Ве молам за совет! Завршувам деветто одд и размислувам каде да се запишам. Имам 6 опции, односно средни училишта во кои би сакала да учам: Раде Јовчевски Корчагин Јосип Броз Тито Орце Николов Никола Карев Георги Димитров Медицина - д-р Панче Караѓозов
ве молам помагајте, сакам да се зпишам фармација во медицина, но ми рекоа дека многу ми оди математиката и да се запишам во корчагин
Не слушај други што ти зборуваат. Што сакаш ти тоа е најважно. Ако имаш желба за фармација запиши се тоа. Без разлика што ти иде математика доколку се запишиеш некаде каде што не сакаш големи се шансите и да престанеш да учиш.
Јас завршив во Георги и секако секој за своето школо ќе си збори најдобро па така и јас. Професорите се ТОП значи нема некои посебни исклучоци да се терсене, барем мене што ми предаваа. Нормално, треба да си учиш тоа се подразбира во секое школо. Децата, според мене секоја година излегуваат супер, друштва има и дружење. Доколку ти оди германски јазик, препорачувам да се запишеш во германската паралелка со оглед на тоа што оваа година колку што сфатив ќе има голема конкуренција. Со среќа и се надевам ќе бидеш задоволна со твојот избор
Уште се мислам Ич не сум одлучна. А видов во други теми, ти ќе се запишуваш медицина? Во Скопје ли? Инаку и јас сум од Кавадарци
Може ли некој да ми каже некое средно училиште кај што има смер информатика, а исто и за интернати овде во Ск, каде има.
@Elissa Ако може подетално да напишеш што поточно те интересира и за каде? Смер информатика има во „8-ми Септември“ во Скопје и ученички дом во „СГГУ Здравко Цветковски“ исто така во Скопје. На следниов линк имаш за средните училишта во сите градови: http://www.mon.gov.mk/images/Konkurs-2017-2018-mk.pdf На следниов линк имаш за ученичките домови во сите градови: http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursi/1896-2017-2023
Fala mnogu, bratuceda moja ne e od Sk a sakaat deteto da go zapisat ovde vo nekoe sredno skolo na informaticki smer. Pa da vidime kaj ke ispolne uslovi i so prosekot za da go primaat i bitno e do skoloto vo blizina da ima internat.
Здраво. Уште од мала сакав да станам адвокат и кога дојде време да одлучам каде да се запишам решив во Васил Антевски Дрен (Борис Кидриќ по старо) правен смер. Но сега се мислам дали да се запишам економско или правно. Сите викаат дека има многу правници и тоа ме натера да размислувам за економски смер иако има повеќе математика. Многу сум неодлучна а веќе се ближи датумот за упис па ве молам ваше мислење дали правен или економски смер?
Јас можам само да ти го кажам моето мислење, клучната одлука е само твоја, не на другарките, семејството итн. Пред се послушај се себеси, повеќе сакаш во иднина да се замислуваш како правно лице (адвокат,судија..) или да работиш во банка (или зависи што ке одбереш, сметководство и ревизија, трговија не се разбирам многу). Изборот е твој. Во секој случај мислам дека на економските факултети има повеќе математика. А за конкуренцијата, тоест тоа дека во државава врие правници, точно е. Дали е интересот за студирање право или фактот дека за таа работа многу е лесно да те гурнат мама и тато со парите не сум сигурна. Ама не значи дека ти ќе студираш овде право, може ќе отидеш во странство, или ке се вработиш таму, или овде ке ти тргне работата. Секако доколку планираш да вложиш во оваа работа понатаму (да отвориш адвокатска канцеларија со свој буџет и слично) . Може и ке ти се смени мислењето за 3-4 години, ама што те влече сега тоа одбери го, многу подобро е да знаеш дека си завршил за нешто што си сакал да го учиш. Поздрав, и подоцна ако сакаш кажи ми за твојата одлука
Запиши се според желбата, така никогаш нема да ти биде криво. Ако така гледаш има и многу економисти, како што има и правници. Дури до пред 1-2 години имаше 8 паралелки економски техничар, а 6 правен. А сега се изедначени 7 со 7.
Здраво на сите.. Нова сум на форумов.Ако некој учел/ сеуште учи во медицинското училиште ДР Јован Калаузи Битола може да ми објасни нешто повеќе за училиштето,наставниците,децата ..
Јас не сум од Прилеп,но завршив средно фармација во Ѓорче Петров во Прилеп.Уште десет пати да треба да се запишувам,би се запишала во тоа училиште.Откако завршив почнаа да спроведуваат пракса во Шпанија,Португалија за медицински сестри и за козметички смер. Секаде има ,,добри и лоши,,професори,но во главно принципиелни се. Нормално имаше проф.што не ми се допаѓаше нивното предавање и пристап. Но во глобала добро училиште е,искористете ги програмите за пракса на страна!
Епа вака... Бидејќи сега завршив девето и секако морав да одлучам каде сакам да се запишам се мислев помеѓу правно, ѓорѓи, медицина, фискултурно и карев. Разговарав со мојте родители каде би било подобро да се запишам (да напоменам одлична ученичка сум) бидејќи јас немав желба за ниедно од овие училишта, ми рекоа дека е мое да изберам каде ќе ги поднесам дукументите но ми рекоа да не одам медицина дека немало да можам да поднесам да одам на пракса во болница. Морав да се одлучам за едно и реков дека најверојатно ќе се запишам медицина тато ми рече да не одам и јас секако таму се запишав (многу голем инат сум). Е сега бидејќи тоа не ме интересираше односно ниедно училиште не ме интересираше јас немам никакви информации за тоа како е во медицина. Па би ве замолила да ми кажете ваши мислења и искуства
Ако не си сигурна што сакаш да учиш зошто не си се запишеш гимназија? Најдобар избор, после ќе се пронајдиш самата и ќе си запишеш факс што го сакаш. Верувај медицина без желба не се учи. Знам по мене кога учев биологија и хемија учев за оценка да не ми руши просек, но не со мерак. И само знам колку нервози се полнев, затоа ти велам ако не сакаш медицина земи си ги документите и запиши си се гимназија.