Jas da gi prasam poiskusnite mamicki... Moeto bebce e 4 meseci i kako za nejzina vozrast e dosta ziva,hiperaktivna,saka se da vidi,se da pipne.Vo kolicka koga e legnata place i ja kreva glavata,pa morav da ja potkrena kolickata vo pozicija 2 da bide malce potkrenata i da si gletka.Prasanjeto mi e da ne e mala se uste za taa pozicija?
Ние воопшто немавме транспортер, купивме седиште за во кола од 0-18 кг., од 0+ месеци, има три положби на седење и уште од раѓање патува во него. Мислам дека е подобра варијанта отколку транспортерот кој се користи само неколку месеци, освен ако не сакаш бебето да седи во транспортер и со се него да го пренесуваш. Мене ми беше поубаво во раце да си ја носам. Каталина, јас после 3 месеци и ја подисправив количката, на околу 40 степени, а потоа и на повисоко перниче ја ставав, па и нив им е досадно во таван да гледаат. Слободно подисправи ја, мојата на 5 месеци веќе сакаше да седи, се зависи од бебето, се што сака само да прави е дозволено.
Здраво, во блиска иднина ќе треба да почнеме да гледаме количка за бебето. Ја читав http://www.femina.mk/out/?id=45027d...ica&catid=47:oprema-za-bebe&Itemid=85 статија, некој погоре ја имаше линкнато. Меѓутоа сепак, би ми користеле дополнителни совети. Каква количка да одберам? Со колку тркала? Кои се поквалитетни? Гледам дека има колички од 6.000 и колички од 20.000 денари. Во што е разликата? Поскапиве имаат ли појше опции?
Понекогаш заради марката ја плаќаме и количката поскапо. Би дала пример Chicco i Chiopolino. Јас за ќерка ми имам Чиполино па ниту попушти, со 4 големи тркала е, има три нивоа, покривка за нозете, рачката се врти, на сите тркала има амортизери плус има и покривка за дожд и торбичка а ја земав околу 9000.Ќе гледаш секако да е од 0+ , јас гледав и тркалата да се големи - дефинитивно е полесно за возење. Значи има колички и со астрономски цени, кога гледав ми понудија и една од 70000 ден зашт да лупнам толку пари кога можам и за многу поевтини пари добра количка да земам ние сме презадоволни од нашата количка , ќерка ми има 2,5 год и уште во неа се вози. Имам др пат поставено слика но еве ќе поставам пак
НИе добивме количка чико лондон на подарок многу се лесни и практични за поголема релација а и лесно се склопуваат.
Благодарам на одговорите. Сега имам друго прашање. Јас мислев дека бебето треба да има една количка од моментот од кога ќе се роди до негде 4 години. Сега баш правев муабет и ми кажаа дека уствари имало бебешки колици во кои бебето може да лежи и други колички за поголеми деца, во кои детето може уствари да потстанува. Дали навистина за бебињата потребни се две колички кои се користат на различни возрасти? Првата количка колку време може да се користи, до која возраст? Втората количка дали може да ја користи и новороденче? Мене ептен ми се ближи терминот, 40 дена неизлагање од дома и ќе дојде зима, па се мислам дали воопшто има потреба од оваа првава количка.
Вака: има два типа на колички, чадор систем, за поголеми деца, и овие покомплицираниве, за бебиња и помали деца. Обично, за бебе се купува од вториве, со тоа што некои одат во комплет со корпа и транспортер (се монтираат на количката), па затоа имаат и повисоки цени; а може да биде вклучена и зимска прекривка, прекривка за дожд и торба за пелени. Зависи од фирмата и моделот. Има и колички кои не одат во пакет со транспортер и корпа, ама имаат три нивоа на наслонот (лежечка, полуседечка до 45 степени и седечка), и може да се користат уште од раѓање на бебето. А чадор систем количките се за поголеми деца, над година и повеќе, и се главно во седечка положба (корисни се кога детето ќе се измори после долго пешачење и трчање, да не го носиш во раце, не е за бебиња). Обично се препорачливи за летно време. Ваша е одлуката каква количка ќе земете. Ние имаме на Грако, со три позиции на наслонот. Малиов уште се вози во неа понекогаш.
