1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кое домашно милениче го чувате?

Дискусија во 'Дом' започната од ada45, 11 декември 2009.

1. pink4ever

pink4ever Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    1.013
    Домашни миленичиња

Е, едно вакво сакам... :inlove:

2. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Домашни миленичиња

Пинкче , ги има овие кај нас. Баш гледав на ТВ некој човек во Пинтија ги одгледувал овие , ама и многу други видови зајчиња, знаеш оние со грива како лавчиња, па бели мали, сиви...сите видови и тоа со педигре :)

На pink4ever му/ѝ се допаѓа ова.
  3. beautiful87

beautiful87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2010
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    116
    Домашни миленичиња

Чичко ми чува црна пудла, ќе го прашам па ќе ти пишам.
    А да те прашам како успеваш со две кучиња во стан :lol: , си се дружат и како се однесува доберманот спрема пудлата? И ако можеш стаи некоја слика да ги видиме заедно :) :rofl: бидејќи ги обожавам и двете раси :)

4. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Без никаков проблем ги чувам и Доберманот и Пудлата во стан.
    Доберманот е сеуште мал а Пудлата бидејќи е постара,има 6 години и бидејќи пред Доберманот е земена се чувствува како газдарица и му се понаша на доберманот,демек у стилот „слушај ме ти мене јас сум тука прва дојдена и јас сум главна„ али го „скарува„ кога многу ја замара и кога и рипа на глава и не и дава да си лежи бидејќи му се игра на Доберманот али сепак одлично се сложуваат,вистински другарчиња се.
    Имам поставено слики али одамна се ставени,15тина страни уназад се али пак ќе ги ставам.

А тука е скоро сликан само Доберманот за да видите колку е пораснат и со купирани уши е.

На macence85, k.i.t.t.y, karina8 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. beautiful87

Се зачлени на:
    16 февруари 2010
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    116
    Домашни миленичиња

Леле души преубави се :) . Во иднина би сакала да чувам доберман ама тоа понатаму :D . А за пудлата ќе ти пишам мислам дека со годините се тука некаде и мислам дека има педигре ама ќе прашам :hai:

6. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.925
    Домашни миленичиња

Еј Doberman пудлицава ти е права госпоЖа :lol: Многу отмено ми делува ств :)

7. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Да да права госпожа е а посебно прекрасно изгледа на првата слика,сликана е во Охрид на плажа си ја носев кога бев на одмор сега летоска пред да го земам Доберманот.

8. akita

akita Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    24
    Домашни миленичиња

Еве го мојот лудак Бруно кој најмногу си го сакам

Прикачени фајлови:

• e.jpg
      e.jpg
      Големина на фајлот:
      235,4 KB
      Прегледи:
      216
    • SDC162gfh05.JPG
      SDC162gfh05.JPG
      Големина на фајлот:
      272,8 KB
      Прегледи:
      216
    • SDC15grtfg762.jpg
      SDC15grtfg762.jpg
      Големина на фајлот:
      173,8 KB
      Прегледи:
      216
    На Theodora, macence85, julie77 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

mims-89 , beautiful87 што направивте,ги прашавте ли сопствениците што чуваат мажјак Пудли дали би ги пареле?

10. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Домашни миленичиња

Да прашав, ми рекоа дека прв пат ќе му било парење на мажјакот а е стар 2 години, па ако не го спарат до тогаш би можело, секако ќе исконтактираме кога ќе ти биде спрема тебе па ќе видиме ;)

11. k.i.t.t.y

k.i.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    74
    Домашни миленичиња

Јас чувам кученце многу години, тој е моето џуџе најубаво на свет и е неверојатен глумец :D Просто си го обожуваммммм :hug: :hug: :hug:

На snegulka21 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. beautiful87

Се зачлени на:
    16 февруари 2010
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    116
    Домашни миленичиња

Прашав ама рече дека несакаат да го парат, стар бил, 10 години има. Според мене мислам дека немаат везе годините ама они така си кажаа. Ако дознаам за некоја друга црна пудла ќе ти пишам.

13. HoneyBun

HoneyBun Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    973
    Домашни миленичиња

Обожавам животнииии :inlove:
    Многу сакам големи кучиња.. Но за жал немам ... :doh:
    Инаку во моментот чувам две мачиња.Едно скроз бело, а друго скроз црно. :lol:
    Тотални спротивности. Многу си ги сакам. А тие знаат и по цела куќа да трчаат и да се тепаат. :rofl:
    Душички мили.... :angel:

На girl1985 и blueeparadise им се допаѓа ова.
  14. Ket.Rin

Ket.Rin Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2011
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    970
    Домашни миленичиња

Да не случајно некој на форумов дава/продава зајчиња? Или па знае некој таков? Бев на гости кај едни пријатели и имаа зајче од раса lionhead, што значи дека околу главата има многу повеќе влакна, баш како лавовите. Ептен беше слатко, како плишано и се зажелив за едно зајче:D

15. SweetCandy

SweetCandy Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    20
    Домашни миленичиња

Имам куче.Ја чувам 7 години и се вика Леа.Ја добив пред 7 години како подарок за роденден.Од расата eurasier е и едноставно ја обожавам.Со дечко ми моментално чуваме и едно маче машко кое нема име :D

Вака изгледа : [​IMG] потполно исто.

