тоа тие утвари стебленце од тие цвекињата сардели шо ги имаме по дома ама немора така, можеш да го намачкаш на газето со повеке витаминска маст и за брзо ке си се покака јас на синко секој ден му давам и по некоја капка лимон со вода во лајче , така ме советуваа на лекар за полесно да се кака, и синко секој ден се кака, и тоа во исто време , како програмирано е
Земи стапче за уши намачкај го со повеќе павличева и брцни го малку во газето одма ке се искака...исто и со ливче од сардела,скршни едно ливче и брцни го во газето малку (околу 1цм) и бебчето само ке го исфрли ливчето и ке се искака....
Јас само ќе додадам претерано стимулирање на детето да се олесни значи подразбирам често под тоа иако има потреба доведува до мрзливи црева и понатаму проблемот би се продлабочувал , пробај со чаевиве за грчеви тие тераат на какање како и со коли б сирупот , масажи на стомачето во насока на стрелките на часовникот дигај му ги нозете и кога го бришеш притисни го газето малку не бркај често внатре и имај малку трпение ако почне да плаче а не само да се мачи олесни му ако е сеуште често консултирај педијатар
Mojata curica se nema olesneto ni vcera,ni denes.Procitav deka toa e normalno,na nejzina vozrast (2meseca) i po nekolku dena da ne se iskaka.Inace redovno mokri i ima gasovi.Ne sakam da ja stimuliram so nisto,ke pocekame do utre...ako ne ke prezememe nesto
Otkako vidov deka 4 dena mi se maci curava resiv da prezemam nesto.Denes ja brcnav vo gazeto so toplomer namackan na vrvot so zejtin.Po nekolku casa stenkanje se iskaka i toa pelenata ja napolni do vrv,duri i propusti,bese do papceto zamackana.Ja zamiv,i olesni i eve sega si zaspa...
луѓе на син ми каките му се скоро црни! од што можи да биди??? можи од забите или треба да се грижам??? до пред неколку дена какаше по 4-5 пати (скоро една недела) па му дадов линекс џуниор му се регулира ама еве сега бојата не му е во ред вчера и денес, е сега скоро црна!!!! совет???
женски како да и олеснам на бебушка ,се мачи се напнува и пак не е какана 2 дена ,прд тоа 4 дена ама и дадов чајче за прв пат морам да напоменам ,само на цицање е и докторката ми рече нема потреба од вода и чај , не плаче нема грчеви фала богу , ама ми е страв дека не кака редовно ,а и каката и е смената , да почнам да и давам чај редовно?
вистина е дека со мајчиното нема потреба од вода и чај, барем така велат, ама на ова жешко време ако ти пие давај и нема гајле....
Ммоето бебе има проблем со какање, со тоа што каките му се густи и тешко може да се олесни. Од која причина би биле густи а не течни? А си кака редовно, најмногу до 1 ден да не е какано. Само на мајчино млеко е и на два пати по 50мл чај Бекутан му давам.
ај мајки ве молам за совет ..скоро 10тина дена а може и повеќе бебево не може само да кака...ако не и помогнам со сардела или топломер нема шанса да се покакаа..изметот е премногу тврд и детево премногу се мачи ..ние сме на АД од 10тиот ден а сега имаме месец..што да направам за да и омекни изметот..???
Низ нет прочитав дека имало сируп за тврда столица,прашај во аптека и прашај педијатар со кое млеко да смениш
Здраво мамички Моето бебенце има 5 и пол месеци. Од пред некое време почнав да и давам на утро кашички (од банана, и јаболко со морков). Така забележав дека почна мнг поретко да кака.по еднаш на ден а вчера одвај дури после полноќ..А пред да почнам да и давам дрг храна таа се какаше по три пати мин на ден..Сега треба да сум загрижена или ?? нормално е ова ??
И јас почнав пред неколку дена да му давам по малку на малиот но многу тврда столица почна да има. Нас ни помага каша од круша и на ден по лажица маслино масло. Провај со кашички од круша ке и помогне
Моето бебе има 2 месеци и е на адаптирано млеко,на почетокот одеше како што треба,но сега се случува и по 2 дена да не се покака.Се консултирав со педијатарот и му зедов Хумана храна посебно наменета за тврда столица,додека ја користевме си одеше нормално,но не смее да се користи постојано,и сега откако престана да го пие млекото,повторно имаме проблеми со столицата. Еднаш веќе ја сменавме храната,но не смееме повеќе да ја сменуваме.Му ставив и чепче се покака,но вака не е решение. Доколку некој имал ваков проблем,или знае што да му дадам за да се покакува може да пиши.
Мајка ми за син ми кога имаше мал проблем со какањето ми препорача да купиме сокче мешавина од праска круша и јаболко и рече дека не создава тврда столица . Сега кака нормално
I nie so ovoj problem...ne saka sam da kaka,moram da go provociram(so preporaka od pedijatar) sekoj vtor den kakame i toa zoltenikavo,a eve sega kakase i stolicata mu bese sluzenikava i potecna i pak zoltenikava,dali e normalno toa?
Ако само цица не треба да провоцираш какање на два дена ( ако добро разбрав). Доени деца моѓе да не какаат и до 14 дена. Ќе му станат мрзливи цревата, мало е. Инаку жолтеникава и треба да биде каката.
Женички односно мајки. За какање гранче од сардела, сите имате или комшиите. Дрвцето, продолжение на листот само маку во газето и оп, чудо. Немојте со чепчиња, се на природна база.
Топло го препорачувам сирупот ПОРТАЛАК.Моето бебе има неполни два месеци и и давав по 5мл навечер 2-3 дена, а сега само ако има потреба. Не користам чепчина,сапунчина,шербет и сл. ја омекнува столицата, бебето само се кака без провокација од топломер ,сардела и сл и се се средува за неколку дена.