Ние ја купивме оваа количка, имаше попуст во Енци-менци летово, и подранивме ептен, ама ни се виде најдобра за тие пари. Сите три дела ги има, 2012 модел е, ама има многу слични постари за кои добивме прекрасни коментари од познати. Се склопува како чадор систем, лесна е ептен нема ни 7 кг, има рачка за носење што за нас е многу важно, живееме на 3-ти спрат без лифт. Транспортерот е со заштитник за глава што се вади кога ќе потпорасне беблак, и едно чудно перниче што е долу кај газето за првите месец-два. Веројатно за да е поисправено, претпоставувам. Корпата е од лежечка со 45 степен положба, многу е лесна. Количката исто, на 4 нивоа, и се е на нитни, се се пере, се се расклопува, и се се монтира со два прста, што ми беше многу важно. Ќе пробаме здравје за некој месец, па или ќе се фалиме, или ќе се жалиме тука...
Nie imame vakva kazi reci ista e samo 2013 model i za transporterot go nemame toa odozdola Inaku jas sum prezadovolna od kolickata...epten lesno se sklopuva rasklopuva i upravuva...isto kako sto kaza prakticna e mnogu bidejki se moze da se ispere...so zdravje da si ja koristite i da si uziva bebusko mnogu vo nea inaku eve ovakva e nasata epten se slicni ....koga i ke poglednam porobro edinstvenata razlika e malku vo transporterot i vo drzacite.... i plus ni se podiga na nekolku nivoa korpata....eve vaka
во локо кроко имаат,евентуално и на битпазар можеш да најдеш, а инаку ги носат од андреј компани од штип можеш и да нарачаш од таму и да ти ја донесат дома.
Tи благодарам јас зивеам во странство ја купивме од тука,а инаку марката е ABC германска марка е незнам дали ги има кај нас...
Пак ми треба совет, знам дека сум досадна Значи се двоумиме помеѓу две колички: На Elele, 9.400 денари, на три нивоа, рачката се мрда напред назад. Втората е ваква: На Чико, 7000 или 8000 денари, рачката не се мрда напред назад, лесна е прилично и кога ќе се склопи зафаќа малце простор, на три нивоа е. Бебето треба да се роди месецов, претпоставувам првите неколку месеци нема да ја користиме количката. За која количка од предложените две мислите дека е подобра? Значи знам дека втората количка е подобра во смисла полесна е и помалку простор во багажник ќе зафаќа, ама која ќе му биде подобра на бебето? Мене втората некако многу сиромашно ми изгледа, ич не ми прави ќејф. Првата е некако погломазна и мислам дека ќе биде поубава.
Ние речиси и да одлучивме за количка, но не сме ја платиле па имаме простор да се предомислиме бидејќи се мислевме помеѓу две. Се одлучивме за оваа http://www.bebeconfort.mk/product.php?id_product=651 А се мислевме и за оваа http://encimenci.com.mk/proizvod.asp?id ... t=4&sn2=27 На Chicco ни ја пофалија дека е доста функционална и лесно се склопува, чадор систем, а првата е од Bebe Confort (Bebe Realx), оди заедно со транспортер, квалитетот е неспорен, ми ја пофалија, ама не се склопува во чадор, и тоа ми е единствената забелешка. На мене и на маж ми ни се допадна оваа повеќе, оттколку таа на Chicoo, ама се уште се двоумам, само поради лесното собирање и тоа што тежи помалку. Плус и рачката не и е целосна тука се две. Па мами што би ме советувале?
JuLleE мене првата количка ми е поубава , вторава не е лоша исто ама некако ми е како за поголемо дете , пишува да дека се наслонува во 5 позиции ама незнам . Јас би ја одбрала првата количка , плус иде со транспортер кој е многу битен во првата година! Ама кога ке видиш сите колички се исти на собирање ,зборам за овие поголемите како првата ! Јас последно купив количка како вторава слична ,се склопува како чадор ама ретко и ја користиме пошо детево е големо веке ,ама ја имаме во кола пошо не зафака место. како и да е , муабетот ми беше првата ми се допага повеке .
JuLleE мене првата повеќе ми се допаѓа Инаку нели првично нели реков ќе ја користиме количката од јатрва ми, па ако треба здравје напролет/налето нова да се земе....ама баба ми запнала она да му купела количка на бебето. И така да сега шеткам, разгледувам....па ќе видиме што ќе одбереме.