1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кога почнавте да го седнувате вашето бебе?

Дискусија во 'Бебе' започната од mama.23, 28 јуни 2012.

1. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    386
    Еве точно 7 месеци. Ја фаќа пример подлогата и ја крева нагоре, друго околу неа ни има за фаќање. Како да се витка? Да, ги крева нозете кога лежи на грб и стапалата ги носи и става в уста.
    Кај мене лежечка, 45 и директно 90 или можеби 80 му доаѓа. Ти на 60 или 90 ја возиш? Мене уште ми е на 45.

2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.504
    Допаѓања:
    23.734
    Мислам дека мисли членката да се фаќа на нешто за да си поможи сама да се подисправи во седечка позиција.
    Мојата има 8 месеци и не седи скроз сама уште, за еазлика од првото што на 8 месеци беше на нозе станато. Скоро бев на преглед ми рекоа дека првото било над просек, а дека ова си е таман и за недела-две ќе совлада скроз да си седи без да се подпира на нешто. Иначе, за бебиња недела дена менува ептееен, дали лази или само се ротира? Не се секирај, мотивирај го пример со играчки на пофлога ама и не го форсирај премногу, како што кажав менуваат преку ноќ, камоли недела-2.

На 0ли и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  3. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    386
    Не, не се фаќа на ништо за да се подисправи. И не лази, туку само се ротира. Пробува на коленца да застане, го подигнува и газето ама не, не лази.
    На подлога е доста време во текот на денот. Фала ти, ќе пробам со играчки или било што за стимулација да се подисправува веќе.

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.504
    Допаѓања:
    23.734
    Чим се ротира и подига газе, кај и да е ќе залази,чим залази ќе научи и да седи. Ти викам, моето се ротираше така до кај нова година, после преку ден само почна да лази, сега убрзува секој ден се повеќе иако на подлога порасна, ете поспоро и оди од дада и. Не се секирај, според мој педијатар до 9 месеци треба да научи да седи самостално.

На Panovic и Giiirl23 им се допаѓа ова.
  5. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    386
    Се надевам дека ќе е така. Имате предлог за играчки кои би ја натерале да се поткрева, што користевте вие?

6. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    2.758
    Допаѓања:
    17.609
    Ние сме 5 месеци, бебо се врти од грб на стомак, стомак на грб, пика нозе во уста сега скоро ги откри омилени му се :lol: на стомак се врти во круг и крева газ ехее скоро па 2 месеци можеби амаа омилена му е да го кренеме на нозе и си пушта чекор. Не е стабилен и мене ми е страв дали воопшто смее така да седи па мм ке го крене јас само викам од што не знам што смее што не и сака да седнува те да е седнат кај нас во скут или на кревет не сака легнат или да виси сам си се врти како кифле да седне, на крај месец имаме термин на ортопед едвај чекам од што не знам што можам што не

На Larea, AlchinovaR1979 и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.613
    Допаѓања:
    35.529
    Да, мислев дали се фаќа на нешто за да се исправува за седење. На пример, моево сите нè дрпа и се витка.
    Сè што напиша си е во ред, си вежба за лазење, седење.
    Јас возам на 45, па сама се фаќа на количката за да се исправи. Сега зимава имам зимска вреќа на количката и во неа малку поисправена е од 45 степени.
    Не треба да го кревате на стапала или чекори да прави. За тоа сам треба да се потруди, има доста пред него за да извежба тело за да може да оди. Само на земја треба да е, а на стапала да стои кога само ќе се крене. Секако дека му е омилено, но не треба.

На Giiirl23 и Carolin. им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.303
    Никаква потреба нема да седнувате дете. Правилен развој е да научи да се врти самостојно, па да лази, и кога абдоминамните мускули се ојачаат, од лазење самото дете ќе почне да седи. До тогаш може на 45 степена да биде во хранилка или количка, ќе се исправа ама и ќе се враќа назад. Седнување од страна на возрасен со 3 перници околу бебето не е седење и воопшто не мора да го правите. Нема побрзо да научи да седи самостојно.

На Evangeliaa22, WhiteCat33, Isabela23 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    246
    Majki od koga masko bebe pocnuva da sedi i do koga treba da mu se dava potpira na glavceto

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Нема машко женско. Исто е бебе кога е спремно тогаш. Првото бебе самостојно седеше на 5 месеци никогаш немаше перници околу него доле на земја беше брзо се сам научи.

11. Emilija28

Emilija28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2024
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    246
    Moevo ima 3 meseci i koga ke go fatam za racinja napnuva da se krene isto i koga ke lezi na podlogata so igracki gi kreva nodzinjata i gi udira igrackite e sea dali se nekoj znaci ama jas mislam e mnogu mal za da sedi

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.734
    Допаѓања:
    23.219
    Исто правеше и моето, рано е секако, само на меше оставај го сега.

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Во тој случај треба само на страна да го свртиш. Може имаш приметено на ортопед како ги фаќаат за рачиња и ги креваат нанапред и одма ги спуштаат. Само така можеш еднаш до два пати и толку. Другото се да е на меше и да може да се тркала. Второво бебе е 3 и пол месеци и веќе знае да се тркала исто прави со нозете. Само да знаеш дека кога ќе го ставиш во транспортер или релаксатор пази го зошто обично кпга се во таа положба знаат да се фатат за тренерки и се креваат и ќе седне не дај боже ќе се преврти, ова ти кажувам зошто мене ми се случи, одпосле видов што прави за да седне :)

На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  14. k.marijana

k.marijana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Мајки се загрижувам моево синче има 8м и не седи самостојно се навалува и на страна и на назат ваше мислење?

15. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Колку време седи на меше? Дали лази, дали држи глава цврсто, дали се врти од грб на меше и назад, дали застанува на колена и исправени раце? Ако нешто од овие работи не ги прави вежбајте тоа. Заследи ја babyfitness.hr на инста многу користен профил

16. k.marijana

k.marijana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Се превртува лази ама со лежење на меше...

17. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Играјте си пред тебе на коленца, преку твоја нога да дофаќа играчки. Држи го за тело да се држи на испружени раце да го ојача тој дел од тело и ќе си седне, до 9месеци се толерира

На sani99 и k.marijana им се допаѓа ова.
  18. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    911
    Исто и мојов, 8 месеци денес полни, не знае да се врти, не седи сѐ уште. Го однесовме на физиотерапевт и ни рече дека сѐ правел од грбче, не од абдоминални мускули и затоа не можел. Грбот му е коска, ко војниче е. Ни се роди 2700/800 и дека бил послабичок, научил да се држи на со помош на мускулите на грбчето ;(. Си игра на меше многу, врти кругови, ама ете… а имаме правено вежбички… ни дадоа нови

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    8.646
    Каде го однесовте?

20. k.marijana

k.marijana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Isto taka i kaj na mese si seta niz soba i ko ke go sednam sio se kreva na noze neki da sedi go zasednav na 7m ko pojdovme na ortoped togas ni rece da go zasednime.
    I so vi rekoja dali e za zagrizuvanje ili ke si dojdi vremeto?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.