Ова не е од нејзе слика,меѓутоа ме мрзеше да префрлам од апарат во компјутер.

На Theodora, mims-89, girl1985 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. padme

padme Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Домашни миленичиња

Јас немам милениче,ама многу сакам маче, размислувам во последно време да си земам маче
    ама имам една дилема, бидејќи често патувам незнам што ке правам со мачето,
    сакаат ли да патуваат, не сакаат ли, незнам,патувањата се 2 дена,ако знае некој нешто во врска со ова нека ми каже

17. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Домашни миленичиња

Леле имаш куче од расата Euraiser? :o
    Мислам дека ти си единствена во Македонија што има Euraiser, во МК оваа раса мислам дека ја нема и да не пишеше дека имаш Euraiser немаше да знам дека воопшто некој во МК ја чува оваа раса.

Дај те молам постави слики од неа многу сакам да ја видам.
    А како тоа си ја добила на подарок? Тука од МК некој ти ја подарил?

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.391
    Домашни миленичиња

јас моментално морам да ве запознам со мојте домашни миленичиња -рипките :lol: :lol:
    денес паднав во дилема дали се домашни миленичиња но штом аквариумот се наоѓа во мојата соба а собата е внатрешен дел од домот дојдов до заклучок дека мојте рипки се домашни миленичиња.
    имам 5 рипки во различни бои 2 ми умреа сеа на почеток на зимата (од што незнам но знам дека ми беше жал затоа што многу сум приврзана за нив) особено 2 те од 5 те рипки многу сакаат да се галат. им пуштам во вода раче и веднаш доаѓаат и си ги галкам. имиња немаат :lol: мислам дека не им треба.

19. SweetCandy

SweetCandy Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    20
    Домашни миленичиња

Да Dоберман :) Не сум единствената,тука се и двете потомчиња на моето мече :D Едно машко и едно женско,Лаки и Лина :) Ја добив на подарок за роденден пред 6 ипол-7 години.Ми ја подари дедо ми и штом ја видов се заљубив.Ќе ставам слики деновиве обавезно штом сакаш :)

На girl1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.288
    Домашни миленичиња

Сега се испобунив јас. Постапката е и анализа на крв е потребна за пасош.
    Текстот е од пред некое време од весник.

Еве уште еден текст за пасош. Ама како и да е ќе си се распрашате кај ветеринарот. Нашиве една процедура кажуваат, друга прават |(

Како законска регулатива што се однесува за животните опфатени со Анекс бр 1, група А (кучиња и мачки ), група Б(лисици) и група В (без'рбетници, исклучувајќи ги пчелите), украсните тропски риби, амфибиите, рептилите, птиците, исклучувајќи ја живината, глодачи, куници, и милениците мора да имаат пасош...

Според законот, под домашни миленици се подразбираат животните што се опфатени со Анексот бр 1, што патуваат со своите сопственици или со луѓе што биле овластени од сопствениците и животни што не се за продажба или за пренос на друг сопственик.

Пасош е официјален документ што се однесува на секоја индивидуа, посебно во кој јасно се наведени податоците за миленикот, со прецизен опис, идентификациски број (микрочип) или тетоважа, како и за сопственикот. Микрочипот треба да одговара на стандардите ISO 11784 или по Анексот А 11785 или, пак, сопственикот треба да има апарат или читач што ќе ги прочита податоците впишани на микрочипот.

При влезот на животните од трети земји во Европската Унија (исклучувајќи ги Англија, Ирска и Шведска), сопствениците ќе мора да го имаат пасошот во кој ќе биде потврдена вакцинацијата за против беснило, која мора да биде извршена од стручно и овластено лице што ја гарантира валидноста и квалитетот на вакцината. Според стандардите на Светската здравствена организација, вакцината мора да биде неактивирана и мора да содржи најмалку една антигенска единица во една доза.

Животните мора да се проверат најмалку 30 дена по вакцинацијата или најмногу 3 месеци пред самото патување. Проверката на антитела не е неопходна ако животното е ревакцинирано во сообразност со прописите на производителот на вакцината. Периодот од 3 месеци не важи за случаевите на животни што се вратиле во некоја од земјите на ЕУ и притоа им е испитан титарот на антитела.

Тие што се уште немаат извадено пасош за милениците, не можат да ги изнесат од земјава. Постапката е следна: најмалку еден месец пред патување, а најмалку шест месеци, треба да е извршена вакцинација против беснило. Потоа се зема крв од миленичето и се испраќа во овластените лаборатории на земјите на Европската Унија кои добиле дозвола од Советот на Европската Унија (за Македонија се испраќаат во Атина и во Љубљана). По направените анализи дека миленикот не е опасен за патување, тие го испраќаат пасошот. Вадењето пасош чини околу 100 евра.

Пограничните служби имаат право, ако не се исполнети сите законски постапки, да го вратат животното или да го задржат и стават во карантин под интензивен надзор на стручни лица во период разумно проценет, се на трошок на сопственикот. Според правилата, 24 часа пред патување ветеринарниот доктор мора да издаде сертификат за патување со кој ќе се потврди дека животното е во добра состојба за патување.