мамички би сакала да ги слушнам вашите искуства. Синко мој за една недела ќе полни 4 месеци но сеуште неможе да стои исправено подолго време. Кога го кревам во раце или кога лежи на меше си го крева главчето но не стои долго време, сеуште не е стабилен, а јас веќе мислам дека му е време. Кои се вашите искуства?
за главчето мислам дека не го држи исправено подолго време.Значи ке го исправи ама по неколку секунди му паѓа не е стабилен.
Па се е индивидуално,но посоветувај се со ортопед или педијатар.Мојата од 2 и пол месеци сама ја држи главата.Но од др страна тек сега на 7 месеци научи да се превртува
Мојов од 3 месеци си ја држи главата,од 5 почна да се превртува тогаш и прв пат ми падна ама еве го па 6 и една недела, уште не седи сам неколку минути само и му тежи гзот си легнува,лежејќи прави акробации вртење превртување секое дете се развива индвидуално,кај некои порано кај некои покасно ама деца се тоа не кукли, јас тоа па ич не го доживувам така,дека на тој месец морало да го прави тоа зошто неговото го правело во случајов кога ќе ми каже некој мојов седеше на 6 месеци,исто и во дубак леташе на 6 месеци твојот не седи уште па зошто?коа ќе биде сам спремен да седи ќе седи кога ќе биде спремен да лази ќе лази кога ќе биде спремен да оди ќе оди,не го форсирам ништо само нека ми е жив и здрав тоа ми е најбитно...
Mislam deka nema potreba da se grizis...I jas kako tebe bev zbuneta,sto vikav "detevo malku kasno pali",glavceto mu stana stabilno duri negde na 5,5 meseci,a deneska(6+22 dena) pocna saglam da se prevrtuva od grb na stomak ama samo na levo .Preku nok pocna da se isprava nebare ke stanuva od kolicka. P.S.Jas pa ne znam dali e rano ili docna,deneska skonta deka nesto dole mu visi .Koga mu menuvav pelena pred spienje na dva-tri pati go fakase kureto ama bas taka nekako svesno ...I sto vika @joy1 ,se e individualno.Dobro,sigurno ima do koga sto,ama vo slucajov mislam deka nemas potreba za grizi.
Нешто изгледа со моиве деца не е во ред. Баш сега извадив да го читнам детското дневниче и гледам дека почнале многу порано од вашите. Син ми на 2 месеци а малечката на 2,5. Зборувам за стабилно држење на главата. Ама па можеби е така затоа што јас ни еднаш не им го задржив главчето.
Исто како анина, малетене само првите дена придржување на главчето, после тоа кревање без голема поддршка. Син ми од пред 2-от месец го држи право вратчето, ама плус му е и што спие на стомак, па секое вртење на главчето му беше вежба дополнителна за зајакнување. Како и да е, сите ќе пораснат, пружете љубов и гледајте ги како цветаат
Исто мојата си ја држи главата негде од 2 месеци. Може како што вика @anina затоа што не ја придржував, а може и како кај @Moira има улога спиењето на стомак. Но затоа па уште не знае да се превртува. А кога ја ставам на 45 степени на пр на хранилката, се исправа скроз и си седнува.
Очигледно секое дете индивидуално се развива. Ние се чудевме (и постарите со искуство) мојава уште од болница кога ја донесовме ја дигаше главата, а на 40 дена веќе ја држеше исправена. Почна да седи и да се превртува на 6. Како што рекоа и други, почесто вежби односно ставање на стомак да лежи, па дури и да не сака (мојата ич нејќеше и плачеше), неколку пати во денот по неколку минути.
Точно,и самите оρтопеди посочуваат бебето во денот да се остава да полежи на стомаче таκа му се ρазвива и ρбетот и вρатчето. Моево на 2-2.5 месеци почна сам цвρсто да ги дρжи испρавено главчето,од овие пρичини,лежење на стомаκ,а сега тежоκ е и не саκа да лежи таκа,го мρзи. Ќе поκаже самото бебе κога е спρемно,сеκое дете ρазлична пρиκазна за себе.
Za na pocetok malce koga pocnuvat da ja drzat glavata imase 5meseci malata,potoa nakaj 7veke bese dosta stabilna a nakaj 10meseci bese pocvrsta. Inaku i den denes ne e bas cvrsta cvrsta ima glava kako tatkoi i znae nekad da se zanese i bum Ne se sekiraj mamicke sekoe bebe e razlicno,nekoi porano nekoi pokasno ama ke bide
Mami od koga pocnaa bebinjata da gi drzat glavcinjata,mojata napolni 3 meseci i se uste.ne ja drzi glavata samostojno.Imase hematom na vratceto od poragjaj i mn mi bese strav za vratceto,ne ja stavav cesto.na stomak.Sega ja ostavam nekoja minuta na stomak,ke ja podrzi malku i posle i pagja i se nervira i place.A koga ke ja legnam na grpce i ke pocnam za race da ja krevam ne ja drzi voopsto,kako visnata i e.Nekoj sovet i iskustvo?
Моето синче за неколку дена ќе прави 4 месеци од раѓање. Но, роден е во 37 недела, значи има 3 полни и сеуште не може сам да си ја држи главичката. Само во последно време го приметувам цело време си ја држи на десно главичката. Обично и на таа страна спие. Не знам дали се навикнал на десна страна постојано или има некој друг проблем. Наредна недела сме на преглед, но до тогаш ќе полудам. Многу работи се изначитав на интернет и хаос ми е во главата. Има ли некој искуство со ова?
Немој да се секираш најдобро ќе ти биде да се посоветуваш со ортопед ,за тоа што ја држи само на десно мене ортопедот ме советуваше да менувам во креветче неколку дена да спие од едната страна неколку дена од другата страна во креветчето .
Malata od 2 -2.5 pocna da ja drzi glavata eve od 3 meseci Sega se ispravuva saka da sedne koga ja drzam vo race vo polusedecka polozba
Нашава уште од неполни два месеци ја држи главата сама, дури и ни беше чудно, ама ортопедот рече дека е супер и жилава за своја возраст. На 2 ипол месеци веќе сама го држеше шишенцето и си се вртеше лево десно во кревет. Задутре прави 4 месеци и веќе е целосно стабилна кога ја држам, фаќа играчки и ги фрла, движи ноџиња како да вози точак и на меше кога ја легнувам, турка со нозете.