Може ли да отвориме нова одделна тема за ретинол и таму да одат диксусиите за него? Зашто навистина не ми се свиѓа што овде се испомешале неколку дискусии и нема како да ги одделам. Ќе ве замолам само да бидете трпеливи и да се воздржите од вметнување дискусии околу ретинолот во темава додека не бидне новата. Ќе се потрудам да биде општа за да може да си ги обликувате дискусиите по желба. Имајте само малку трпение, ептен имам мака со очите и ќе ми треба малку време за да ја склопам. Ќе едитирам и ќе ви постнам линк од темата па таму слободно ќе може да си зборите. Дополнување: Еве ја темата, слободно можете тука да разменувате мислења и искуства околу ретинолот, препораки за продукти итн. https://forum.femina.mk/threads/Вметнување-ретинол-во-негата-на-лицето.34174/
Точно е дека колагенот нанесен топично не прави стимулација на нов колаген во кожата, маѓутоа има позитивно дејство врз кожата бидејќи ја подобрува хидратацијата и доколку кремот е добро формулиран и ја негува кожата (сѐ зависи од формулата). За тоа нема збор, никогаш не сум рекла дека топично производите може да направат кожата да стимулира или произведува нешто повеќе. Ништо надворешно не можа да го направи тоа.
Темава е колаген ама сепак ми е поврзано Сте слушнале за хијалуронски конци што се нанесуват на лице?!
Se izvinuvam za latinica...Mene licno ne mi se dopaga so akrilati i PEG, a i baska kolicestvoto na kolagen e minimano pod 1%.
Дали го пиел некој германскиот QYRA колаген? Многу го фалат па го земав . Пријатен мирис има, не го мешам со ништо. Гледам освен во шотови , има и таблети и прашок во Грција. Што е подобро да се пие, таблети, прашок или течност? И дали се пие 3 месеци, па 3 месеци се прави пауза?
https://heliosmedikal.mk/производ/ch-alpha-qyra/ Дали зборуваш за овој? И јас сакам да го земам.. Како го дозираш? Како се пие?
во La Belleza во ново лисиче знам дека ставаат мезоконци, дали се хијалуронски незнам, имаат web страна провери , ги пишува третманите кои ги нудат.
Денес почнав да пијам од овој колаген: Пријателка го пие подолг период и има видливи резултати, со истата skin care рутина, има подобрување, кожата не се масти и не се пресушува на сувите делови, помазна и еластична е и не излегуваат бубулици. Го има пиено некој/а да сподели мислење? Овој колаген е за кожа, коса и нокти.
Се повеќе истражувања покажуваат дека земање колаген и топикално и орално не прави ништо за нас. Еве една интересна статија: https://pangeaorganics.com/blogs/pa...ing-and-applying-it-to-your-skin-doesn-t-work
Се согласувам со напишаното. Пред 5-6 месеци и јас бев доста заинтересирана да почнам да пијам колаген, демек за одржување на младост, па правев сама research, разговарав и со медицински лица и сфатив дека и топикалниот колаген и тој за пиење не делуваат, од многу причини. Маркетиншки трик е, подобро е фокусот да се стави на други работи или суплементи.
Колагенот е потребен во организмот како и да е, можеби прави нешто минимално за убавина, ама општо е потребен. Една епрувета е 110ден, цела кутија со 28 епрувети е 2220мкд. Се пие по една на ден. @FridaodaMk Од аптека го земав, локална аптека не знам како се викаше. Го има во аптеки и во ДМ.