Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога не си добредојден...

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Sweet Justice, 6 февруари 2017.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Кај сопствените родители не треба.
    Кај сите други треба најава.

Ти си покажала непочит.

Последна измена од модератор: 30 октомври 2023
    На Just.do.it, Selena01, mira.mira и 2 други им се допаѓа ова.
  2. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.563
    Посебна покана може не треба, ама културно е барем да се најавиш пред да дојдеш да прашаш дали се слободни или имаат можеби планови некои.
    Па и мајка и татко да ми се прво им се јавувам пред да отидам ако не за друго да не пољубам врата и да не се дома.
    Јас не сакам коа некој ненајавен ми доаѓа, можеби имам нешто друго договорено или испланирано. Сигурно нема да го вратам ама во секој случај ќе ми биде непријатно, ионака сме сите во трка со времето денес и со обврски.
    Од друга страна па ужасно ме нервира коа некој ќе ми најави дека ќе дојде и не планирам ништо друго цел ден пошто го чекам а на крај ќе ми откаже без да ме извести навремено. И тоа е крајно безобразно е непочитување кон туѓото време.

На Mnik, Angie1432, MeowMeow и 8 други им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    @mira.mira очигледно е дека не сакале да знаеш кога детето ќе оди на пат. Можеле да те известат. Искрено... Не е убаво на блиските да не им кажам кога заминувам. Пред да заминеме кажавме на блиските. Повеќето кажаа дека сакаат да не посетат. Никого не одбив.

И не мора да значи дека ненајавените гости не се добредојдени. Јас под такви гости поздразбирам некој кој не сакам да ми доаѓа.

На Mnik, *Amethyst* и mira.mira им се допаѓа ова.
  4. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Koja e mojata nepochit?
    Zasto sum sakala na deteto da mu iskazam pochit I da mu odnesam podarok za rodenden I da mu dadam pari za sreken pat zasto nema da go vidam cela godina zasto ke bide vo stranstvo?
    Naprotiv jas mislev da iskazam pochituvanje kako kuma.Inaku navistina nemam ni vreme ni pari za odvishok troshoci osven kaj mnogu bliski koi gi chuvstvuvam I mi se familija. I pod pretpostavka deka se sum napravila pogreshno,koga vleguva chovek vo kuka treba da se udostoi I da se chuvstvuva ubavo.
    Treba da se ispochituva zasto samoto vleguvanje vo domot znachi deka te saka,te chuvstvuva blizok,odvoil vreme,si mu bil potreben da te vidi.
    Jas gi sakam lugjeto, sakam da mi doagjaat I so pokana I bez pokana.
    Razlichni generacii razlichni sfakjanja.

Последна измена: 28 октомври 2023
    На Mnik, christinnn, KittyAgnes и 2 други им се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Си требала да се најавиш.
    Што ако си го крстила?
    Кумството не е нешто за цел живот. Луѓето си ги менуваат кумовите по желба.
    Изговорите на мајката требало да ги сфатиш како знак да не одиш.
    Нормално е дека кај твоите родители вратата треба да ти е отворена 24/7 оти си им дете. Си пораснала во тој дом, те одгледале.
    Ама, кај други не без најава.
    За итна ситуација не треба да е проблем да отидеш ненајавена. Ама, кога немаш мака, не треба да досаѓаш.
    Луѓето имаат обврски. Или немаат, ама им требаат саати кои ќе ги поминат сами.

На Just.do.it, crimson и FreeToGo им се допаѓа ова.
  6. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Kako si gi menuvaat kumovite po zelba?
    Eden ti e kumot ne mozes da imas poveke kumovi....
    Denes eden mi e kum,utre drug,zadutre tret. Edna krstenica imas,osven ako ne menuvas vera.

7. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.953
    Се е до културата и свесноста. Во 21 век тоа е основа и кога се нема осет излегуваат вакви сваќања. За жал тоа е... повеќето сте живееле без образование од каде и потекнува самата култура (Ова исто го зборувам како на моите родители) Они така живееле цела приватност од животот на тацна кај сите роднини и пријатели. И уште така живеат. Неприфатливо им е како ние живееме

На Spicy Senorita, christinnn и Just.do.it им се допаѓа ова.
  8. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.953
    Да Кум е еден и единствен! Кум на земјата, татко на небото! И треба да се почитува, затоа треба и кумот да почитува. Сакаш тебе да те почитуваат а ти не си сакала нив да ги испочитуваш, да се најавиш, да испочитуваш, ако сакале приватност за детето што ќе иде во странство (еве не секој сака да споделува такви работи)

На mira.mira и hermosa им се допаѓа ова.
  9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    @Malesia требало да сфати дека не е добредојдена. Ќе пишам пример. Пред 2 години бевме на гости кај другар на маж ми. Не се нешто многу блиски. Бевме со уште еден пар другари. Цело време додека бевме таму забележував дека не му е пријатно на другарот. Односно, на домаќинот. Слабо разговараше со нас. А отидовме поканети. И затоа се чудев зошто таков однос спрема нас. Оттогаш не сме отишле. Со него е крај.

