Јас разбрав дека за кувар,келнер,слаткар и пекар треба 30,а за хотелско-туристички техничар 45,ама не сум сигурна така мислам.
Јас со нова дилема Што мислите Корчагин или ЈБТ ? Знам дека за учење е потешко Корчагин, ама мене ме интересира општо (дружба,наставници и сл.). Да сте вие на мое место што би одбрале?
Епа вакаа, 8мо сум и сеуште незнам кај да се запишам. Така да ако може да ми препорачате некоја гимназија не премногу строга, а не ни па некоја слаба Фалаа однапред
Скопје или некој друг град? Ако си од Скопје тогаш можеш во Георги Димитров или Панче Арсовски. Не се нешто строги, ама се далеку од слаби.
Jas sum 2ra god gimnazija vo Kratovo. Vo 3ta god. sakam da se zapisam na Moden Dizajn vo Skopje i neznam vo koe uciliste i koi se principite vo ucilistata... Neznam kako da se spremam. Ve molam da mi pomognete.
Сакам да учам за готвачка.Што мислите вие,дали е добро? Многу се мислев,се мислам,ама никако да одлучам.Ми треба совет и ваше мислење.
Готвачка? Прееска дефинитивно нешто не беше со мене во ред. Вака,значи се мислам дали да идам гимназија (таа што е во хемиско)Што мислите дали е добра оваа гимназија?
Па колку што ми кажувале,Корчагин е каде-каде построго и бара повеќе учење.И за да се запишеш,требало повеќе петки и четворки отколку двојки.Наставниците повеќето малку строги,ама со учење,ако знаеш и учиш сигурно нема да бдат толку лоши А ЈБТ исто треба учење (каде не треба),наставниците во ЈБТ биле малце строги.Е сега незнам дали е точно,ама слушав муабети дека се запишувале многу дигнати шмизли.Не навредувам,не е проверена информација,така сум слушнала.Види и други фактори,кое ти е поблиску...А за тоа дали некој од генерација ќе се запише таму-ич не се секирај.Се надевам дека помогнав. Орце и Корчагин не.Тие се строги и бараат многу учење.Карев е не толку строга,ама не ни слаба гимназија. Имам слушнато дека Корчагин е построга,повеќе примаат ученици со солидни оценки и бара повеќе учење,а пак Карев е поопуштена да речам,не е толку строго,ама пак не е ни слаба гимназија. За Корчагин викаат дека првата година треба нели повеќе да учиш,тогаш и професорите се построги,ама со тек на време,и тие ќе попуштат. Се надевам дека ви помогнав
Можеби на моето прашајне не е тука местото но ако се најде некој љубезен да ми одговори,има ли кај нас во македонија факултет за криминалистика и детективи?
Не можеш да се префрлиш од трета на Моден Дизајн, јас се префрлав и морав пак од прва да си започнам. Зборам за дизајн, не знам за техничкото што е во Кочо Рацин, ама ни таму не верувам дека може. Прво имаш многу стручни предмети, второ ќе ти биде многу тешко, ќе имаш изгубено многу од основата. За Моден Дизајн, нема шанси да продолжиш од трета, тоа од искуство ти кажувам, прашај си во Кочо Рацин, техничкото што е за текстил, ама таму мислам дека немаш многу дизајн
е не да е леснооооооооо.. јас завршив таму келнер . сега земав четврта вонредно за туристички техничар. и вопшто не е тешко.. јас се запишав келнер онака пошто кога се префрлував немаше ништо друго слободно освен тоа а намерата ми беше туристички техничар.. едит: и јас мислам како Ангел мислам дека моден дизајн нема да можеш да се префрлиш , инаку за која било друга струка мислам дека може јас од Гимназија се префрлував во угостителско сепак најдобро е да си појдеш и да прашаш..
Каде се запиша?? ако си зашишана во јбт кажи ми дали германската паралелка е добра?? јас сеа сум 8мо и сакам таму да се запишам
Па има и добри и лоши страни, на пример добро ти е тоа што имаш струка само со средно, можеш на факултет и друг смер да отидеш и ќе имаш две струки.А и профитабилно е. Ама лошото е што мора да си отвориш своја фирма зашто кај друг некој ако работиш немаш многу голема плата, а и премногу тешко е во средно, за забари е најтешката струка(во конкуренција само фармацевти може да влезат). Ама ако имаат твоите сопствена фирма или некој друг од фамилија, батали се ова што ти кажувам.