Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кое средно училиште да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од Teddey, 14 јануари 2011.

1. NineTailedFox

NineTailedFox Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Зависи што те интересира, што не те интересира и со што сакаш да се занимаваш понатаму во животот. Ако не си сигурна и се размислуваш најдобро ти е да отидеш гимназија, па додека да дојде време до трета да бираш смерови ќе знаеш што сакаш понатаму... :)

2. Anxe

Anxe Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Дали постои јазична гимназија во Македонија ?

Ве молам да ми кажете дали постои јазична гимназија кај нас и да ми кажете во кои градови е и онака повеке информации.. ве молам треба да се запишувам за 2 месеци...

3. Anxe

Anxe Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    a toa nekoe privatno da ne e orce sho treba priemen da polagate ili
    ? i jas sum zainteresirana za bilingvalnite ili za jazicni gimnazii samo dajte mi nekoja informacija

4. NineTailedFox

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Орце не е приватно, ама ако сакаш да идеш на билингвално мораш да го положиш тестот за да те примат.

5. Stefani999

Stefani999 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2012
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    601
    Сега на интернет најдов а и се распрашав.Имало...Димитрија Чуповски се вика школото.А може после факултет за општ лекар?

6. Sara.Be

Sara.Be Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    143
    Девојки како се пресметуваат поени за запишување во средно училиште? Барав на нет, ама неможев да најдам...Ај ако сакате помогнете малку..:)

7. Mini.N

Mini.N Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    slusam deka ako ides u bilingvalna poise sansi imas za fakultet negde nadvor, u stranstvo, vistina li e toa? (za angliska u orce), inaku i ja se mislam, neznam uste kade :/ jbt, korcagin, orce

8. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Мислам дека е ама не сум сигурна. Знам дека во Георги Димитров има специјална паралелка што учат германски и полагаат испити на крајот на годината. Полагаат пред професори што предаваат во Германија и после им кажуваат колку бодови освоиле. И секако на крај добиваат диплома и шансите да одат да учат и работат во Германија се огромни! :) Распрашај си се убаво, па одлучи се.

На Mini.N му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    Сакам на медицина да се запишам, па ме интересира дали треба од 6то до 9то одлична со сите петки да си за да те примат? :?:

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Да, а најбитно е хемија и биологија 5ки да си имала. :)
    П.С И јас медицина ќе одам. :D

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    Значи немам шанси за таму :(
    Како и да е, фала ти. :)

12. NineTailedFox

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    157
    Мислам дека тоа најмногу зависи од тоа другите што ќе идат медицина какви оцени имаат. :)
    Ако сакаш толку медицина зашто не си ја испробаш среќата. Може ќе те примат, од кај знаеш. ;)

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891

Па во гимназиите ,после трета година има смерови,еден од нив е и јазичниот смер :fubar: |( . Таму колку што знам се учи мак. ј., анг.ј. , гер.ј., фра.ј. (тоа е за ЈБТ во Битола).Е сега пр. долната гимназија мислам дека нема јазичен смер :?: ,мислам само горната има ;) .(не ме фаќај за збор)
    А ти од кој град си?

14. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307

Ако учиш во Скопје во било која гимназија после трета се определуваш на јазичниот смер. Тука ќе си учиш македонски, англиски, германски/француски, латински и италијански (во некои школи се бираат и други јазици, ама секаде е различно - за предходниве ти е 100% сигурно). А посебна јазична гимназија не постои.

15. Mini.N

Mini.N Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Epa vaka, ja sum godinava polumaturantka :D i so prosek 5,00 (da se nadevam i godinava) diploma iam samo od 3to mesto angliski (+treba na use nekoi natprevari do prva da idam) i neznam kaj da se zapisam :/
    Vo potesen krug mi se: R.J. Korcagin, Orce Nikolov i Josip Broz Tito.
    So toa sto, ako idam vo Orce prednost mi e bilingvalna (neli za posle fakultet vo stranstvo polseno bilo) i hor. No, ako ne me primat vo angliska, nejkjum vo Orce. (U toj slucaj, treba da cekam vtor upisen za da se zapisam na dr mesto ili..?) I orce mi e so 2 avtobusa |-)
    za u jbt, sakam ali epten mnogu muabeti mu vadat pa neznam (ko prvo za beganje sto ja ich nejkjum da begam od casovi)
    a za vo korcagin, neznam se plasam deka mn strogo bilo..
    i za profesorite e interesira.. kaj se najmalku tersene? xD

p.s. sakam novo drustvo poso ne sakam da se vidam so ovie od generacija posle 10 juni. :hai:

iii sea sfakjam deka neam uopste vreme i panicam, HELP PLEASE :sweat:

da, i neznam dali poise mi odi matematika ili jazici ali mozda prvoto, poso u jazici nema tolku pari ://

