Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога кажавте на претпоставените на работа дека сте бремени?

Дискусија во 'Бременост' започната од Rusi, 14 февруари 2014.

1. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Здраво девојки ми треба помош. На работа им однесав од гинеколог за мерките дека ке ги користам. Но наводно тоа поминало и тој закон не важел. Па сега бара боловање да и однесам. А боловањето колку ке е 7 дена или 1 месец. Како секаде важи тој закон во струмица не важи. И ако знаете некој добар адвокат запознаен со оваа област?

2. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.719
    Трудниците се ослободени се додека трае пандемијата нема не важи тој закон важи,незнам каква работа работиш,ако е можно треба од дома да работиш ако не нема да работиш и ќе седеш дома.

На AAN му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    563
    Важи сигурно. Имаше погоре некоја членка мислам и одлука од службен весник пишано, каде е наведено дека трудниците се ослободуваат со физичко присуство до завршување на пандемијата. Е сега приватен или државен сектор си? Зошо приватниве може да прават проблем или пример да ти речат работата дека не може да се извршува од дома. Имаше мислења на членки кои си одат на работа..

4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.149
    Допаѓања:
    50.526
    И на мене ми кажаа така демек не важиле, па подоцна важиле и сега сум дома ги користам мерките.
    Ако си приватно како сакаат така си прават.
    15 дена боледување може да ти даде гинекологот мислам беше, а за повеќе треба патолошка бременоста да ти е.

5. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Приватно. Но ми бара боловање дека неможела да ме плака цела бременост. И кажав до април месец после ке се префрлам на патолошка. Дека за патолошка мислам дека бараат 6 месеци работен стаж. А знам дека во службен весник го има законот. Треба да и го копирам и да и го однесам. И после ако не признава едино по судски пат. Јас би одела на работа не е тешка работата но она има тројца позитивни на корона и не ги пушта дома дека нема кој да работи. И лугето идат.

6. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.133
    Допаѓања:
    13.761
    Со такви работодавачи незнам дали се излегува на крај искрено. Јас баш денес однесов потврда за ослободување ок ми ја прифатија, ма да јас сум државно, па ќе видиме како ќе биде

На warrior, AAN и Mrs.Sofija им се допаѓа ова.
  7. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    563
    Два пати препрочитав и не можам да поверувам. Позитивни ги тера да одат на работа? Абе ич не се мисли, ако не прифаќа тоа од Службен весник, тужба и крај.
    Ненормални човече

На AAN и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  8. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.149
    Допаѓања:
    50.526
    Кај нас никоја не одеше, која останеше бремена дома ги користеше мерките и кога отидов да прашам дали важат демек не важиле тие биле на боледување, па почнав процедура за патолошка и кога ги добив сите документи ми звонија дека сум ослободена од работа, па ја прекинав патолошката.
    Не можe едни да одат други не или сите или никој.

На warrior, LiliBoz, AAN и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    8.452
    Нелуѓе. Знам дека секому му треба плата, ама за некого едноставно не вреди да работиш па незнам колку да си платен. Како тоа ги присилува да доаѓаат позитивни на работа? Им се заканува ли со отказ? Нека си ангажира замена за болните, тоа не е нивни проблем, туку на менаџерот.
    Мерката важи токму за да те заштити како бремена жена од ковид, таман работа свесно да одиш меѓу позитивни. Твоите колеги треба да си направат ПЦР, да влезат во здраствен систем. Потоа да и достават на твојата шефица решение за изолација. Законски, по добивањето на решението работодавецот те води како во изолација и неможе да те води како да си отсутен по друг основ и да ти крати денови од одмор и сл. А ако не признава се вика трудова инспекција (не одма на суд), па да видиш дали ќе прави пак така.

На nevermet18, Mrs.Sofija и AAN им се допаѓа ова.
  10. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Не им се заканува со отказ. Не се осигурани. Но немала вработени и затоа идала кога и кажав тројца позитивни едниот со брз тест од аптека а другите двајца од него префатија. Не бе ми вика обична настинка е. Но ке видам понеделник ке и однесам тоа од службен весник и ке видам шо ке каже ако не инспекција па нека ја затворат.

11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    8.452
    Од убаво, поубаво. Значи и непријавени работат? Не се работи само што нема да им одат придонеси во пензиски фонд туку недај Боже да се разболат посериозно сите трошоци за лекување, хоспитализации ќе ги плаќаат приватно. Тоа се огромни суми. Се надевам дека барем се работниците осигурани преку некој од нивното семејство за да можат да се лечат. Вакви фирми не се грижат за луѓето кои им работат, ниту пак работат законски. Го користат очајот на луѓето кои тешко наоѓаат вработување и ги злоупотребуваат.

На Butterfly0310, nevermet18, warrior и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    Како бе да ја затворат? Да, точно не е во ред. Ама после инспекции како ќе се вратиш во таа фирма да работиш? Иди си од таму и готово.

13. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.745
    Допаѓања:
    3.578
    Е добро де има и други фирми. Не е венчана за фирмата.
    И нормално дека ако прекршиле нешто треба да си одговараат.
    Со ќутење стигнавме на ова дереџе.

На Mikha4, nevermet18, AAN и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Не е само кај тебе така, во многу фирми е исто Газдите уценуваат или боловање или отказ а да седиш дома и да те плаќа неможело Мене договорот ми е на еден месец па така да ако не извадев боловање ќе си добие отказ Знам дека не е лесно со документите за патолошка ама боље нешто него ништо а реално законот важи за администрација и за тие на неопределено а за нас другите нема закон Ако се инаетиш многу може само отказ да добиеш затоа што и за тоа нема закон трудните се отпуштаат без око да ни трепне

15. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    563
    Кај членката мислам дека поголем проблем е тоа што таканаречената газдрарица со цел памрт ја тера да оди на работа меѓу позитивни. Што е вон памет, мерките се затоа донесени, да се заштитат трудниците. Друго, она не ги почитува здравствените протоколи што важат низ цел свет.
    А да, членката немаше пишано дали е на неопределено или на договор, зошто ако е на договор може едноставно да не и го продолжат, за жал така функционираат повеќето приватници во државава...

16. An angel

An angel Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    142
    Важи сеуште. Барем кај мене во државен сектор

17. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    На неопределено сум. Мислам дека со тоа од службен весник ке прифати.

На Mari-Li, Mrs.Sofija и Ane1988 им се допаѓа ова.
  18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    Ставете го тоа од службен весник тука, ќе ни се најде за вакви ситуации

19. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.454
    Допаѓања:
    17.133
    Службен весник бр 263, од 4 ноември 2020, среда, член 13, став 11- се ослободуваат бремените жени од работа и работни обврски со физичко присуство на работно место. И член 16 -оваа одлука ќе се применува до завршување на Пандемијата прогласена од СЗО.

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.
  20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    4.504
    3DD6D692-CDFB-4F32-998B-A9043510AC88.jpeg

Ова е од некој портал, ама можете на страна од Влада од тој датум да ја најдете одлуката