Eкономија не е тешко. Интересно е. Повеќето од предметите се стручни како што се бизнис, деловно, економија, маркетинг, организација, менаџмент, сметководство...
Јас ќе ти одговорам За да учеш фармација, стварно треба да си многу одговорен и многу ама многу да учеш. Прва година, ќе ти се види лесна, оти со медицинските сестри ќе учите исти предмети, ама втора година ептен е тешка. Исто така, треба да знаеш дека таму одаат деца ептен што учат, и деца што планираат да продолжат да ја учат таа струка. Прва година се учат стручните предмети: Анатомија, Физиологија, Хигиена на болен и Латински јазик. Втора година имаш: Пракса, Фармакологија, Аналитичка Хемија и мислам дека другиот предмет им се вика Фармакогнозија. За трета и четврта година не им ги знам предметите.
И според тебе дали е правилен избор да се запишам таму? бидејќи јас сум одговорна, учам редовно ии планирам да продолжам за таа струка.
ДА! Подобро е да одаш да учаш фармација, бидејќи после ке можаш право да се вработиш во аптека и да работиш, а на пр. ако одеш општа гимназија тогаш право ќе мораш да се запишеш факултет ...
Во понеделник се уписите а јас не знам каде да се запишам Во основно имав предобра професорка по германски и бевме цела книга понапред од другите училишта. Затоа се мислам помеѓу германската паралелка во Јосип Броз Тито и во Ѓорѓи. Сакав да се запишам во билингвална во Орце , но се плашам да не стагнирам таму во германскиот. Сепак, многу ми е важно математика и физика во кое школо најубаво предаваат професорите, затоа што највеќе ми одат овие премети.. Учам редовно и сите ми се петки, но сепак не сум бубалица и сакам некое пооткачено друштво. Ако некој има идеја кое училиште би ми одговарало највеќе, би ми помогнал многу во изборот. И било каква информација за овие 3 училишта (поконкретно за билингвалната во орце и германските паралелки) би била од корист..
Феминки кое е подобро хемиско средно-оптицхар или гимназија никола карев па послем 2 смер тој што е насочен према економско????
Јас ќе се запишувам во орце билингвална француска. Германска билингвална нема, има 1 француска и 3 англиски од кои 2 се со втор јазик германски а една со француски (тоа зависи што си учела во основно). За општите паралелки незнам. Орце ти е добро, школо кај што се учи редовно и кај што можеш да си најдеш супер друштво. Еве тебе ако ти одат физика и математика, во трета можеш да си избереш математички смер (има два математички смера - математичко А (кај што учиш повеќе математики) и математичко Б (кај што имаш математика, хемија, физика...)). Во орце си имаш многу избор (секции, многу изборни предмети) супер е! За француската не полагаш приемен тест ама за англиската паралелка треба. Ако нејќеш англиска оди општа има паралелки со втор јазик германски ама најискрено незнам ништо за нив Ако имаш уште нешто да прашаш пиши ми ЛП
Фармација или лаборант ? Jaс решив и тука да направам акаунт иако сум машко. утре се запишувам и уште не можам да се одлучам дали да одберам фармација или да се запишам за лаборант.
Размисли убаво, каде се гледаш во иднина, како се занамаваш со фармација - правење лекови, или во аптека, или како работиш во лабораторија - да испитуваш разни ствари? Што повеќе те привлекува и каде се гледаш повеќе, таму запиши се. И прво збори со некој што бил во тоа школо
Ллелеле девојки ќе полудам веќе. Постојано плачам и се нервирам за ова. некој ќе се смее ама стварно ми е тешко и сум многу збунета. понеделник се уписите за средно и сеуште не се имам одлучено каде се мислам меѓу економско и гимназија незнам што да одберам, немам желба за ништо сите ми викаат запиши се гимназија, ама таму е тешко и има многу кренати и безобразни деца, ако одам таму ќе бидам сама без друштво. природните науки хемија и физика не ги сакам баш, од хемија ни х незнам, наставничката така оцени ни пишуваше, а во гимназијата има многу лоша проф. и плус тешко е хемија. Физика знам нешто, не ми е тешко, ама пак.... економско било полесно проф. биле подобри и децата. и плус за таму имам неколку другарки, нема да сум сама. Ама јас понатака не сакам да продолжам економија и нешто поврзано со тоа туку нешто друго, зошто има многу економисти во државава. и плус јас сум со просек 5.00 сите години, и зтоа сите ми викаат гимназија. мене ништо не ме влече, незнам што да правам, ќе полудам :'((((((((( ве молам кажете што мислите, но ве молам не викајте ми каде што те влече, каде што сакш и сл
Мој совет 1.Запиши се во гимназија,зошто не те влече ништо конкретно како што кажуваш 2.Одбери некоја лесна гимназија,каде што ќе можеш на полесен начин да ги ''заработуваш" 5-тките.зошто 5ката во Корчагин и 5ката во Кочо Рацин не е иста. 3.Уживај си 4 години на тој начин,зошто кога ќе се запишуваш на факултет,нема да гледаат од која гимназија доаѓаш. Јас така направив,и не се покајав,друштво ќе најдеш,без бриге. Си кулирав 4 години,си имав просек 5,00 и не се убивав од учење како во построгите гимназии,и си влегов во државна квота
Ти благодарам многу за советот но проблемот е тоа што јас не сум од Скопје, кај нас има само една гимназија и тие се условите таму што ги кажав. Затоа ми е тешко и многу се двоумам :/
Се запишав фармација, ама како што гледам сите со пријатели си се иззапишаја па така држете ми се среќа да влезам иако сум одлична и имам повеќе бодови отколку што е потребно.. Значи сегде е истото, сегде со пријатели!