Кога почнавте да размислувате за името на бебето?

Discussion in 'Бременост' started by TSS, Jul 26, 2013.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Мене не ми се допаѓа. Пред еден месец прв пат слушнав за женска верзија- Меглена и реално се зачудив од каде доаѓа тоа име. Моето генерално мислење за новите имиња на денешните деца го имам кажано повеќе пати. Сметам дека родителите претеруваат, посебно со ставање странски имиња само за да има детето што поуникатно име.
    Јас би ги мразела моите родители да ме крстеле Меглена. Без љутиш :)

cresa-jagoda likes this.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Не бре каково љутење, па сама си прашувам. Некаде го видов и некако го запамтив, и на сите што ќе го спомнам вака реагираат :^):?:. Па затоа реков ај и овде уште некое мислење. Ми се чини на сите им асоцира на фирмата Мегле за млечни производи :rofl:. Инаку вистината е дека Меглен е регион, односно планина во Егејска Македонија т.е денешна северна Грција (се разбира денес поинаку се вика).

cresa-jagoda, Maceto123 and Kitten like this.
  3. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

@irena.1 прво што ми дојде на памет кога го прочитав името беше хорот Св. Злата Мегленска :). Инаку, сум го чула во женска варијанта, но никогаш во машката верзија и ми звучи чудно. Не би рекла дека не ми се допаѓа, ама во секој случај е нетипично име.

За разлика од Киттен, мој впечаток е дека луѓето сè повеќе се враќаат на православните и словенски имиња (испишани на крајот од црковното календарче), па така се возобновуваат имиња кои неколку децении беа подзаборавени. На пример, познавам две прекрасни девојчиња на име Филимена.

4. *цветче*

*цветче* Популарен член

Да, но и Меглена стои како име во црковното календарче, @Kitten ,И баш ептен, мноогу ми се допаѓа :inlove::inlove: машката варијанта е малку понеобична, но не би рекла дека не ми се допаѓа ;)

Simon4e0507 and irena.1 like this.
  5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

I jas se soglasuvam deka Meglena postoi vo pravislavnite iminja od kalendarce :)
    E sega, maskata varijanta malku cudno mi zvuci, a zenskata ja bendisuvam.

Eli23, irena.1 and joy1 like this.
  6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

@irena.1 искрено и јас кога размислував за женската верзија на тоа име Меглена сите ми се изнасмееја и викаа дека ги потсеќа на фирмата Мегле :D а го има во верското календарче, а машката верзија мене баш и не ми се допаѓа :) :*

irena.1 likes this.
  7. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Девојчиња сега ваше мислење за името што јас и мм го мислиме за нашата керќичка :inlove::inlove::inlove:Ние некако се одлучуваме да биде Ведрана :l::inlove: а и на нашите дома и се допадна :inlove: Ваше мислење девојчиња ;)

kukla21, Kitten and Eli23 like this.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Мене ми се допаѓа, баш е необично и убаво :)

kukla21 and Maceto123 like this.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Нашето мислење и не е битно, најбитно е на вас двајца да ви се допаѓа и да се согласите :)
    Нека ви биде со ведар дух, ко името што (ако) ќе го носи :)

Ама, колку за инфо и мене ми е убаво. Носи ведрина :)

kukla21 and Maceto123 like this.
  10. kukla21

Mene epten me bendisuva Vedrana :)

Hipica and Maceto123 like this.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Машката варијанта, Ведран е во потесен избор кај мм. Мене па Ведрана ми се свиѓа, но Ведран не ми оди. Ма во глобала од сите имиња женските варијанти ми се некако по убави или повеќе се лепат на уво, машките на почетокот ми звучат чудно :(. Примерот Меглена-Меглен, Јована ми се свиѓа-Јован не :(, Јана да-Јане не (facepalm) . Ма и самиот изборот на машки имиња е дупло помал него женски. И згора на тоа кое и да ми се допадне машко име, во тесна фамилија веќе е зафатено , пример Александар.
    А можеби Јан ???

