И јас деновиве тоа размислувам. Мојов е 4 месеци и 11 дена, иако не му се оформени јадрата, планирам да го наместам на 45 степени. Според мене, време му е веќе. Корпата му е неинтересна, лежи само во неа, гледа нагоре и мрчи по некое време. Се надевам дека во другиот дел подигнат ќе сака да седи. Немам прашано ортопед, само на снимање на ехо што го однесов еднаш, ама не ни ми кажа а па и јас заборавив да прашам. Па дали некоја знае од искуство, дали смеам бебе да го ставам во положба на 45 степени иако не му се оформени јадрата сѐ уште?
Кај моето на прва контрола на 2м имаше само точки,немаше јадра па ми рече да го ставам на 45 од 4+. На следната контрола на 8+ се беше во ред
Ние сме 5++ и ја седнувам по 20секунди со мое држење, а пред 1 месец почнав и под 45ст. Мислам дека е океј од 4+ да се почне така и ортопед советуваше.
Сеуште е мала за седнување на5 месеци. Секое дете е различно, ама велиш ја држиш, па веројатно таа не бара сама да седи. Нема потреба од брзање, детето само ќе си покаже кога му е време за седење.Не е проблем ставање под агол од 45° ( иако 135° би било правилно кажано),ама седнување под 90° - Не. Седнување по ваша волја, со потпирање со перници, држење не е препорачливо. Само совет давам.
Не не ја потпирам ниту ја форсирам, само ја подисправам на некоја секунда и ја враќам легната. А кога е во раце она самата оди напред сака да гледа.
Кога мојата беше бебе, педијатарот и ортопедот истото ми го кажаа: Ако сама може да седне, остави ја нека седи. Ако не може, не ја седнувај со сила. Се држев до тоа и немаше проблеми со развојот на мускулатурата и коските. На 5 месеци почна да седнува сама, на 6 да се исправа простум. Самостојно прооде на 13 месеци.
Од 4 месеци под 45 степени, а натака може да се зголемува аголот ама не под 90 степени додека не седне самостојно. Бебе 7 е, уште не седи стабилно ама во хранилка пример кога е на помал агол сам станува ако не е врзан за да земе нешто од масичката. А инаку не форсирам вака да го потпирам многу, обавезно се влече надоле и се превртува. Ќе седне ваљда месецов сам
На 4 и пол може да се става под 45 агол, не бери гајле ама ете за сигурно ако ти е прашај си. Ниедно бебе не сака да лежи кога почнува да го запознава светот околу себе, во делот за седење ќе ти ужива.
И мојот не седи а уште малку 7ми месец сме сам не можи положба да фати и некако поубаво му е да лежи.
Дали ги оставате бебиња да стојат на под 2 3 минути нормално да го држите вие за половина, не да патка него да стој на нозе, моево многу сака а мене страв ми е рано е мислам 6 +++ сме? Некој да сподели искуство???
Обожава, се кикоти. Ние имаме џампер, знам некој мајки тука се против ама мене тие 10 мин многу ми значат, а беба ужива.
Ние уште не седиме, а се исправа со нозете пушка да стои. Не ни лази ама битно кога ќе ги здрви нозете ќе оди дечкото @Bubish26 твојава седна самостојно?
Седи ама пошо е ептеен немирна и досадно и е во едно место, одма се тегне по нешто и ќе се препрчи хахах лазе војнички, стана на колена ама само се клати и отурне, па изгледа како зајак иначе исто за стоење.. не можам да ја седнам в скут, одма се исправува и сама рипа.
И мојов седи неколку секунди па се џапа по нешто и се препрчува, ама јас чекам саглам да седи долго за да речам стабилен е.
Дава знаци за седнување. Иако е многу рано, што можам јас направам, која е следна фаза на седнување? Да ставам перници на под?
Ова не е поврзано со седнување баш, повеќе како за лазење да се спрема . Малиов прво седна стабилно па сега го гледам вака се мести, па и почна да лази ама назачки, ама од лежечка уште сам не знае да седне, а јас кога ќе го седнам не се превртува. За седнување ќе го седнев на кревет или земја пример, не го опколував со перници и да седи стабилно колку може.