Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога би нашле паричник со пари на улица дали би ги зеле?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од PinkPrincess, 5 мај 2011.

1. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    ДА, без двоумење

2. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    ....секој ден,ама немам толкава среќа

3. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Првиот одговор ќе ми беше да, но кога подобро ќе размислам ќе се одлучам за не.
    Се ставам во кожа на личноста со изгубените пари, сум ја поминала таа нервоза и не сакам друг да ја помине поради мене и моите егоистични желби.
    Не го знам начинот на кој се заработени тие пари, на кого и колку му требаат и за што му се. Можеби се последните, можеби се најважните.

4. Anely

Anely Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    225
    Да.
    Денес светот е таков никој не те мисли тебе, а и да пријавам и да го предадам новчаникот...други ќе си ги земат парите.

5. Dafnee

Dafnee Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    1.928
    Дефинитивно не. Нема лезет во туѓи пари. Може да се последните пари за храна, кирија, лекови..Може да се пари за храна на мали дечиња. Може да се пари за нови книги или патичиња на тие деца.
    Не би можела. Многу често не сфаќае дека парите денес се тикет за низ денот да поминеш најаден облечен и горе-доле задоволен.
    Не ја сакам туѓата среќа во форма на пари или во било која друга форма.

Никогаш не би земала туѓи пари. Неблагодарно е, ниско, себично и апатично...

На rossonerka и Phyramide им се допаѓа ова.
  6. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Не, не би ги зела. Не можам. Прво не се мои. Второ, се поставувам на негово/нејзино место... можеби му се последните пари, или заштедени, или позајмени... И да не човекот за жалење (пр. има пари), пак не би ги зела. Парите доаѓаат и си одат. Никогаш не се доста, бидејќи човечкото око знае да биде ненаситно..

7. puflaa

puflaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    23
    Потполно се согласувам! И јас да изгубам новчаник, сигурна сум дека тој што ќе го најде ќе ги земе парите. Единствено ќе се јавам на сопственикот да дојде да си ги земе документите, зошто гњаважи се големи додека се извадат нови :)

8. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Не! Не прави го на др, тоа што нејќеш да ти го направат на тебе. ;)
    Ако ги потрошам, после некако глупо ќе се осеќам.. :x

9. angel4e121

angel4e121 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    291
    Јас искрено не би го зела,да беа пари така на земја да би но вака не едноставо не ми доаѓа д внатре :)

10. Sm.real

Sm.real Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    64
    Можеби порано не,но сега дефинитивно би го вратила паричникот на сопственикот!Затоа што мајка ми го изгуби неодамна и таа нервоза уфф :@ среќа немаше многу пари извадено од картичката..пазарела па и останале уште некаде 1000 и кусур денари..Бар и го вратија новчаникот со личните податоци ако ништо фруго :lol:

11. Tenkai

Tenkai Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    1.905
    Искрено, да, би го зела. Зошто?! Бидејќи сум била сведок на двете ситуации, и кога некој има изгубено новчаник и кога некој мој близок нашол новчаник. Во првата ситуација, кога мајка ми изгуби новчаник во кој имаше доста пари, никој не и го врати, ниту се потрудил да го побара сопственикот, така што знам мајка ми кои стресови ги претрпуваше. А во втората ситуација, кога мајка ми најде новчаник и реши да го побара сопственикот и да му го врати, беше избркана и навредена од сопственикот. Така што, би го земала.

12. The.Rainbow

The.Rainbow Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    32
    Ако во новчаникот нема никакви документи кои би ми покажале на кого му припаѓа би го зела најверојатно (не сакам да лажам :) ) Али сепак мислам зависи као во тој момент внатрешно би се чуствувала :D

13. Look

Look Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    884
    Доколку видам на лице место како му паѓа новчаникот некому,а тој не забележува би му кажала.Жал ми е да гледам а да не кажам.

А инаку да не знам од кого е ,па да одам да го барам сопственикот,по полиција ваму таму,не.
    Тогаш ќе си го присвојам :lol:

Едно сабајле одејќи на училиште најдов 1000 денари.Но улицата беше пуста,незнаев ни кога паднале,ни од кого се и си ги зедов ]:)

Патем...тоа е се што сум нашла во мојов живот :D

14. MissCupcake

MissCupcake Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    263
    Не,ниту да видам на кого му има паднато ниту да не видам, ми се има случено да видам новчаник,но не го зедов, не сакам да си направам проблеми. Како Тенкаи што има раскажано повеќето луѓе би ме искривиле мене.

15. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    Бидејќи на почетокот има спомнато дека паричникот содржи лични податоци - секако дека ќе го вратам,
    Ама ако не ,тогаш кој што ќе си го најде - за него си е :rofl:
    Ај дај Боже да најдам денес еден ваков ,ама полн и тоа со евреи :rofl: и без лични карти :rofl:

16. salty.dreams

salty.dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    32
    Ќе бидам искрена, би го зела....Али најверојатно би се поцетила дека постои карма, и дека еднаш и мене ќе ми се случи сигурно, би го вратила.

17. crnobelisvet

crnobelisvet Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    6
    ке ги земам парите,друго се ке оставам :)

18. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    4.562
    Би го вратила доколку има податоци внатре ако нема ќе го оставам таму кадешто сум го нашла

19. IndieGirl

IndieGirl Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    707
    Искраено не би го земала, ќе си имам грижа на совест после. :?:

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Па не знам баш, некако две страни се борат во мене. :|

Некогаш е убаво да бидеш чесен, да го вратиш назад од кај што дошол. Сепак, тие пари значат нешто за некого, можеби му биле последните од тој месец. Кога јас би изгубила нешто, би сакала да ми го вратат изгубеното. Да не спомнувам дека речиси сите документи се чуваат во паричник, ако ги изгубиш, па треба да ги вадиш одново, малтретирање плус.

Од друга страна пак, колку чесни и поштени се шетаат по нашиве улици ?? Кога ќе видам какви злобни луѓе има, речиси сум 99% уверена дека ако изгубам пари/новчаник, никогаш нема да ги добијам назад.

Изгледа дека ќе зависи од ситуацијата во која ќе се најдам. Еден познаник, на еден пат има најдено 12 000, и само се наведнал си ги ставил во џеб. Цел одмор си истера човекот со тие пари. После, самиот рече дека му било прво страв да праша чии се, затоа што секој може да рече дека се негови, а тој да го извлече подебелиот крај. :x