Zdravo Lepotici ,se nadevam deka ne e kasno za moeto iskustvo .Nie zedovme chipolono twiks edno do drugo se sedistata na decata ne edno pozadi drugo i ovaa kolicka cinese okolu 16000,17000 den no e mnogu neprakticna i tesska 16,5 kg sto za zena sto ragala carski e premnogu da ja vadi od kola i stava sama.Jas se iskilaviv sama so nea ,drugata najgolema mana e so ne ja sobira nikade ,vo market nema mesto za nas vo apteka isto znaci bas nikade ne ja sobira radi glomaznosta ,vo kola ni stoese no so spusteni sedista zadni.Mnogu vnimavajte razmislete na site raboti pred da ja kupite.
Само што се враќам од Енци Менци и ептен ми се допадна Cangaroo Sarah, дали некоја мамичка ја има и да сподели искуство, а намалена е.
Здраво женски! Ние почнавме да гледаме колички и се мислам да земам од оние 3 во 1 што се, но не ми е јасно како оди со изофикс подлогата. Дали таа што ке одговара на транспортерот ке одговара и на било кое седиште потоа? Или да си купам maxi cosi транспортер и подлога ( би требало на истата марка а е истата подлога, тотално ми е нејасно ова) а количка да бирам независно?
обично секоја марка си има свои одговарачки изофикс. Имај предвид дека и ако транспортерот не е компатибилен со количката, може да не можеш да го закачиш на неа.
Види на фб на babye shop besiana имаш попусти на се од приштина се и вршат достава и многу е поефтино од кај нас
Значи баш отежнува ова или изификс ке купуваме на секое нов. Фала, ама не сум во мк па незнам колку е изводливо тоа, секако гледам онлајн и тука, ама што и да земам би сакала прво да Го видам моделот во живо.
Кај нас е се различна марка. Количка, транспортер а и изофиксот и седиштето. Најважно е да се компатибилни, што не значи автоматски и иста марка. Во продавницата најдобро ќе ти објаснат кој модел со кој е компатибилен. Нашата количка на пример не е компатибилна со транспортерот, но набавивме адаптер за истиот да можеме да го прицврстиме на неа. Така да, мој совет, одберете си што во се допаѓа и нека ви кажат дали одговара едно со друго и плус слушнете ги нивните предлози.
Седиштата што се од 9 кила нагоре обично самите си имаат изофикс така што базата од транспортерот ќе ти остане непотребна. Има само неколку седишта за поголеми деца што се прицврстуваат на база. Ние купивме количка каква што сакавме и ич не гледавме транспортерот да пасува на количката зашто немав намреа да возам бебе во транспортер чија намена е да се користи во кола и не е препорачливо бебе предолго да седи во него. Седиштето на количката се врти во двете насоки и тоа ми е доволно. Купивме и седиште со изофикс 0+ (Milofix Maxicosi). Од тоа сме си супер задоволни. Мене при избор на седиште ми беше битно да е седиштето безбедно и ги гледав на Adac.de рејтинзите за безбедност. Така решив кое седиште. За почеток имавме позајмен транспортер (ептен за првите два месеци) и толку беше со траспортерот.
Транспортерот, количката и подлогата треба да ти се ист модел, траспортерот пасува на количката и на подлогата, подлогата ти е монтирана во кола за да транспортерот има функција на седиште за во кола. Кога ќе то надрасне транспортерот ќе си купиш седиште. За седиштето не ти треба подлога, тоа си е самостојно односно се монтира дирекно на исофиксот, ама прво провери дали колата има исофикс( новите модели на коли имаат исофикс во стандардната опрема, старите немаат, седиштата се монтираат преку појасот т.е се опашуваат со појасот на колата)
Јас мислам дека ако колата нема изофикс неможеш да ја прикачиш базата. Значи базата не можеш да ја користиш во постар модел кола. Може грешам нека ме исправи некој ако не е така.
Tреба. Ние одделно купивме база, па може истата да се користи и за транспортерот и за детското седиште. Точно. На стар модел не може база. Треба да има како две куки на задните седишта, на нив се закачува базата.
Мојата база е без изофикс, само со каишот, еве овој модел 4:40 сек. Не треба изофикс за базава а моделов е од пред три години. Сигурно има разлика од модел до модел ама мора базата да има опција да се прикачи и само со каиш, немаат сите нови коли. Изофиксот е задолжителен од 2014 година. Пред две години кога купував седиште за во кола имаше само еден модел со изофикс, сите други беа со каиши.
Да, постојат и такви бази, без изофикс. Седиштето за во колата на свекор/свекрва ни е со база без изофикс. Еднаш го прицврстивме со каишот и веќе нема потреба истиот да се користи. Само ремените од седиштето да си се закопчат при седнување на детето. Седиштето прицврстено со изофикс е за нијанса постабилно од ова, но и на ова ништо не му фали.