Кое средно училиште да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од Teddey, 14 јануари 2011.

1. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.416
    Eкономија не е тешко. Интересно е.
    Повеќето од предметите се стручни како што се бизнис, деловно, економија, маркетинг, организација, менаџмент, сметководство... :)

2. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    Јас ќе ти одговорам :)
    За да учеш фармација, стварно треба да си многу одговорен и многу ама многу да учеш. Прва година, ќе ти се види лесна, оти со медицинските сестри ќе учите исти предмети, ама втора година ептен е тешка.
    Исто така, треба да знаеш дека таму одаат деца ептен што учат, и деца што планираат да продолжат да ја учат таа струка.
    Прва година се учат стручните предмети: Анатомија, Физиологија, Хигиена на болен и Латински јазик. Втора година имаш: Пракса, Фармакологија, Аналитичка Хемија и мислам дека другиот предмет им се вика Фармакогнозија. За трета и четврта година не им ги знам предметите.

На Srce-123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    И според тебе дали е правилен избор да се запишам таму?
    бидејќи јас сум одговорна, учам редовно ии планирам да продолжам за таа струка. :)

На Srce-123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maroon5

Maroon5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    936
    ДА! Подобро е да одаш да учаш фармација, бидејќи после ке можаш право да се вработиш во аптека и да работиш, а на пр. ако одеш општа гимназија тогаш право ќе мораш да се запишеш факултет ... :)

На Srce-123 и sara3 им се допаѓа ова.
  5. dancer98sl

dancer98sl Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Во понеделник се уписите а јас не знам каде да се запишам :worried: Во основно имав предобра професорка по германски и бевме цела книга понапред од другите училишта. Затоа се мислам помеѓу германската паралелка во Јосип Броз Тито и во Ѓорѓи. Сакав да се запишам во билингвална во Орце , но се плашам да не стагнирам таму во германскиот. Сепак, многу ми е важно математика и физика во кое школо најубаво предаваат професорите, затоа што највеќе ми одат овие премети.. Учам редовно и сите ми се петки, но сепак не сум бубалица и сакам некое пооткачено друштво. Ако некој има идеја кое училиште би ми одговарало највеќе, би ми помогнал многу во изборот. И било каква информација за овие 3 училишта (поконкретно за билингвалната во орце и германските паралелки) би била од корист.. :)

6. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    Феминки кое е подобро хемиско средно-оптицхар или гимназија никола карев па послем 2 смер тој што е насочен према економско????

7. Matee

Matee Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2013
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    3
    Нешто да ми кажете за Панче Арсовски..тешка гимназија ли е проф. какви се,ако знаете??.:worried:

8. Matee

Matee Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2013
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    3

Никој ништо? :/

9. meni.99

meni.99 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Јас ќе се запишувам во орце билингвална француска. Германска билингвална нема, има 1 француска и 3 англиски од кои 2 се со втор јазик германски а една со француски (тоа зависи што си учела во основно). За општите паралелки незнам. Орце ти е добро, школо кај што се учи редовно и кај што можеш да си најдеш супер друштво. Еве тебе ако ти одат физика и математика, во трета можеш да си избереш математички смер (има два математички смера - математичко А (кај што учиш повеќе математики) и математичко Б (кај што имаш математика, хемија, физика...)). Во орце си имаш многу избор (секции, многу изборни предмети) супер е! :D
    За француската не полагаш приемен тест ама за англиската паралелка треба. Ако нејќеш англиска оди општа има паралелки со втор јазик германски ама најискрено незнам ништо за нив :D
    Ако имаш уште нешто да прашаш пиши ми ЛП :D

10. FSM

FSM Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Фармација или лаборант ?

Jaс решив и тука да направам акаунт иако сум машко. утре се запишувам и уште не можам да се одлучам дали да одберам фармација или да се запишам за лаборант. :(

11. meni.99

meni.99 Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    1
    Размисли убаво, каде се гледаш во иднина, како се занамаваш со фармација - правење лекови, или во аптека, или како работиш во лабораторија - да испитуваш разни ствари? :D
    Што повеќе те привлекува и каде се гледаш повеќе, таму запиши се. И прво збори со некој што бил во тоа школо :D

12. stojanovskata

stojanovskata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    121
    ^ фармација е многу потешко од лаборант од тоа што сум слушала ..иначе добродојде :)

13. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Ллелеле девојки ќе полудам веќе. Постојано плачам и се нервирам за ова. некој ќе се смее ама стварно ми е тешко и сум многу збунета. понеделник се уписите за средно и сеуште не се имам одлучено каде

се мислам меѓу економско и гимназија незнам што да одберам, немам желба за ништо

сите ми викаат запиши се гимназија, ама таму е тешко и има многу кренати и безобразни деца, ако одам таму ќе бидам сама без друштво. природните науки хемија и физика не ги сакам баш, од хемија ни х незнам, наставничката така оцени ни пишуваше, а во гимназијата има многу лоша проф. и плус тешко е хемија. Физика знам нешто, не ми е тешко, ама пак....

економско било полесно проф. биле подобри и децата. и плус за таму имам неколку другарки, нема да сум сама. Ама јас понатака не сакам да продолжам економија и нешто поврзано со тоа туку нешто друго, зошто има многу економисти во државава.

и плус јас сум со просек 5.00 сите години, и зтоа сите ми викаат гимназија.

мене ништо не ме влече, незнам што да правам, ќе полудам :'(((((((((

ве молам кажете што мислите, но ве молам не викајте ми каде што те влече, каде што сакш и сл

14. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Мој совет :!:
    1.Запиши се во гимназија,зошто не те влече ништо конкретно како што кажуваш
    2.Одбери некоја лесна гимназија,каде што ќе можеш на полесен начин да ги ''заработуваш" 5-тките.зошто 5ката во Корчагин и 5ката во Кочо Рацин не е иста.
    3.Уживај си 4 години на тој начин,зошто кога ќе се запишуваш на факултет,нема да гледаат од која гимназија доаѓаш.

Јас така направив,и не се покајав,друштво ќе најдеш,без бриге.
    Си кулирав 4 години,си имав просек 5,00 и не се убивав од учење како во построгите гимназии,и си влегов во државна квота :rofl:

На Elena69221 и dream.queen им се допаѓа ова.
  15. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Ти благодарам многу за советот но проблемот е тоа што јас не сум од Скопје, кај нас има само една гимназија и тие се условите таму што ги кажав. Затоа ми е тешко и многу се двоумам :/

16. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Што направи? Денес не беа уписите? :)

17. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    ^ Денес беа, ама има и утре, утре ќе одам. :) Сеуште немам одлучено, морам да размислам убаво денес :\

18. sara3

sara3 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2012
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    384
    Се запишав фармација, ама како што гледам сите со пријатели си се иззапишаја па така држете ми се среќа да влезам иако сум одлична и имам повеќе бодови отколку што е потребно.. :(
    Значи сегде е истото, сегде со пријатели! :@

19. Matee

Matee Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2013
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    3
    Нека ви е со среќа на сите па дај Боже да ве примат...<3

На sara3 и dream.queen им се допаѓа ова.
  20. kolache.99

kolache.99 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2012
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    808
    И јас исто. Иначе сум скроз одлична сите четири години.

На sara3 му/ѝ се допаѓа ова.