VE MOLAM za vaseto mislenje ♥
    [mod-kirilica:17kl6rlu][/mod-kirilica:17kl6rlu]

16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Па имаш и други гимназии, не е битно тоа, можеш со било што да се запишеш на факултет, гимназија е тоа, а и така имам слушнато.
    На пример во Панче Арсовски е лесно многу.
    Можеш и во Марија Кири Склодовска, е сега ако сакаш во некоја „позната“ друго е тоа.
    Имаш нели и Арсени Јовков. :)
    Сите гимназии се исти така да кај ти е најблиску таму оди. :)
    Поздрав и со среќа при уписот. :hai:

17. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.881
    Допаѓања:
    5.217
    HELP! izbor na sredno

Мој совет е Корчагин, особено сега кога се сменети некои професори. За математика можеби ќе учиш дупло од што учат во другите средни школи и пак можеби нема да го имаш успехот што го очекуваш, но верувај доколу се запишеш после на технички факултет и тоа како има разлика бидејќи не само што ќе имаш основа, туку ќе ти треба само да го надоградиш претходното знаење и ќе ти биде далеку полесно. :)

18. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Прво и основно неможеш ти да си тргаш така со мислата дека ваму имало бегање, ваму имало строги професори.. Грешка уште во старт. Како ќе си ја наредиш ти така ќе ти биде сите 4 години! :!: Ако ти е ради автобусите запиши се кај ти е поблиску и кај мислиш дека би ти било океј според тебе, а не според другите! Распрашај се како и што бараат професорите, а не се распрашувај кој е строг, кој е океј, кој е ваков, кој е таков. Не очекувај дека од сите професори тече мед и млеко каде и да си запишана! Во секое школо има бегање, нема такво каде што нема. Е сега ако оди цел клас ќе си одиш и ти нема да им изиграваш црна овца. Се е тоа ствар на договор помеѓу тебе и останатите. Не би требало да ти прават проблеми за во Орце чим си 5,00. Да беше 3,.. / 4,.. тогаш би било потешко, ама вака не. Имаш време уште неколку месеци, размисли убаво. И донесувај ти сама одлуки, не другарките или познаничките.

19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.831
    Допаѓања:
    23.488
    Јас имам уште 2 години до полуматура но уште сега сме почнале да разговараме со родителите.Не некој сериозен разговор ама ете ме прашуваат кај и што сакам да одам...
    Јас можам да се запишам во музичко,ама не се гледам таму себе си...Не дека не сакам музичко,ама повеќе сакам да ми остане како хоби.
    Мама ми предложи да одам во Скопје,средните американски училишта т.е. училишта каде што се зборува и се вршат предавање на англиски(американски) јазик.И јас го сметам ова како една од подобрите опции бидејќи и онака сум добра по англиски и онака сметам дека ке ми доста послужи за факултет,вработување и сл.
    Кое е ваше мислење добар ли ке ми биде изборот ако одам на некое такво училиште?

20. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Па сега ако имаш вишок кешарац, отиди си комотно во приватниве школи. Мада што тие пари што ќе ги фрлиш за да имаш малце поголем луксуз можеш да си ги ставиш во банка и во иднина и те како ќе си ги искористиш рационално. Можеш да се запишеш во Орце каде што има билингвална паралелка и ќе си учиш цело време на англиски. Далеку поефтина варијатна од онаа ти која што си ја планираш. А тоа дека ќе ти послужи нешто повеќе од овие што завршиле во гимназии нема благе везе, освен ако несакаш да студираш надвор. Но нели секој со своја желба и замисла. Размисли си убаво! :!: