Мене не ми се допаѓа. Пред еден месец прв пат слушнав за женска верзија- Меглена и реално се зачудив од каде доаѓа тоа име. Моето генерално мислење за новите имиња на денешните деца го имам кажано повеќе пати. Сметам дека родителите претеруваат, посебно со ставање странски имиња само за да има детето што поуникатно име. Јас би ги мразела моите родители да ме крстеле Меглена. Без љутиш
Не бре каково љутење, па сама си прашувам. Некаде го видов и некако го запамтив, и на сите што ќе го спомнам вака реагираат . Па затоа реков ај и овде уште некое мислење. Ми се чини на сите им асоцира на фирмата Мегле за млечни производи . Инаку вистината е дека Меглен е регион, односно планина во Егејска Македонија т.е денешна северна Грција (се разбира денес поинаку се вика).
@irena.1 прво што ми дојде на памет кога го прочитав името беше хорот Св. Злата Мегленска . Инаку, сум го чула во женска варијанта, но никогаш во машката верзија и ми звучи чудно. Не би рекла дека не ми се допаѓа, ама во секој случај е нетипично име. За разлика од Киттен, мој впечаток е дека луѓето сè повеќе се враќаат на православните и словенски имиња (испишани на крајот од црковното календарче), па така се возобновуваат имиња кои неколку децении беа подзаборавени. На пример, познавам две прекрасни девојчиња на име Филимена.
Да, но и Меглена стои како име во црковното календарче, @Kitten ,И баш ептен, мноогу ми се допаѓа машката варијанта е малку понеобична, но не би рекла дека не ми се допаѓа
I jas se soglasuvam deka Meglena postoi vo pravislavnite iminja od kalendarce E sega, maskata varijanta malku cudno mi zvuci, a zenskata ja bendisuvam.
@irena.1 искрено и јас кога размислував за женската верзија на тоа име Меглена сите ми се изнасмееја и викаа дека ги потсеќа на фирмата Мегле а го има во верското календарче, а машката верзија мене баш и не ми се допаѓа
Девојчиња сега ваше мислење за името што јас и мм го мислиме за нашата керќичка Ние некако се одлучуваме да биде Ведрана а и на нашите дома и се допадна Ваше мислење девојчиња
Нашето мислење и не е битно, најбитно е на вас двајца да ви се допаѓа и да се согласите Нека ви биде со ведар дух, ко името што (ако) ќе го носи Ама, колку за инфо и мене ми е убаво. Носи ведрина
Машката варијанта, Ведран е во потесен избор кај мм. Мене па Ведрана ми се свиѓа, но Ведран не ми оди. Ма во глобала од сите имиња женските варијанти ми се некако по убави или повеќе се лепат на уво, машките на почетокот ми звучат чудно . Примерот Меглена-Меглен, Јована ми се свиѓа-Јован не , Јана да-Јане не . Ма и самиот изборот на машки имиња е дупло помал него женски. И згора на тоа кое и да ми се допадне машко име, во тесна фамилија веќе е зафатено , пример Александар. А можеби Јан ???
Јан мене баш ми се свиѓа и сега ми е убаво и модерно име, а и јас исто како тм Ведран ми се допаѓа, има многу убави машки имиња ама кога човек треба за себе да избере незнае што му се свиѓа
@irena.1 мене и двете имиња ми се допаѓаат и Јан и Меглен и двете ми се невообичаени. Јас за првиот син знаев веднаш кога дознав за бременоста дека ќе го ставам името на мајка ми, брат ми иако имаше 3 деца пред мене и иако имав превише проблеми околу забременувањето остави јас ако/кога ќе имам дете да се вика по мајка ми. Се погоди машко сакав Матеј меѓутоа тука името ќе се читаше/изговараше Матеџ па на крај се одлучив/ме за Матео. За вториот син кога ми кажаа дека е машко сакав и ќе го крстев Кастиел, многу ми се допаѓаше името ама за среќа што вика мм испадна да се роди на Богородица, ми пукна водењакот внатре во црква и плус големо момче така да се предомислив за името од омилената ми серија и се одлучив со помош на Матео за Константин. За ќерката не го знаевме полот ама кога се роди одлучивме да и го подновиме името на свекрвата, после 4 сина и 10 внука се изначека жената за женско така да лесно се одлучивме за името, така Летиција си го доби името по баба и.
Јас уште од мала си има зацртано име за девојче, па некако ,,наметнав,, да се вика така. Па случајност и свекрва ми се вика така, па исладна дека атер правам За син ми кумот си даде име, не се бунев.
I jas slicno na @irena.1 nekoi verzii od iminja vo zenskata verzija mi se poubavi. Jovana mi epten ubavo (vo sporedba so Jovan) Masko ime sto ne sum go cula mn cesto a mi e ubavo e Jakov. Mnogu cesto iminjata ne potsetuvaat na nekogo/nekoja pa si pravime asocijacija i imeto ne bendisuva ili ne
За ќерка ми, фаворити ни беа две имиња, од кои победи тоа што сама си го одбра. Сега за машкото, некако пак само си се наметнува! Постојат значи имиња, кои им се судени на децата. Ќерка ми се вика Ангела, а јас познавам само една Ангела која ја запознав откако се породив. Името кое го планираме за син ми е ист случај, не познаваме ниту еден со тоа име! Уште пред да останам бремена сонував еден преубав сон дека држам машко детенце, кое се вика така како што планираме. Само се наметна, ама некако рано ни е да потврдиме, па си го ќутиме.
Феминки кажете машко име, ќе се роди детево а ние уште не се договоривме со мм . Мене Меглен ми е уште во игра, ама на него не, башка да не го радикализирам детево уште со ставање на името.
Лично мене многу ми се допаѓаат Јаков Јосиф Огнен Давид Давор Мартин Андреј Искрено Меглен и не ми се допаѓа што знам има многу поубави машки имиња од тоа.
Ирена, еве ти и од мене неколку што мене ми се допаѓаат: Марко, Антонио, Жарко, Милан, Димитар, Душан, Данило, Филип, Владимир и Владислав, Дамјан, Ненад, Милош, Петар, Огнен....Јас сум по класичните имиња