Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога детето не може само да кака....

Дискусија во 'Бебе' започната од filipo, 20 јули 2010.

1. MissHell

MissHell Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    34
    Fala ti mnogu. Ke pobaram se nadevam ke najdam. Znaci da stiska i mi vika mama se stiskam i ne mi se kaka veke. Ja drzam na solja so nozete svitkani i mnogu pati se iskakala odma i bila preradosna i naredniot den stara pesna. Sedam do nea i edno te isto samo ne se stiskaj napnise i odma ke padni kakata taa se me razbira ama djabe... znaci ke pomine... koga togas. Eve ja sega cetiri dena maka macime klizma i staviv preeska a ne sakam takvi raboti da i stavam ama morav poso placese od bolka i uste ne e kakana.... ne znam veke so da se pravi.

2. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Исто, исто беше. Ние и од кила се опериравме тој период, па не смееше да напнува. Хорор. Па ме чекаше мене за какање од работа да дојдам.
    Пробај пилешка чорба еднаш неделно барем. Тоа доста лаксативно му делуваше на моево. И зборувај и цело време, да кака кога ќе и се прикака, а не да чека да и помине. Мислам дека и глицеронски чепчиња ставав само пред какање кплку полесно да се искака.
    Ќе помине, само мачно е многу знам.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    Dodeka sedi na solja duvajte balon.Em ke napnuva nesvesno em psihicki ke se oslobodi.Mozebi se plasi od bolka i toa i vlijae na psihata

Probajte i so smokvi

На MissHell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Па да се плсшат од болката. Затоа и ме чекапе мене ид работа за да се искака. Мама стравот да го држи.
    И тоа влијае. Ама бељата настанува што не какаат на време, стискаат, че им помине и после оди искакај се.

Не знам што мислиш за сирупче од смокви што има. Не сум користела никогаш, ама знам дека има?
    колку е паметно така да се помогне. Наводно на природна база нели!

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.077
    Za smokvi moze da se varat ,precedat i vodata da se pie

Za sirup ne sum sretnala da ima

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Има сируп Смокван, ама не помага, барем кај мојов не помагаше. Имам пишувано и претходно во темава, две и пол години маки мачевме со тоа. Првпат фати запек од млекото во градинка (тогаш првпат пиеше млеко) и беше ужасно болно за него. Од дете кое какаше редовно после секој оброк, стана дете кое се плаши да кака и трпи дури и по пет-шест дена да не се искака. Кај него веројатно се собраа многу фактори, почетокот во градинка, одвикнувањето од пелени и болката од запекот. Што не пробавме од храна, пролив требаше да го фати, ама никако не пушташе, свесно го задржуваше. Успеа дури и пролив да задржи (тогаш имаше стомачен вирус), до толку му беше јако стискањето. Помина некаде околу петтиот роденден, со постојано зборување. Имавме намера да го носиме на психолог да му помогне да го надмине стравот, ама ете, се опушти детето. Сега се случува некој ден да прескокне, ама не се мачи како порано. Зборување без притисок, можеби некогаш и награда би упалила, ама не знам како би реагирало детето, бидејќи не се сите исти. Само трпение. јас искрено мислев дека никогаш нема да помине тој период.

На џунџуле му/ѝ се допаѓа ова.
  7. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Да има сирупче, и тоа две врсти нешто на природна база наводно, околу 400-500денари, конкретно во аптека Виола ми ги понудија за бебуш.

@MissHell можеш да пробаш како решение.

И секако и рецептот на joy ми се допаѓа со варени смокви.

Се надевам побрзо ќе го решите проблемот

8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Моето бебе е старо 40 дена, и еве веќе 4 дена како не е какало,си мочка редовно само што не кака.Прочитав дека е возможно и нормално бебе да не кака и до 7дена но јас сум вознемирена бидејќи толку време не е какано.Па ве молам за совет како да му помогнам да се искака.:( Стомачето му е камен тврдо, го масирам со бебешко улје да се опушти.:sweat::sweat:

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Пиј сок од кајсија и праска по можност домашен, јади компот од суви сливи, може да помогне. И внимателно со масажите, без голем притисок.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Еве баш денеска си сварив домашен компот од суви сливи, јадам и кисело млеко со овесни пахулици и разни семиња, да Боже да се искака денска зошто мислам мене ми тежи повеќе. :sweat:
    ...ако не се искака до вечер (еве веќе 5ти ден) дали да не пробам да и ставам во газето топломерче намачкано на врвот со зејтин? или да не предизвикам мрзливост, па потоа само со стимулирање да сака да се искака? Што ќе ме советувате?

