Колачи

Discussion in 'Рецепти' started by soledad, Dec 7, 2009.

  1. Boka.A

    Boka.A Истакнат член

    Joined:
    Sep 16, 2011
    Messages:
    78
    Likes Received:
    10
    Многу сакам колачи но ... сама неможам да ги направам
    ....
    Жена во куќата нема :(
     
  2. soco

    soco Истакнат член

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    418
    Likes Received:
    185
    ако мемози сама да си направиш колчи купи си имат готови во продавници или слаткар а не морат да се мачиш сама ! :$
     
  3. dancing.queen

    dancing.queen Популарен член

    Joined:
    Feb 1, 2010
    Messages:
    752
    Likes Received:
    1,087
    Мајка ми вчера правеше едни брзи колачи/бомбици.

    500мл хопла
    500гр ресани
    кокос

    Се мати хоплата и се додаваат ресаните кои претходно ќе ги исецкате. Ја оставате смесата да одстои половина час. Потоа правете топчиња и ги тркалате во кокос.

    Мора да ги пробате ептен се вкусни, се топат во уста. Ќе ги сликнев ама одма се изедоа. :lol:
     
    shushu and N.A.T.A.S.A like this.
  4. ljubicicaa

    ljubicicaa Популарен член

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    559
    е јас малку каснам,ама ако сепак се надевам ке ти се најде рецептот, и сигурно е испробан ;)
    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A ... Y5hgRROrmg

    http://www.tortijada.mk/mk/kolacinja-i- ... janki.html
    на кое сакаш линке види, истото е :)
     
    Sm.real likes this.
  5. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,937
    Likes Received:
    108,298
    Gender:
    Female
    Витлери


    250 гр урми
    200 гр суви смокви
    200 гр чоколадо
    200 гр мелени ореви
    3 лажици мармалад ( било каков )
    лешници

    урмите и смоквите се сецкаат и заедно со мелените ореви се додаваат во растопеното чоколадо.Смесата се меша со рака и се формираат ваљачиња и од страните се става по еден лешник. Го имам пробано рецептов превкусно е :)
     
    Annath likes this.
  6. kacuska

    kacuska Истакнат член

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Messages:
    37
    Likes Received:
    4
    Dali nekoj znae recept za polzavcina, kolacina popareni vo dve boi, so griz.
    [mod-kirilica:zplmxg89][/mod-kirilica:zplmxg89]
     
  7. angie

    angie Истакнат член

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    389
    Likes Received:
    242
    Домашно чоколадо

    Потребни состојки:

    300 гр. шеќер
    1 кесичка ванилин шеќер
    100 мл. вода
    200 гр. путер
    350 гр. млеко во прав
    100 гр. какао
    150 гр. крупно сецкани лешници или бадеми (може по ваш вкус да си додадете суво грозје, бисквити и сл)

    Подготовка:

    Шеќерот, ванилата и водата се варат на тивок оган додека шеќерот не се истопи. Се трга од оган и кога малку ќе се излади се додаваат путерот, млекото во прав и какаото и добро се меша со миксер.
    Потоа се додаваат крупно исецканите лешници/бадеми.
    Чоколадната мешавина ја ставате во плехче кое е обложено со хартија. Кога ќе се излади се сече на коцки.
     
    LivingGlam likes this.
  8. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,207
    Likes Received:
    81,747
    Gender:
    Female
    Не знам колку спаѓа во колачи, ама превкусно изгледаат.
    http://www.youtube.com/watch?v=L5G9a2t8 ... e=featured

    Ќе го пробам ова нешто во калапчињата за коцки лед - ќе ми излезат чоколадни бонбони. ^_^
     
  9. jarec6

    jarec6 Популарен член

    Joined:
    Jun 11, 2010
    Messages:
    2,796
    Likes Received:
    18,591
    Gender:
    Female
    Убаво ти текна во такви калапчиња од лед,можеш здробени бисквити,лешници било што да ставиш.Или пак до пола бел чоколадо,другиот дел црно. :)
     
    Mishela likes this.
  10. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    4,733
    Likes Received:
    5,154
    Сакам да го направам ова ама немам млеко во прав. Мора такво? :?: И колку пари е од прилика?
     
  11. tigerlady

    tigerlady Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2011
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    5,421
    Да не пишувам туѓи рецепти како мои...
    http://sitnoseckano.blogspot.com/2011/10/brownies.html

    прееска ги направив овие, и еве официјално четворица дома смачкавме за 5 саати цело тавче. Превкусни се, се топат во уста буквално и те навлекуваат да земеш уште бре туу ненормална работа.

    Јас ги правев како што е напишано во блогот, но наместо путер ставив кристал маргарин, да бидеме реални изгор скап е путерот.
     
    LivingGlam likes this.
  12. Morning.Sunshine

    Morning.Sunshine Истакнат член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    44
    Likes Received:
    18
    Англиски колачиња
    Потребно:
    - 250 г маргарин
    - 170 г шеќер
    - 100 г чоколадо сецкано на коцкички
    - 100 г мелени ореви (може и лешници)
    - 450 г брашно
    - 100 г суво грозје (или некое друго суво овошје)
    - 2 јајца
    - 1 пециво
    Подготовка:Сите состојки се замесуваат. Потоа тестото се плеска и се рассукува. На крај, со модли се сечат фигури и се печат.
    Едноставни а превкусни ;)
     
    LivingGlam likes this.
  13. guguence

    guguence Популарен член

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    291
    Likes Received:
    320
    Gender:
    Female
    КАПРИ КОЛАЧ
    [​IMG]

