А мене толку ми е грдо дете со штикли... Страшно. Кога читам во осмо и на полуматура, и уште 10-12- ки... Новокомпониран ужас. А колку за темава, јас на крај на средно, на матура и после мнооогу ретко. Почнав редовно да носам кога се вработив.
Ех, колку плачки сум правела за тие смотани штикли... - Мамо, купи ми штикли ! Сакам штикли ! Сите другарки носат, зошто да не носам и јас !? Мамо те мразам, колку си лоша ! Ех, мамо, мамо, паметна си била ти, само голем ми бил инаетот мене, та толку сум кукала и рикала ко магаре без опаш. Истите плачки беа и на полуматура (пред околу 4 години), ама бидејќи сум страшно sенsало и не седам мирно кога тинчат музики, се согласив некако да одам во ниски балетанки, иако, пак ќе кажам - сите другарки беа во штикли. И конечно, мама се согласи да носам штикли за Нова година, па ајде шопинг, ваму - таму, ја пронајдов мојата прва љубов - црни салонки на платформа, и ај ко за прв пат, наместо да почнам со нешто пониско, јас си натаманив 12ка - лудо дете. Како што сум слабичко со танки ноџенца, буквално ко соленки ми беа, ама не - носев штикли и бев мома бе, мома. Потоа си купив и чизми на штикла, ама далеку почовечни, 6-7 сантима, си купив и сандали, а толку и брмчев цело лето на жената ... Дури сега сфаќам каква срцка е и колку всушност била во право за (не)носењето на штикли. Не дека не можам да одам, далеку од тоа, си одам нормално, не се тетеравам наваму- натаму, ама некако не ми е јасна сета таа фама што ние жениве ја бркаме околу штиклите, а и глупаво е на пример, кога девојченца што (како што се вели) уште на млеко мирисаат, а ги гледаш на толкава штикла 10ка, 15ка, ко кловнови ми изгледаат и ептен невкусно за годините што си ги носат под мишка. Како и да е, би вовела закон за штикли - до матура ни ш од штикла бре, да ве види Господ !!
Зимски распуст прва година... За нова година си земав едни 10 цм штикла ... АЛи мн мн неносам штикли поише на ниско сум
ДА и речев јас на мајка ми на полуматура дека сакам штикли ќе ме убиеше... Инаку прв пат крајот на средно и тоа не штикла 12, туку ниски скрос.... А со мајка ми војни водев дома за да ме пушти штикли да носам, ама денес и се заблагодарувам што не ме пуштила од порано... Многу мразам кога ќе вида 8мо одделение дете со штикли, уште од тогаш ко тетче некое...
Со штиклите се знам уште од мала, ама во врска стапивме на 17 и пол години т.е. на матура. Тогаш за првпат зачекорив во сопствени штикли, црни сандали. После тоа почнав да купувам и да си правам колекција. Инаку на полна пета носев уште во средно, ама нели тоа не е штикла во вистинска смисла на збор
Јас за матура прв пат облеков штикли, верувале или не (ги носев 15 саати и после 3 дена не можев асално да одам дека не навикната ) Пошо не сум голем фан на штиклите и затоа, али сепак поштувам доообра штикла Од тогаш па до сега имам неколку пати носено ама сепак ретко се случува да облечам
Кога бев помала многу сакав да ги носам штиклите на мајка ми и си ги пробував, а и по малце си шетав по дома со нив Прв пат носев штикли надвор од дома на полуматурата и за чудо, издржав цела вечер во нив.И тоа беше љубов на прв поглед...Од тогаш користам секоја можна прилика да носам штикли
Јас ова лето првпат си купив штикли...високи се 9цм и одвај ги најдов оти во сите продавници најниски(а да се убави) се 12 цм...инаку имам 15 години
Уште од мала си ги крадев штиклите на мама ама само за по дома секако инаку моите први штикли ги добив летото на крајот од 2ра година средно
си ги носев од мајка ми по дома, и ако ми беа премногу големи ..инаку првите штикли ги добив втора средно на почетокот!