На Mnik, Just.do.it, hermosa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.953
    Напротив, прво сто пати инсистирав за да дознаам кога иде детето. Пишува членката (А па колкаво е детето што ќе иде у странство?) Баш и е гајле на кумата колку па оно сака приватност. Ама почит она е кума!
    Твоето искуство е оправдано, не сте фамилија. А и сигурно има некоја позадина. Пр: можеби некоја расправија меѓу сопружниците, или неочекувана вест

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    Зошто?Што имала добри намери ,оти не се најавила?Зарем е тоа битно ако некого сакаш?Во пет утро да ми дојде кумата ќе и отворам еј цц значи каде си со добро срце уште и виновен си .

На *Amethyst*, christinnn, KittyAgnes и 2 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    Да ти кажам најискрено... Чудно ми е. Не беше проблем што другиот пар дојде. Ако се премислил за да дојдеме можел да каже. Тоа ни беше лекција со него да не комуницираме. Од принцип. Ако некој не ме почитува, со него е завршено. Ако не сакам да ми дојдеш, не те викам на гости. Едноставно е.

Последна измена: 28 октомври 2023
    На Malesia и mira.mira им се допаѓа ова.
  13. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Vo kolku gi gubime relaciite so bliskite ,semejstvo potesno I malku poshiroko,kumstvo,starosvati I Dr, se izolirame vo svojot svet.Tie relacii koi se gubat ne mozat povtorno da se sozdadat nikogas.Kako sto stareeme tolku poteshko sozdavame pobliski relacii so novi lugje.
    Kulturata ne sekogash e povrzana so obrazovanieto.Ima mnogu obrazovani koi ne se kulturni zatoa sto nemaat vospitanie. Zatoa obrazovanieto ne e merilo nitu za chovechnost,nitu za kultura ,pa duri ni za mudrost.Obrazovanieto bi trebalo da e merilo za struchnost po odredena oblast.
    Baba mi ne bese obrazovana no bese kulturna, mudra I humana.

На Herrera, AneSk, KittyAgnes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.378
    Допаѓања:
    171.468
    Извини
    @mira.mira сакам да ти поставам едно прашање
    Дали пред да отидеш им се најави дека ке одиш ?

На eliesaab, Just.do.it, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Da,da,se javiv za da vidam dali se doma.Kazav deka sakam da se pozdravam I prasav koe vreme ke bide doma zasto ziveat na sosema drug del od gradot I treba vreme dodeka stignam do niv.
    Pak ke recam nekoi postapki ni kazuvaat I ni gi chistat lugjeto koi ne treba da bidat okolu nas.Ednostavno se filtriraat koi se prijateli a koi ne se.

На Mnik, christinnn, KittyAgnes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.688
    Сличен случај како нашиот. Те канат на гости, а после изводат нешто. Такви не ми требаат во животот. Се дружам со оние кои ме почитуваат. Оние кои не сакам да ми доаѓаат, а сакаат, фино лепо ги откачувам. Не сакам да глумам лудило.

На hermosa и mira.mira им се допаѓа ова.
  17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.378
    Допаѓања:
    171.468
    Значи ако разбрав добро се јави ти кажаа дека се дома и знаеја дека им доаѓаш?
    Акога отиде се изпонашале неубаво
    Така???

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.953
    Ама 100 пати инсистирав да дознаам од други кога ќе оди. Епа тоа ако не е непочитување не знам што е!

Така нека биде воапитание се нема.

На Just.do.it и mira.mira им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Ама, ти би отворила. Ти.
    Други не.
    Оти си имаат нешто веќе испланирано или им треба време само за себе, па не можат да поднесат гости.
    Колку и да се добри некои луѓе, и ненамерно ќе сметаат на некој кој си има друга замисла како да го помине денот. Треба да се има осет.

Ти си била при крштевање.
    Веројатно за венчавка ќе одбере некој друг.
    Раскинлив однос. За разлика од оној крвниот со семејството, што е за цел живот.

На Adidas888, Selena01, eliesaab и 5 други им се допаѓа ова.
  20. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    Не викам да не си во право но овде станува за друго збор тие неа ја отпишале и се гледа јасно значи може нема врска најавено или не,дека нешто имале проблеми или незнам што друго туку за тоа дека таа е непожелна .Ако и било наведеното проблем би ја повикале друг ден би се извинила таа и се би било нормално што сакала да го исполни чувството како кума на детето

Непочит да,кон самата себе кукло .Друга непочит нема ,тие се неблагодарни и невоспитани небитно кума тетка која си пред се си човек и уште со добри намери .Што би рекол Бог,ако ги поздравите само оние кои вас ве поздравуват која е од тоа ползата?Ако ги сакате само оние кои вас ве сакаат?Ти биди во мир со себеси ништо лошо не си сторила единствено кон себе што не си била поканета со алал и друго ништо ,не се замарај

На mira.mira, SummerGirl и Curious cat им се допаѓа ова.