Леле стварно? И ова моево, како мала мене ми го постилале. Мене пак малку језивко ми е со кловнчињата, ама врши работа за лигавење Ретро е
Па и ова се пушта за лазење, ама некако ноџето под газе го става и како да се поттурнува со раце нагоре. Многу е рано за седнување. Не може и да лази и да седне истовремено.
Пробај седни го сам без потпора. Ако се преврти на некоја страна не е стабилен уште. Ако не му треба никаква потпора, може да седи. Мое бебе од лежечка станува да седи само ако за што да се држи со рачињата, помош е. Сите ускладени движења станување од лежечка, па седење, па лазење се премногу мали да ги очекуваш. Иако некои бебиња се развиваат побрзо моторички од другите, па нема правило. Мојов ако го седнам седи, по некое време се превртува и со вртење на стомак, обиди за лазење тоа му е уиграно. Ама од лежечка да стане па да лази, па пак да си седне, не го прави тоа. Многу advanced е некако, барем за мое бебе за сега.
Откако наполни 8 месеци. 8 и 1 недела. Сѐ друго направи релативно навремено; превртување, станување, лазење, одење, само со седењево малку подоцна фати. И се секирав, ама без причина. До 9 месеци ако не седне на ортопед се носи.
Исто е и кај нас.. Тој седи ама не е стабилен, нема рамнотежа се клати по малку... До душа родени сме 4 недели порано и то игра улога.. Па и јас се екирам си викам ќе се уцврсти нека напрај 8месеци
Наредна недела ќе прави 6м, ама е предреќен кога седи, се клацка, си ги чепка прстите на ножињата, ужива. Можеби грешам, ама го оставам да седи по неколку минути повеќе пати во ден.
Од 6 месеци е дозволено да седи, така да немај гајле. Во количка исто р дозволено да го ставаш во седечка позиција.
Ќерка ми само што наполни 7 месеци сеуште е нестабилна неможе да седи самостојно. Треба ли да сум загрижена? Вежбаме на стомаче и седнување меѓутоа само се врти низ цела соба.. пред 6 месеци не бевме мн активни на стомаче да вежба имаше мн грчеви. Повторувам дали треба да сум загрижена за тоа што не седи самостојно ?
Моето е 8м, не е стабилна уште кога седи, знае да падне наназад па и на страна. Не сум ни помислила дека можно е да има некој проблем за да се загрижувам.
По препорака од ортопед, ја седнувам од 6 месеци. За недела дена правиме 7. Не е сеуште многу стабилна. Во јануари сме пак на контрола. Ќе видиме што ќе каже ортопедот.
Може е прашањево глупо ама корпата кога ќе ја ставам на 45 степени кога е заврзана како во менгеме е…. Како треба да изгледа дете во 45 степени, може ли слика. Изгоррна е за седење
Мајки, ве молам за мислење дали има место за паника и дали треба да ја носам повторно на ортопед. На првите два прегледи на 2 и 4 месеци сè беше уредно. Бебето ми е 6++ и сè уште не се врти од грб на стомак и не покажува никакви знаци за седење. Ретко да се сврти и од стомак на грб. Веќе 3-4 месеци најголемиот дел кога е будна е на под, на подлога на грб, а сака и на стомаче - и читам, пеам, игра со играчки, ги крева нозе и ги става стапалата во уста. На стомаче во последно дури знае да го подигнува и газето. Јас не ја ставам да седи, нели да не се форсира. Ама да не грешам негде? Количката ми е на 45 степени, така и јаде кашички.
Еве мојата не седи самостојно, само се фаќа на нешто за да се исправува во седечка положба. Не ја седнувам освен во хранилка на 60 степени за да јаде и во количка за шетање. Цело време е на земја кога е будна. Има 7 и пол месеци.
Исто и мојата е цело време на под кога е будна ама уште не се ни исправа ни ништо поврзано со седење. Само кога е на стомак се врти во круг, тоа и е движењето засега Количката на последното, трето ниво така?
Колку месеци е? Се фаќа ли на нешто? Се витка? Крева нозе на грб кога лежи? Последното ниво на мојата е во скроз лежечка положба, па доаѓа 45, па 60 и на крај најгоре 90 степени.