Кога почнавте да го седнувате вашето бебе?

Discussion in 'Бебе' started by mama.23, Jun 28, 2012.

1. stefi23m

stefi23m Популарен член

и моето бебенце кое е полни 3 месеци сам се исправува и кога ќе го станам да седи (2-3- секунди) се смее. наредниот пат кога ќе одам на советувалиште ќе прашам дали можи да го клавам во полулежечка положба.

2. Mother86

Mother86 Истакнат член

Мојата душа почнав да ја седнувам крајот на 6 и почетокот на 7 месец!!

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Моево бебе скоро 5 месеци има и не ја седнувам уште , другите ги карам ако ја седнат ]:)
    Него гледам самата се подига го дига главчето се напрега да седне и кога ке седне срекна е :)
    На последниот преглед кај педијатарот самиот виде дека самата сака и се напрега за да седне ...
    Прееска дури од релаксаторот секунда фалеше да се преврти ако не видев :|

4. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Мајки добар ден, имам едно прашање за вас од кога почнаа вашите деца самостојно да прават обид за исправување и седнување? Ние вежбаме секоја вечер пред бањање ,ама денес од сабајле син ми седнат во релаксатор јас на маса доручкувам и кога го приметувам прави обиди да се исправи и да стане сам од релакстатор па се мачи па се нервира па вика ама се обидува и упорен е , дури и ми е чудно со оглед што има 2 ипол месеци . Како беше кај вас ?

Поздрав

5. pepus

pepus Истакнат член

Исто од толку ама ако го ставиш скроз на рамно само ќе се запнува нема да може да се крене некаде од неполни неколку дена пред 3 почна да се подига и од скроз рамна подлога за некој сантим сега седи под агол од 45 степени и сама седнува скроз до 90 степени се исправа седи така некоја секундаи праи буф назад а од рамна подлога се исправаедно 15 см и опа треснува назад

6. silk

silk Популарен член

Ивановичка, тука некаде ни се бебињата, моето од пред две-три недели интензивно почна да се подига.И кога го држиме во раце но и кога лежи. И тоа се подига скоро до седечка позиција,па јас го спуѓтам полека,ми е страв да не седне (иако мислам дека неможе). Така да,најверојатно тој им е периодот за вежбање :lol:

Last edited by a moderator: May 2, 2017
  7. kallias

kallias Популарен член

За подигањето и јас кревам 2 прста, што значи и моево бебе кога го држам се подигнува нанапред како да сака да оди некаде и како да седнува, ама не седи јас ен дозволувам, тка да сигурно е ово период кој треба така да прават нашите бебушки.

Last edited by a moderator: May 2, 2017
  8. Mravce

Mravce Популарен член

Мамички кога почнавте да ги ставате вашите бебиња во полуседната положба, дека ние на ортопед сме дури во јули тогаш имало место (кога он ќе има веќе 6 мес. ), а денес на педијатар кога го однесов ми рече дека може слободно да го ставам во полуседната положба...

9. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

ќерками пред да наполни 7 сама седеше :)

Mravce likes this.
  10. mama.23

mama.23 Истакнат член

јас го ставав на полни 3 месеци затоа што воопшто несакаше да лежи се бунеше сакаше да биде исправен или да седи...за веќе на 4 месеци почна да седи секако по малку со наш надзор(а и да го остававме ке си седеше сам ама ми беше страв) и веќе на 5 месеци седеше сам и никој не му требаше :D ама штом ти рекло стручно лице дека може да го ставаш во полулежачка позиција слободно...

Mravce likes this.
  11. pepus

pepus Истакнат член

Од 4 ,5 месеци е под агол 45 степени иако сама се исправаше и седнуваше 2-3 секунди уште од 3,5 месеци сега е под 60 релаксаторот иако ортопедот ми соверуваше под 90 некко ми се лизга и не седи потпрена . Потпрена е само кога е уморна седи сама повеќе од пола саат , а потоа се потпира на рачето е тоа ме вади од кожа, ја враќам наназад малце да ја потпрам вришти .По цел ден седи ,најново почна да се лизга на газот во седечка позиција и да се пофалиме се вртиме на сите страни . Кај и да е ќе го размонтираме кошот следниот месец да почнеме во него веќе

Mravce likes this.
  12. Suzukii

Suzukii Активен член

Kompjuterot ne mi poddrzuva MKD fond momentalno, ali nema vrska..
    vaka bebence od 2 meseci stvarno e mnogu malo za da se sednuva. Sepak ako tolku saka toaa uste od 3tiot mesec moze malce da go ispravate no ne i da go sednuvate naj pogodno vreme e 6tiot mesec, no ne po mnogu vreme da sedi pozz :* :D

Mravce likes this.
  13. Mravce

Mravce Популарен член

фала ви на одговорите, решив да почекам уште малку дека кога ќе го ставам во полуседната само мрда и го дига стомачето, се нервира сака да се исправи, вака само си лежи барем помирен е, а и сака па сега цело време во раце да е исправен и да гледа, па подобро ќе го држам во раце уште некое време :D

14. amanta22

amanta22 Активен член

mamicki neznam dali e soodvetna ovaa tema za ova sto ke go prasam ,no sakam da mi kaze nekoj od koga se stava bebe vo kengur? Zaso edna prijatelka mi rece deka posle 3 mesec se stava porano ne

15. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

синко моје еве неколку дена сам почна да се исправа, само да му ги подадам рацете веке е седнат,нормално нема рамнотежа. нели велат дека машките деца порано се седнувале и порано се ставале во дубак од женските?? :?:

16. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

постојат кенгури 0+ значи може и новороденче во кенгур, мојот е таков а за другите незнам кога се ставаат во кенгур би требало да биде кога ке почни да си ја држи главата (логички) :^) нека кажат тие што имаат таков кенгур :)

17. amanta22

amanta22 Активен член

син ми е 2 месеци а на кенгурот пишува од 3,5 до 15 кг и вратчето го дрзи исправено а мене ми рекоа дека било штетно з половината знае ли некој повеке во врска со ова ????

18. iva-na-na

iva-na-na Активен член

јас од 3 месеци го клавав во кенгур и многу ми се најде го користиме за кратки релации до продавница или на кратка прошетка и бебчо си ужива во него.

19. katalina

katalina Популарен член

Jas ja sednav malata 6-6,5 meseci negde.Prethodno ja stavav vo polusedecka polozba po nekolku minutki kolku da se privikne.Sega so 8 polni meseci sedime sami :)

Mama25 likes this.
  20. fifi16

fifi16 Истакнат член

моето се седна на 5 месеци, сакаше само, и не го чував до 6 месеци... имаме 7 месеци ама уште не можеме да седеме самостално, освен кога сме во количката и кога таа е во седечка положба :D