Јас би дала вода од сливи, како чајче ќе му дојде. Ама сепак најубаво да се консултираш со педијатар.
Педијтар ми зголеми капки на база на маслиново масло и симетикон ќе видиме…. се надевам дека ќе биде добро
Моето се немаше покакано 5 ден денес. Денес се разинатив, се изнајадов сливи, направив смути со сливи варени, јаболко и ленено семе. Масажи му правев на мешето и топла тетра пеленка му држев кратко и конечно се искака. Нешто од ова упали не знам што. Не сум знаела дека може толку да се радувам на покана пелена
Zdravo na site, Imame polno 5 meseci i ne sme kakale 3 dena, samo na majcino mleko sme, pievme cajce bekutan i stavivme cepce glocerolax. Iskustva ve molam
Zdravo majki, povtorno jas... dva dena bevme ok so kakanjeto (1 vo denot) i sega poftorno ne e kakan, porano kakase 2 -3 pati dnevno, pa sega vikam da ne menuva nesto, bidejki vaka ne gledam deka ima maka ... Moze li iskistva od majki so bebenca nad 5 meseci, kako kakaat vasite, na kolku dena ili kolku pati vo denot?
Со полни 5 слободно дај кашичка од слива бе мајка, нека работаат цревцата сами, а не со чепчиња, чепче е крајна опција Плус на доење се толерира до 7 дена ако нема мака а ти викаш нема, зошто чепче? Слива, јаболка печена зошто не дадеш? Или планираш од полни шест?
Zdravo,moeto dete e 3 ipol godini,pred mesec ipol se odvikna od mockanje vo peleni i ottogas ima problem so kakanje. Ne saka da kaka vo noksir,ni na solja i dobi zapek,pribav sesto so ishrana,doktorkata nu go predlozi duphalak sirupot,veke dve nedeli go pie i prethodnite denovi po malku kakase vi gaki a poslednite nekolku samo se maci i nikako da se iskaka,mu staviv i klizma i pak nisto.Pomos
Да даваш повеќе течности, сливи редовно на празен стомак и круши Си пробала? Едит: Малиот имаше едно време запек страшно се мачеше и само сируп порталак му помогна по препорака од педијатарот
Да не имате исфорсирано одвикнивање од памперс? Џабе ќе даваш се и сешто ако проблемот е др, нејќе да кака там Да зборнеш со педијатар и детски психолог нешто, бидејќи ете не е до запек и исхрана?
Другарка ја носеше малата на детски психолог, еден месец не сакаше да кака детето, направија муабет се среди
Година и пол го имам тој проблем, од 4 до 5ипол години, за 10 дена сме на специјалист, за 15 на психолог. Совет од мене оди на психолог побрзо. Најверојатно е страв од повторна болка, од болка што ја имало кога имало запек и само психолог е лекот.
Здраво мајки, откако воведов дохрана кај моето бебе сега 7++ почна да има нередовно какање на 2-3 дена и тоа често запек. Избегнувам намирници што ствараат запек, секој ден давам слива ,крушка комбинации со житарици и многу мала количина давам храна но и тоа ни прави проблем. Ми се случи и на неколку пати да ми повраќа од храна што претходно мислев дека е од прејадување но изгледа и не какањето има влијание. По разговор со педијатар почнавме од денеска сируп дуфолак . Дали некоја мајка имала слично искуство . Онаку сме на ексклузивно доење претходно пред дохрана си какаше и 2 пати во ден. Чајче бекутан пие , вода несака ептен малку. Пробиотик давам ваја. Исто кажете ми кога давате каши дали пазите на саат пред и по хранењето кога давате цице ? Извинете на долгиот пост ве молам за мислења
Како ќе воведуваш храна мора и течности, така ако одбива вода давај му чај за бебиња. Нека има при рака шишиња и со вода и со чај и види како ќе се однесува, не прави ништо на сила, освен да му понудиш ако гледаш дека не пие сам. Без пиење течности и возрасни добиваат запек.
Јас не сум давала никаков додаток за столица на 2-3 дена. Во границите на нормала ни викал педијатарот дека е. Нормално дека преминот од ексклузивно доење на цврста храна е промена и за мешето. За бекутанот имам читано дека не е најдобар избор, со шеќер да не пишуваше дека е. Јас немам искуство, но тоа може да е и причина ако одбива вода. Сум доела после оброк, за да биде гладно и да успееме да воведеме вистински оброк. Кога ќе се достигнеме соодветна количина намалував и подои.