Дoбрo е штo си се решилa зa стручнo, oд гимнaзискo нaјтешкo рaбoтa се нaoѓa. Еве ти некoи прoфесии штo се дoстa бaрaни, извaдoк oд текст е oвa.. Истo тaкa и физиoтерaпевт ти е дoбaр избoр
Не знам од каде ви е информацијата дека има насока пЕдијатрија во средно медицинско но јас би ве посоветувала да размислите за гимназија. Јазична!
Како што реков, јазична! Инаку, педијатрија е специјализација на медицински факултет. Значи после јазична (само писмени примаат на медицина) ќе се запишеш на медицина, ќе студираш минимум 5 години, ќе полагаш државен испит (не од новите, постои од самиот почеток на факултетот) па потоа ќе запишеш 3 годишна специјализацина на педијатрија.Поздрав.
Сеедно сепак педијатријата е единствената струка што ме влече јазиците ми идад повеке од добро но јазици никогаш не би сакала да се запишам јазици. Ти што средно беше/си?
A Македонскиот јазик? Саркастична беше со коментарот за јазична гимназија, ќе те оставев да прашуваш, ама почнав јас да се нервирам. Инаку, за твоето прашање, јас би ти препорачала прво да ги погледнеш сите смерови. Еве го конкурсот од лани: http://www.fakulteti.mk/Files/konkurs-sredni-uchilishta-14-15.pdf
Здраво, ми треба помош сакам да се преместувам. Се запишав во Корчагин. Не сакав више по другарките да идам сегде, знаев дека можам да успеам во Корчагин иако сите викаат дека е тешко а и сакав да успеам понатаму во животот за да си одам од Македонија и некако најдобар избор ми беше Корчагин. Се запишав тука... и откако дојдов животот ми е за никаде... немам никакви пријатели во Корчагин, на час цело време само дремам на одмори исто така само дремам. Издржав едно полугодие ама неможам више. Оценки за оценки не ми се проблем, повеќето ми се петки и до крај можам сите... ама нема друштво, воопшто, најдобрите дтугарки се во други училишта и ние сепак се гледаме ама ми треба друштво за во школо. Не сакам 4те години кои треба да се најубави од мојот живот да ги поминам вака (скоро воопшто не комуницирам со никој од клас) и затоа почнав да размислувам да се преместам во Карев ама незнам дали вреди дали ако завршам во Карев можам да удпеам исто колку што би успеала ако останам во Корчагин? Зборев со другарки и да, Карев најмногу би било школо за мене, а и со учење нема да имам проблем... Дали да се преместам во Карев или да пробам да издржам сама во Корчагин цечи 4 мачни досадни години?
Ве молам за помош. Оваа година завршувам основно и незнам каде да се запишам. Која гимназија? Се мислам за Корчагин ама незнам. Сакам да учам за компјутери и системи. Благодарам ^^
Абе златна, да не мислиш ти на акушерки смерот во средно медицинско? ахахахах Во Скопје одамна е исфрлен тој смер, за другите градови не ни знам дали воопшто го има. Како и да е педијатрија смер не постои златна. Педијатрија има само специлизација а дур да стигнеш до специлизацијата имаш уште 10 години, полека не брзај. Ако толку сакаш, запиши се сестри средно (4 год,), продолжи општа медицина (6 год.-у рок ако тераш све иначе години +) па тек после имаш педијатрија специлизација (5 години).
Здраво. Колку што имам израчунато до сега имам 48 поени. Во уметност сум мноогу добра. Сакам да одам Прилеп пошто таму имам другарки и не сум сама. Знам дека во Скопје има за уметност но градот е голем а и има повеќе албанци. Не сакам да бидам погрешно сватена, јас ги почитувам но повеќето се лоши и мене ме фаќа страв. Сакам да знам дали во Прилеп има нешто за уметност, дизајн или пак друга школа што би можела да ми одговара.
Значи вака,годинава сум IX одд и почнав ептен да се мислам кај ќе се запишувам.Порано бев решена да одам во Орце па се предомислив за во Георги,а сега се двоумам помеѓу Орце,Карев или Георги.До душа мене повеќе ме влече Орце,ама почнав да се предомислувам поради тоа што сите што учат во Орце ми велат,не се запишувај нема глава да кренеш од учење оди во Георги.Е сега мене Георги ме влече поради тоа што има германска билингвална паралека,а мене навистина ми оди германскиот,но плус и ми велат дека е полесно од Орце.А,пак за Карев навистина не знам од кај ми изникна,велат дека е лесно и поубаво можеш да си поминеш во однос на дружба и оценки.Навистина не сум одлучна,а и не сакам да донесувам одлука за запишување 10 дена пред упис. Разговарав со мама за оваа тема и таа ми вели да одам во Георги и ме форсира да одам во германска паралелка и ме убедува да се откажам од Карев. Инаку сите овие 3 год сум одлична во 6то бев 5.00,во 7мо бев 4,93 и во 8мо исто 4,93.
Јас пред 4 години, кога се мислев каде да се запишам се мислев помеѓу истиве три школи и на крај се запишав и завршив во Георги.Георги не е ништо полесно од Орце во никој случај, додуша зависи кои професори ќе ти се паднат, ама ќе треба да седнеш и да учиш солидно, а во однос на германската паралелка тоа е многу добар избор и навистина ќе научиш германски.Карев е најлесната опција, нема многу учење и замарање. Орце е најдобар избор за друштво според мене, па и доколку сакаш да имаш убава основа за учење понатаму. Се надевам дека некако ти помогнав
Дали има некој што учи во јане сандански-штип за физиотерапевт или некој што учи за физиотерапевт? Дали е добро? Дали е тешко? Како е?
moze za sovet? sega sum IX i pocnuvam da se mislam kaj sakam sredno. se mislam megju karev i orce, do sea sekogas sum zavrsuvala 5,00 ama nejkev da se zamaram so natprevari taka da neam nekoi osvoeni mesta osven pofalnici. me biva za angliski ama stvarno ne znam kaj da se zapisam. sakam da idam sredno da ne ucam neso premnogu (da ne bidam bubalica) ali sepak da si pominam so 5 i 4, ali i negde kaj so mozam da si najdam dobro drustvo. ako nekoj moze da mi kaze vo karev i vo orce kakvi se decata i profesorite. falaaa
Јас се мислам за Уметничко. Не знам кој смер да го одберам... Графика или Сликање? Ако одам за графика ќе имам повеќе патишта за работа во иднина. Но, обожавам да сликам...