Последна измена: 11 јануари 2017
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Немој никако да го учиш со топломерче,а уште помалце зејтин,ке си се искака
    И јас направив таква грешка на почетокот и после тоа 10 дена не се какаше изгледа чекаше топломерче па за да се олесни
    Остави и чекај ако не се искака после 7 дена ке одиш кај педијатар ке ти даде ваљда чепчиња
    Јас после првиот месец давав вода и чајче и тоа ни помогна доста

12. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Фала ти на советот Mari, бев во дилема дали да чекам уште или да ставам топломерче. Баш се двоумев да не предизвика зависност потоа. Многу сум загрижена да не и биде нешто што не кака :sweat: Леле 7дена без да се искака некако мислам дека многу ќе и тежи на стомачето, значи велите не е толку страшно до 7 дена да не се искака?

Последна измена: 11 јануари 2017
    На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Нормално не е лесно за голем човек а не пак за бебе
    Сепак е фаза низ која секое бебе поминало
    Ке биде не се секирај

14. Тина Фрутина

Тина Фрутина Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    15
    Здраво да прашам внука ми е 10 дена и има проблем со грчеви и не може да кака. Откако е родена првиот пат во болницата се олесни и од тогаш стално има грчеви ама не може да кака докторката и даде глицерински чепчиња и двапати има какано на по три дена со нив. Друго не помага пробавме чај од анасон, ким, хумана, со топломерче... ништо не помага. Совет?

15. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    На мајчино е?
    Или на АД? Ако е на ад видете да не е од млекото, сменете го.
    Ако е на мајчино мајката нека јаде сливи или друга храна која помага при запек. Преку мелекото да делува и кај бебето.

16. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Мајки, кажете ми искуство тие што ставиле мини клизма на бебенце што неможело да се искака, дали потоа имавте пак проблем со какањето, дали пак ви какаше на неколку дена или сосема нормално си продолжи да си ги празни цревцата, без да има потреба од провокација за какање. Се плашам да не го направам зависно од провокација при какање или да не му направам мрзливи цревцата, но од еднаш пак незнам дали би се створила зависност. Инаку не е какано 6 дена, пробавме што ли не, чаеви, вода со шеќер, масажи, вежбички со ножињата, пијам јас компот од сливи....па педијатарот кажа да ставиме пола мини клизма. Искуства?!?

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Јас на моето му имам ставено два пати мини клизма.
    Тогаш имаше ептен голем проблем. Додека не го сменив мелкото АД проблемот стоеше. Веднаш го сменив млекото и проблемот за кратко време се регулира. Почнав да комбинирам млеко т.е. една доза од млеко за запек и две дози од обично млеко. Така се регулира проблемот.
    Немој да ставаш клизма нон стоп ќе направиш голем проблем. Решавај на друг начин, не со клизма. Клизмата сега колку да се испразни.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    Da slobodka , staviv samo sega mini klizma, zosto nebese kakano cela nedela, a eve veke nekolku dena otkako pocnav da pijam vo pogolemi kolicini kompot od suvi slivi, da jadam poveke kiselo mleko so trici i razni seminja, pa ke se obidam preku mlekoto da dejstvuvam. Vcera mu staviv vakava mini klizma em mi olesna sto se isprazni bebeto, em pak mi e sube da ne mu napraviv navika sega da kaka samo so provociranje, daj Boze od eden pat da ne se stvara takva navika.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.645
    Од еднашка педер не се станува - да те насмеам малку. Ќе се регулира, не се секирај.

На mama31, joy1, sunmoonstars и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    753
    :D