1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кое средно училиште да го одберам?

Дискусија во 'Образование' започната од Teddey, 14 јануари 2011.

1. Spicy71

Spicy71 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    25
    Мислам за сестри е голема конкуренцијата и обично со сите 5ки влегуваат таму, но постои простор за исклучок зависи колкав интерес ќе има и колку ученици примаат. За другите смерови што сум слушала, а еве и во темава пишуваат можело и со под 75 поени.

2. Spicy71

Spicy71 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    25
    Јас Орце ќе одам дефинитивно, ако го положам приемниот секако :lol: (доколку има и оваа година). Лично по тоа што јас се имам распрашано и тука на форум и меѓу пријатели што ги познавам што учат или завршиле таму, некако најокеј ми стои по тоа што ми кажаа.

3. Sopro

Sopro Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    21
    Ај некој ако сака нека ми ги каже смеровите во средните училишта. . . Благодарам однапред ♥

4. Sopro

Sopro Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    21
    Во Корчагин билингвална само фрацуски јазик е? Сакам таму да одам, зашто математика и физика многу сакам и ме бива, ама сега германски учам...

5. Daisyyyy

Daisyyyy Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    37
    Во Корчагин е само француска билингвална. Ако учиш германски јазик и сакаш да одиш во Коргачин тогаш можеш да се запишеш во класична паралелка и втор јазик ќе продолжиш да си учиш германски. Е сега не те разбрав баш, ако сакаш во германска паралелка, тие мислам се со 5-6 часа неделно германски и се учи на повисоко ниво, ги има во ЈБТ и во Георги. Некој повеќе ако знае за нив нека ти каже, јас колку што сум упатена, учат само германски јазик на понапредно ниво, останатите предмети ги учат како и во сите други училишта. Во однос на смеровите што прашуваш имаш ПМА, ПМБ, ОХА, ОХБ, ЈУА и ЈУБ. Точно кој што значи и кои предмети се изучуваат како изборни имаш на линков. Без разлика што е од Орце, во која било гимназија се истите. Овој прв го најдов. https://orcenikolov.edu.mk/nastava/

Последна измена: 17 март 2023
  6. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    12.338
    За во фискултурно и/или спортска академија не знам дали е тоа исто, може ли некој да ми пише повеќе детали.. Со колку бода примаат, како се организирани паралелките, дали е тешко да се запишеш таму, што се прави на проверката на физичка спремност?

На vevvav му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    150
    Спортска академија примаат со врски, поени од оценки немаат врска, имаш тестирање и тоа два круга, се играат натпревари и као они треба да те оценат ама не ни гледаат, однапред се знае кои се примени, барај луѓе ако сакаш таму.

8. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    12.338
    А спортска академија и фискултурно исто е?

9. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Не, спортска академија ти е посебна/и специјализирани паралелки за одреден спорт пр.кошарка и како што ти пишала членката над мене имаат селекции на кандидатите според претходни тренинзи, натпревари итн. Фискултурно ти е класична спортска гимназија каде што си влегуваш со оценките од основно. Мислам дека паралелките од спортска академија се во склоп ма ММ Брицо фискултурното, но не сум сигурна.

10. inchixx

inchixx Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    18
    zdravo za upisi dali e potrebno poeni? zatoa sto kako sto znam toa vazi samo ako ima priemen no koregirajte me ako gresam, jas sum skroz odlicna no nemam ucestvuvano na natprevari pa zatoa ne znam kako odi toa

На Radmilla му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ana2411

Ana2411 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    150
    Треба, инаку како ќе се рангира

12. inchixx

inchixx Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    18
    da no nie sto nemame odeno na natprevari dali imame bodovi od samiot uspeh vo skolo?

13. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Ако ти се сите 5ки од 6то до 9то одделение и сите години имаш примерно поведение тогаш имаш 75 поени. Плус 5 поени ти се додаваат ако имаш учествувано на државни или меѓународни натпревари дали сите 5 ќе ти ги дадат или 1,2,3.. зависи од наградата. Така што максимално може мислам 80 поени да имаш. Но се разбира без награди можеш да конкурираш апсолутно секаде.

На inchixx му/ѝ се допаѓа ова.
  14. inchixx

inchixx Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    18
    epten fala za objasnuvanjeto :)

15. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    2.377
    Значи ако немаш одено на никакви натпревари,ќе се прави тестирање за да се одбере кој ќе оди,кој не,или?
    Не разбирам баш.

16. Alex29

Alex29 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2018
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    129
    Не не. Тестирање има само ако во одредено училиште има повеќе пријавени од предвиденото и сите се со ист број на поени (во најголем дел од ситуациите со сите 5ки). Како во Орце лани што беше. Сега мислам ме разбра :D

На Евроазија му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spicy71

Spicy71 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    25
    И јас исто иако имам на 2-3 натпревари учествувано до сега немам земено награда на државен, освен една пофалница но тие не ги сметаат мислам. Така да ние скроз одлични што сме веројатно ќе имаме 75 поени и тоа е тоа. Натпреварите се за некој поен плус.

На inchixx му/ѝ се допаѓа ова.
  18. inchixx

inchixx Активен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2022
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    18
    da da bash za toa citav vcera, poenite od natprevarite ne menuvaat nesto mnogu realno, maksimum 5 boda ti nosat taka da spored mene najbiten si e uspehot :D

На Spicy71 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SupernovaS

SupernovaS Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2020
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    36
    Трета година средно сум и сакам да се префрлам во некое од средните училишта во Скопје, насока ПМА. Дали е тоа возможно и кое училиште би ми го препорачале?

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Не знам кое е е за препорачување, ама можеш да се префрлиш кога сакаш, евентуално ако треба некој диференцијален испит да полагаш.