И јас тука се согласувам, зошто на луѓето им е тешко да бидат искрени. Еве јас да сум Кумо ние не правиме никакво испраќање ќе се видиме друг пат, кога ќе се ослободам од обавезите.
Znam si imala dobra misla I se. Sepak ne znaeme so I kakvi se tie, ima luge skeptici so ne sakaat da kazuvaat nekoi Novi planovi vo smisla da ne mu ja uprooastis srekata, da ne mu posakas nesto loso pa loso da mu trgne. Poznavam luge so sekogas koga odat na pat vo stranstvo ili mu se slucuva nesto Novo vo zivotot, primer planira rabota, kupuva ova ona, duri ne go kupi ili ne zamini ne kazuva na nikoj, I ne kazuvaat koga trgaat. Od posle ke ti kazat. Moze da se raboti za nesto slicno vo tvojava situacija.
И со право ќе прекине контакти со нив. Ако ја сметаат за блиска требало да и кажат. Такви како нив не ми требаат во животот. Како примерот што го пишав погоре. Луѓево се менуваат.
Леле Алисо, жити кумот шо ќе ти фрли клетва. Од кое време се овие кумови? Комунизам било, пола од луѓето што ги знам ни кум имале ни крштевање, пола ,,илегално,, се крстени, од незнамкого, јер комунист у фамилија имале. Кума сум имала стара, по татко, на крштевка ме видела и толку. Кум треба да ,,те воведе,, во христијанството, не да фрла клетви, богдачува. На темата-ако те викаат оди, ако те бркаат бегај. Толку е просто.
Исправно постапиле затоа што индиректно и кажале да не доаѓа, а притоа таа од други дознала кога тој заминува и отишла да го поздрави. Ова ако се чита индиректно значи дека не е поканета и дека не сакаат таа да дојде да го испрати синот. Не знам што не е јасно.
Само оти се мачиш да дознајш инфо, испратиш, купиш поклон - не значи дека е то шо другата страна го сака. За мене, почит е никој да не ме притиска на начин шо неќам. И зато ако почитувам некој гледам тие граници да му ги пратам. Дур и да ме неќи - тое. Ме неќи, ме неќи. Не мора да ме сака и ќе си продолжам со животот. И истото го очекувам за возврат. Не можам да фосирам врска оти "сме кумој" или "сме фамилија". Форсирана врска не е реална. Само мачкање очи е. И мислам дека како општество сме над то. Јас сум релативно приватен чоек. Страшно би ми сметално ако имам 10 блиски луѓе и тие некако кажат на други, не толку блиски луѓе, дека нешто прам/ негде одам за после да сум напната. Пошто немам енергија за неблиски луѓе ако одам низ некоја лична промена. Ама па се обидувам максимално да не остам впечаток ко да сум блиска со некој па да мисли дека таква информација или однос му следува.
Можеле директно да и кажат несакаме овој период гости и сама ќе сфатила.Срамота нели е,кума е бре плус жената го сака детето и само сакала да го испрати
Ете и кажале индиректно. Штом некој не ти кажува точен датум кога заминува, значи не сака да знаеш. А тоа не значи ти да идеш и да се распрашуваш по пријатели кога заминува. Може не сакале гости да имаат. Каква врска има дека е кума?!
Баш има врска.Само сакала да го испрати детето баш бидејќи е кума има право .Но ајде тоа да го занемариме,кога им се јавила не можеле да и речат нешто као изговор дека има планови но не е сигурно оти ќе замине или да не доаѓа.Мене што ми се мешаат луѓе од страна еве пример ќе дадам моја комшика сака да ме земат за внук и никогаш не сум им рекла ништо дури и со моите разговарала па трпам и ќутам ок ?
Ако не сакаш да се дружиш со некој, не го викај на гости. Јас така правам. Ги викам блиските и само со нив споделувам убави работи. Нема смисла на блиска другарка да и речам не доаѓај.
Бидејќи е кума не значи дека треба да доаѓа и да се распрашува по други кога детето заминува. И самата членка кажа дека мајката го менувала датумот и не и кажувала точно кога иде. Ова е доволна порака за да не им иде на гости. Ако ти толерираш такви работи, добро, но не значи дека треба сите да го толерираат мешањето во приватноста. Секој треба да си го знае местото каде му е.
Добро еве постоиме ,луѓето не смеат да прашаат за нас?Боже боже.Добро не е во ред мешање но таа само сакала да го испрати ама македонски менталитет и се е можно повеќе коментари е излишно
Тоа што ти е тешко да имаш конфронтација со небитна комшика е стриктно твој проблем и не си обврзана и должна да ќутиш и трпиш. Можам да се заколнам дека 50% од проблемите на нашиот народ се должат на тоа што слепо се следат некои измислени правила и тривијалности и се очекува сите да се однесуваат на одреден начин само зашто сме во крвно/духовно сродство. Сите си имаме право на своја приватност, време и избор со кого ќе го поминеме истото. Нема зошто да се комплицира и да се наметнува дека мора да имаш близок однос со некој со кој можеби воопшто не сакаш ништо повеќе од најобичен секојдневен муабет.
Баш членката што отишла непоканета е пример за македонски менталитет. Мислејќи дека е кума, се и е дозволено. Сфатете дека луѓето си имаат приватност и не секој сака да ја сподели приватноста.
И што доби од тоа што трпиш и ќутиш досадна комшивка? Таа што доби? Ќе те земе за внук и? Не. Наместо да поставиш граница и двете да не трошите повеќе енергија на ситуација што не води никаде, вие двете се мачите. Епа исто и со другово.
Прво бев вљубена во друг нејзин внук па ме засакаа .Остави ја нејзе туку и ќерка и која е помлада се меша.А дотичниот внук нити го знам нити познавам ,тој другиот за кој сака да ме земе.Не се расправам еднаш ме викнаа реков не го познавам и не одам кај нив повеќе.Но за членката незнам што има лошо што сакала да го посети кумашинот и да го испрати но ок ако не е добредојдена сега знае и готово .
Членката поназад пиша дека во нејзиното село кумот е закон. Ама, во друго село или град, кумот не е закон. Треба да го сфати тоа.
Во ред но сепак е човек и се потрудила да дознае да купи поклон и да отиде .Не е човечки така да постапат кога веќе дома веќе ја примиле .Кога се најавила да и кажале нема потреба од доаѓање