се лична карта, трансакциски и слично нека ги пријават, остават во полиција.

2. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Ако одговорам на пример со НЕ и утре да најдам паричник и да го задржам би се чувствувала лицемерно. Зависи од ситуацијата. Ако ептен има документи, па заклучам дека е на пензионер некој би се потрудила да го вратам. Ако сум сама, никој не ме гледа а нема документи но има пари-без пардон би си го задржала и би го сватила тоа како милост од вселената.

DELFIN-15 likes this.
  3. AnaKlarc

AnaKlarc Истакнат член

сега многумина можеби би рекле ќе го вратам но дај да зборуваме искрено еве кога би подразмислила ако се малку пари би ги здиплила :tmi: но ако се работи за поголема сума а и ако има некој документ за идификација на човекот би ги вратила зашто од каде да знам можеби му биле последни можеби се позајмил, а јас ќе ги искористам за шминки и секакви глупости а неговите дома нека се чудат што да јадат епа јазк нека се тие пари :)

4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Доколку има некаква идентификациjа сама би го вратила на сопственикот, а доколку нема тогаш би го однела во наjблиската полициска станица, па нека биде на нивна совест останатото.

Jас пред некоjа година изгубив новчаник со лична карта, месечен билет за автобус, картички од банка и нешто пари, па знам коjа мака видов додека ги извадам документите одново, што од губење на време, што од дополнителни трошоци.

5. angelche16

angelche16 Популарен член

Би го пријавила во полиција, и не би го зела.
    Греота ако човекот нема други пари и што после не не ќе имам грижа на совест.

6. Oneo

Oneo Популарен член

Доколку ми се случи тоа, според личните документи би го пронашла сопственикот, па би му го вратила.
    Ако го задржам за себе, би имала голема грижа на совест, без разлика за која сума на пари се работи.

7. 702706

702706 Активен член

би си го земала сега да не се лажеме... :D

haveasweetdream likes this.
  8. mh23

mh23 Истакнат член

тоа што е мое не го давам
    тоа што е туѓо го нејкам. верувам во клетви и такви чудни карми тингс така да прво би го пријавила веднаш во полиција..

9. Sweety55

Sweety55 Истакнат член

Би го оставила таму каде што е. Можеби некој друг ќе го земе, ама важно јас не го земам. А од лично искуство, кога го загубив паричникот сосе купче пари, картички и пасош, од полиција ми го вратија само пасошот.

10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Да, би го зела, но не за мене. Ако има во него лична карта или некој таков документ најверојатно би пријавила дека е загубен, а ако нема, тогаш јас самата ќе огласам дека е најден изгубен паричник.

11. Askopje

Askopje Истакнат член

Ке го пронајдам сопственикот и ке му го вратам :)
    What goes around comes back around :)

12. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Неколку пати сум наоѓала и сум ги носела до најблиската полициска станица.Среќа се погодувало, освен пари, да бидат тука и личните карти на сопствениците.
    Никогаш не би посегнала да земам нешто туѓо, иако сум го нашла, никогаш не би го земала!

13. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Ednash najdov. Nemashe mnogu gotovina (a mozhebi nekoj vekje go ispraznil pred da dojde vo moi race), imashe kreditni kartichki i lichni dokumenti, pa go odnesov vo policija taka kako shto go najdov. Valjda si go dobi chovekot nazad.
    Ako vidam pred mene nekomu da mu padne, kje doviknam i kje go vratam.
    A ako najdam parichnik so dobra suma vo kesh, mislam deka najprvo kje go odnesam doma, pa dooooolgoo kje razmisluvam. I na kraj izgleda kje go zadrzham :tmi: Pa shto, nikoj siromav ne nosi mnogu pari so sebe vo parichnik.

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

До сега два пати сум била учесник во ваква ситуација и сум враќала,дали истиот ден или другиот ден важно е вратен паричникот.

15. kLem23

kLem23 Активен член

Ќе го земам и ќе бегам :D се зезам ќе му го вратам на сопственикот,мислам дека така е човечки

16. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Ќе видам ако има информации во новчаникот ќе го вратам ако не, ќе си го земам :lol:

17. makgirl

makgirl Истакнат член

Ako ima licni podatoci bi go vratilaa.Iako sum bila vo vakva situacija na nekoj postar covek i mi padna zal prvo koga vidov deka postar covek a vtoro i da besee pomlad sekakoo dekaa ke go vratev :)))

***nekoja*** likes this.
  18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Обично со bby гледаме кога на некој ќе му падни и ќе го одмини, јас сум поповлечена ама он трча да го врати. Инаку обично се обидувам да најдам сопственк или во случаи на гружва не го ни допирам, не се чувстувам како да е исправно.

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Незнам навистина и дали би го зела, а ако го земам ќе го пријавам веднаш во полиција без размислување. И не, не се чаталам и лажам, скраја да е тоа. Јас сум само таков карактер што мрази подли работи, мене како прво и основно ми е срам да направам такво нешто, да крадам, да шпионирам, да лажам и слично. Далеку сум од таков карактер..јас не би знаела такво нешто да изведам во животот.

20. kim.k

kim.k Популарен член

Со последната реченица не се согласувам.
    Татко ми пред да оди на пат му даваат голема сума на пари за патот и слични трошоци, и он тогаш во новчаник има над 500 евра, ако не и повеќе, зависи до која држава иде, колку е долг патот.
    И тие пари не се негови, ете не е богаташ, ама пак во моментот му бил полн новчаникот. Замисли да го изгуби и да не му ги вратат парите. Мислиш во фирма ќе му поверуваат и ќе му речат ај добро на ти уште 500 евра?
    Јас во новчаник и да има 100 денари или 100 евра, пак не би ги земала, ќе видам ако има лична карта би ги вратила, а ако не во полициска станица ќе ги оставам.
    Не би можела да земам, никогаш.

joy1 and cresa-jagoda like this.