Да 2-3 дена не е многу но ептен има тврда столица што тешко се искакува и се мачи и напнува, со страв буквално ја давам секоја кашичка и од страв да не поврати лакома е а и без цице неможе
Да пробаш водичката сливите што си ги варела да ја нудиш, топличко на мешето да ставате, нежни масажи на мешето за опуштање, вежбите со вртење на ножињата како велосипед.
Се тоа правам и вода од сварени сливи со лажичка давам и вежби, кога ќе видам дека напнува и го соблекувам памперсот ги кревам ноџињата да и помогнам , сега со сирупов се надевам на подобрување
Ќе има подобрување мајка од сирупот Исто на таа воздраст кога почнав да давам јадење имаше запек мака мачеше дури се какаше, се испробав и мислам дека Порталак се викаше сирупот што го давав и мн му олесна
Јас само да споделам, можеби на некој од корист ќе му е, 5м доено бебе не ми какаше по 3 дена, што се не пробав и најдобар ефект имам кога јадам јас повеќе супи со зеленчуци и чија пудинг. Поздрав
Јас пишав минатата недела, не беше какана керка ми 7++ 4 дена и покрај сирупот дуфолак, педијатарот ми рече да го прекинам да ставам чепче. Ставив, се искака два дена какаше по ред и сега повторно не е какана 3 дена . Што да правам незнам памет немам давам вода од сливи сварени, секоја кашичка има или слива или крушка или јаболко ништо неможам да и дадам друго од страв да не поврати да не и влошам запек.. јаде помалку од 100гр на ден храна распоредена во 2-3 оброка дневно другото е цицање. Нормално ли е бебе на речиси 8 месеци да јаде храна толку малку а повеќе да е на цицање. Кокосово и маслиново масло дали би помогнале во кашичките да ставам? До колку дена се толерира да не кака ?
Извинете на доцен одговор но после колку време ви се нормализираше столицата од која возраст и колку долго дававте сируп ?
Zdravo na site, Sakam da prasam dali ima nekoj iskustvo so 6 nedeli bebe da nema kakano 7 dena? Sovet, resenie? Probav so caj od becutan od sladok anason 2 dena ama nema rezultati. Pozdrav
На АД ли е или доење? На доење бебиња до 2 недели се толерира да не какаат, а на АД до 10 дена мислам дека беше. Нека ме поправи некој ако грешам. А се мачи? Изгледа како да го боли мешето? Мојата не какаше по недела дена ама не даваше знаци дека ја боли
Samo doenje Se napnuva od vreme na vreme i se maci. Samo ke si prdne edvaj i nisto poveke. Ako navistina ima 2 nedeli vremenski prostor za cekanje togas ne bi trebalo da me zagrizuva, na pola pat sme
Dali moze probiotik da napravi zapek? Kakase posle sekoe jadenje, na kombinirana ishrana sme Ad+majcino, ama pocna da ima grcevi i pocnavme da davame probiotik babytol neonate, od togas se zatna kompletno, na 4-5 dena po ednas kaka, pravime vezbi, tocak, masazi se sto ni rekoa i dzabe. Gasovi ima mnogu ama nikako da se iskakame a celoto se grci pustoto maka ima.
Мамички, скоро 3 месеца сме. Следна недела на педијатар, но ваши искуства сакам. На комбинирано е, во главно често кака, и да не какал неколку дена, после некој ден испушта се. Но овој пат сака а се мачи, пробува стиска но ништо. Непие пробиотик бидејки во главно океј му е стплицата освен сега овие 3 4 дена што се мачи.
Мамички, бебчето ми е старо 1 месец и 10 дена. На адаптирано млеко сме. Почнавме со аптамил прематур, па имавме запек, грчеви, па се префрливме на новалак ит и се беше добро до петокот. Од саботата почнавме пак со грчеви и во текот на денот со сите маки се олеснува само два пати, ама има многу гасови. Педијатарот вчера ни даде глицерински чепчиња, две до сега имаме стаено и за 3 секунди се олеснува, ама после тоа пак се мачиме со грчеви, гасови.... Не знам веќе што да му дадам за да му олеснам на бебушот....
Здраво мајки ние уште некој ден правеме 40. Само цицаме и веќе 4 дена имаме запек. Напнува се и плаче. Јадам и суви сливи, ставаме и топла пелена на мешето, масажи и правеме. Стварно веќе не знам шо да правам
Здраво мајки Ве молам за совет и помош Бебето ми е 5 месеци имаме проблем со столицата 2 дена е доста тврда. Инаку сме на АД Новалак и почнавме до пробување на вкусови (3-4 лажички на ден) овие денови давав каша од сливи но тоа како да не ни помогна многу. Вода и чај пиеме во текот на целиот ден но не во големи количини. Што би ни помогнало за да се врати во нормала се Инаку нема проблем со тврд стомак и мачење.