Maceto123 likes this.
  12. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Јан мене баш ми се свиѓа и сега ми е убаво и модерно име, а и јас исто како тм Ведран ми се допаѓа, има многу убави машки имиња ама кога човек треба за себе да избере незнае што му се свиѓа:lol:

irena.1 likes this.
  13. bittersweet

bittersweet Форумски идол

@irena.1 мене и двете имиња ми се допаѓаат и Јан и Меглен и двете ми се невообичаени.:)

Јас за првиот син знаев веднаш кога дознав за бременоста дека ќе го ставам името на мајка ми, брат ми иако имаше 3 деца пред мене и иако имав превише проблеми околу забременувањето остави јас ако/кога ќе имам дете да се вика по мајка ми.
    Се погоди машко сакав Матеј меѓутоа тука името ќе се читаше/изговараше Матеџ па на крај се одлучив/ме за Матео.

За вториот син кога ми кажаа дека е машко сакав и ќе го крстев Кастиел, многу ми се допаѓаше името ама за среќа што вика мм испадна да се роди на Богородица, ми пукна водењакот внатре во црква:lol: и плус големо момче така да се предомислив за името од омилената ми серија:wasntme: и се одлучив со помош на Матео за Константин.

За ќерката не го знаевме полот ама кога се роди одлучивме да и го подновиме името на свекрвата, после 4 сина и 10 внука се изначека жената за женско така да лесно се одлучивме за името, така Летиција си го доби името по баба и.:hug:

14. referentka

referentka Moderator Staff Member

Јас уште од мала си има зацртано име за девојче, па некако ,,наметнав,, да се вика така.
    Па случајност и свекрва ми се вика така, па исладна дека атер правам:o
    За син ми кумот си даде име, не се бунев.

15. kukla21

I jas slicno na @irena.1 :) nekoi verzii od iminja vo zenskata verzija mi se poubavi. Jovana mi epten ubavo (vo sporedba so Jovan) :)
    Masko ime sto ne sum go cula mn cesto a mi e ubavo e Jakov. Mnogu cesto iminjata ne potsetuvaat na nekogo/nekoja pa si pravime asocijacija i imeto ne bendisuva ili ne :)

16. elena.mak

elena.mak Популарен член

За ќерка ми, фаворити ни беа две имиња, од кои победи тоа што сама си го одбра. :D Сега за машкото, некако пак само си се наметнува! Постојат значи имиња, кои им се судени на децата. Ќерка ми се вика Ангела, а јас познавам само една Ангела која ја запознав откако се породив. :) Името кое го планираме за син ми е ист случај, не познаваме ниту еден со тоа име! Уште пред да останам бремена сонував еден преубав сон дека држам машко детенце, кое се вика така како што планираме. Само се наметна, ама некако рано ни е да потврдиме, па си го ќутиме. :)

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Феминки кажете машко име, ќе се роди детево а ние уште не се договоривме со мм (facepalm).
    Мене Меглен ми е уште во игра, ама на него не, башка да не го радикализирам детево уште со ставање на името.:?:

18. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Лично мене многу ми се допаѓаат
    Јаков
    Јосиф
    Огнен
    Давид
    Давор
    Мартин
    Андреј

Искрено Меглен и не ми се допаѓа што знам има многу поубави машки имиња од тоа.

irena.1 likes this.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Ирена, еве ти и од мене неколку што мене ми се допаѓаат:
    Марко, Антонио, Жарко, Милан, Димитар, Душан, Данило, Филип, Владимир и Владислав, Дамјан, Ненад, Милош, Петар, Огнен....Јас сум по класичните имиња :)

irena.1 likes this.
  20. alisijad

alisijad Популарен член

Максим, Јан, Теофаниј, Теодор, Даријан едни од поубавите за мене машки имиња :)

mariz, kukla21, irena.1 and 1 other person like this.