    Лист:
    10 белки
    24 лажици шеќер
    3 лажици оцет
    (се пече во тава обложена со хартија за печење околу 2 часа, на температура од 100 степени)

    Прв фил:
    350 гр шеќер
    200 мл вода
    250 гр замрзнато овошје (јагода,малина)
    1 пудинг од ванила
    ( шеќерот и водата зовриваат 5-10 мин., па потоа се додава овошјето и се вари уште 5 мин. Потоа се додава еден пудинг, претходно растворен со вода и смесата се враќа на оган уште 5 минути, да се згусне)

    Втор фил
    100 гр чоколада се топи на пареа

    Трет фил
    10 жолтки
    10 лажици шеќер
    1 маргарин
    ( жолтките се матат со шеќерот на пареа 5-10 мин.Кога кремот ќе се излади се спојува со 1 изматен маргарин)

    Врз листот се ставаат филовите по ред (прв, втор, трет) и најгоре се премачкува со шлаг.
    Колачот се става во замрзнувач и се служи ладен.[/quote]
    ] геа а какоц оцет вински или јаболков треба :^)
     
  14. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    5,491
    Gender:
    Female
    На храна и вино денес,гледав едни колачиња и се потрудив да измеморирам состојки и постапка,ама заборавив насловот да го запомнам :D Многу лесни,се подготвуваат за помалку од 70 минути,и се убави на лик за послужување со чај,какао,кафе,баш за овој период.
    *Потребно*
    -140 грама шеќер
    -250 грама маргарин
    -4 јајца
    -1 чоколадо
    -150-200 грама брашно
    -шербет од слатко од дуња(ама мислам ке може и од какво и да имате)
    *Постапка*
    Во сад се става шекерот и маргаринот и се матат.Откако ке се соединат,ги кршите јајцата и ги двоите белките од жолчките,и ги додавате само жолчките,и продолжувате со миксер.Го додавате брашното и замесувате.Месењето го продолжувате на маса,се додека недобиете меко цврсто тесто.
    Од тестото,кинете по малку и правите покрупни топчиња,(смеса ко за 2 бомбици) и ги редите во тепсија обложена со хартија.Ја ставате тепсијата да се пече во загреана релна,додека не заруменат.Ги вадите.
    Го рендате на ситната страна чоколадото.Земате едно топче и со горниот дел го мацкате во шербетот од слатко,и одма со истиот цел горен ден,во чоколадото.Постапката ја повторувате со сите колачиња-топчиња.
    Не сум го направила,ама планирам,многу е брзо а и вкусно изгледаа топчињата.
     
  15. Chupe

    Chupe Популарен член

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    656
    Likes Received:
    422
    И јасги гледав а се викаат Чешки колачи ;)
     
  16. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    колаче - зрно кафе


    Потребни состојки:

    - 250 грама шеќер
    - 1 кафена шолја вода (0,75 дл)
    - 125 грама маргарин или путер
    - 100 грама мелени ореви
    - 100 грама мелени бисквити
    - 80 грама чоколадо
    - 1-2 лажици мелено кафе

    [​IMG]

    За преливот:
    - 100 грама чоколадо
    - 3 лажици масло за готвење

    Подготовка:

    Најпрвин подгответе сируп, така што ќе го сварите шеќерот во малку вода. Варете околу три до четири минути. Тргнете го од ринглата, па во него додајте го маргаринот или путерот сè додека не се растопи. Потоа, додајте ги мелените ореви, бисквитите, чоколадото и кафето и мешајте така за сè да се изедначи. Кога смесата ќе се олади, обликувајте ја во мали топчиња, а секое од нив притиснете го со чепкалка за да добие облик и изглед на зрно кафе.
    Потоа, подгответе ја чоколадната глазура. Растопете го чоколадото со малку масло за јадење.
    Почекајте спремните топчиња да се изладат, па полека потопувајте ги во чоколадната глазура, вадете ги со лажица, повторно притиснете ги со чепкалката по средината и оставете ги на целофан додека глазурата не се стврдне. Доколку мислите дека нема да ви биде доволна глазурата за сите топчиња, растопете уште чоколадо на истиот начин.
     
  17. Barbie-mwa

    Barbie-mwa Популарен член

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1,237
    Likes Received:
    528
    Gender:
    Female
    Да нема некој рецепт за руски капи ама со ресани, не се пандишпан? :?:
     
  18. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Девојки би сакала да Ве прашам со каква глазура ги шарате колачите и на кој начин?

    Јас никако да направам добра шарка одозгора со лажичка, не знам дали е до чоколадото или до што е, ама се разлева и шарата скроз се развлекува. Ве молам брзо пишете. Поздрав :)
     
  19. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Јас глазурата ја правам само со чоколадо за готвење и малку зејтин. Во ѓезве ја скршам чоколадата (користам Менаж или онаа на Соко Штарк) ставам 1-2 лаж зејтин и матам на тивок огин додека не се стопи целата чоколада.
    Шари со чоколада правам кога имам време и живци. На алуминиумска фолија која е подмачкана со зејтин правам по желба форми и потоа ставам во фрижидер или замрзивач за да побргу се стегне чоколадото.
    Со 1 л млеко се вари крем од 1 пудинг од ванила, 15 лаж шеќер, 4 лаж густин и 2 ванили. Во ладен крем се додава 1 изматен маргарин со 200 гр прах шеќер.
    Овој фил е доволен за 1 кг ресана а страните се ваљаат во кокос или мелени ореви
     
    Emma89 likes this.
  20. MSkorpionka

    MSkorpionka Популарен член

    Joined:
    Feb 4, 2011
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    4,101
    ^
    А пандишпанот на руските капи?