Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Количка

Дискусија во 'Бебе' започната од koritsaki, 6 јануари 2011.

1. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Побитно ти е да се врти седиштето за да можеш да го гледаш бебето кога го возиш. Јас немав купено корпа и не зажалив. Не мора корпа да купиш ако не сакаш.

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.069
    Транспортер имаш?

3. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Имам

4. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.069
    Епа количкава нема транспортер, летна количка е. И не е безбедна за новороденче. Да ако не и одговара корпа, има само транспортер и спорски дел колички. Ние па маста и ја извадивме на корпата. Најискористено нешто ни е. Транспортер не се препорачува премногу.

На BellaBibi и marrisa им се допаѓа ова.
  5. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Линкот не е со летна количка. Тоа е спортско седиште. Летните колички се ниски долу. Барем мене не ми личи на летна, а имам и летна и зимска. Ти ако си користела корпа некој не користел, не ни сака. Бебето е секако врзано со каиши и заштитено. Транспортерот е за во кола.

6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.069
    Девојката прашува за летна количка. Плус ти ако не си користела корпа некој користел. Во спортски дел новороденче е заштитено? Транспортерот е за транспорт само, затоа и така се вика. Дури кога ќе седи убаво може во спортскиот дел бебе. Новороденче не може.

7. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Ние може до задутре да си пишуваме. Мислам дека ја гледав истата количка и како што знам не е летна. Не е ни битно.
    Не мора да се купи корпа и не можете на некого да му набивате дека морало корпа. Во спортски дел бебето е заштитено да. Кој сака секако може да си купи корпа и да си користи и тоа е негов избор. Во транспортер мора да се вози за безбедност, тоа мора.

8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.069
    Новороденче е, не пораснато бебе. Тука е разликата. И сеа не може да набивеме мислење дека не мора корпа да купи. Јас не и реков да купи корпа. Кажав дека нас ни е искористаме премногу. Она општо прашува за летни колички. Затоа те прашав дали користиш транспортер. Пошо линкот води до количка без транспортер. И прашањето за летна е дека не е безбедно за новороденче.

9. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.480
    Ни јас немам користено корпа. Бебе немам шетано до кај месец ипол после си се врзува со каиши. Сосем безбедно за возење и си го гледаш додека го возиш. Пошто месец ипол бебе не е салама па ке се тркала небезбедно во количка.
    И ние од 5 месеци веќе почнавме да го ставаме да седи под 60 степени, препорачано од ортопед и во количка беше исто.
    Јас не зажалив што не купив корпа.
    Не набивајте притисок како бебето да ке погине ако не се вози во корпа. Ако некој така е под стравови за своето бебе не значи дека сите сега така ке тераме.
    Башка секој си прави пресметки за себе.
    Најубаво е количката да има можност да ако ти затреба корпа да докупиш. Од старт фрлање пари за зимска, па за летна количка, да имаш 5 делови дома е чист конзумеризам според мене.
    Познавам 10 мајки (буквално), сите до една ми кажаа дека корпа имаат користено еднаш до два пати.
    Ете секој со своето искуство и потреби.
    Едит: веќе пишав, важно е да е свртено кон тебе кога го возиш.

10. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.730
    Допаѓања:
    8.069
    Јас па сите што ги познавам маста и ја имаат извадено на корпата. И ај малку читајте, па реплицирајте. Јас кажав дека ние маста и ја извадивме на корпата, не и реков да купи. И кажав дека летна не е безбедна за новороденче. Јас не згрешив што купив со корпа, транспортерот ич не го користевме. Зашто стравови, се работи за како е правилно за бебе што е рскавец, не за страв.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Транспортерот се купува независно од количката. Има само колички и има три во еден колички. Не мора да се земе транспортер ист со количката.

12. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.480
    Смири страсти. Никој не кажува ти што треба да купиш.
    Читај малку и ти, не да повторуваш едно те исто. Не и рече да купи ама и набиваш грижа на совест ако не купи. Олабави малку. Сите имаат разлижни потреби и навики.

13. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    61.672
    Мајка, опциите за возење бебе отприлика докај 6 месеци, ти се корпа или транспортер. Спортско седиште нема да ти препорача ниту еден педијатар или ортопед. Јас пробав од мерак да го ставам син ми во спортско седиште кога беше негде 5 месеци и беше многу непријатно, едвај чекав да се прибереме. Џабе се навалува и џабе каиши, кога се широки, не се наменети да држат толку мало бебе (иако пишува од раѓање). Шантраше лево-десно цело време.
    Корпа не мораш да купуваш, ама транспортер барем треба да земеш. И за во кола секако ќе треба, ќе си го користиш и за шетање.
    Јас лично маста и ја извадив на корпата иако и мене другарки ми кажуваа дека не е потребна. Не само за шетање, туку и за спиење преку ден. Со бебе и мало дете, многу работи ќе се користат само краток период, тоа е.

Последна измена: 31 јануари 2025 во 12:23
    На Feniksgirl и Noemi им се допаѓа ова.
  14. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Мене ортопед ми кажа на летната количка да му го кренам нагибот. Од кога педијатар кажува каква количка да купиме? Битно е да е на 180 степени спуштена. Тоа секој го има во предвид мислам

15. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    61.672
    И сега пошто тебе така ти кажале, јас не смеам да и кажам на членката јас што мислам или мене како ми кажале? Ќе им се сипеш на сите што не возеле новороденче во летна количка?
    Никој не ми кажува каква количка да купам, туку дава совети како е најбезбедно/најдобро да се вози/шета новороденче.

На Feniksgirl и Noemi им се допаѓа ова.
  16. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    714
    Ми се појави на реклама пред некој ден, не знам колку е добра на Cybex е. Се прави и корпа и спортско седиште: https://krs.mk/produkt/cura-silver-rims-blue-moon-navy-blue/

17. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    147
    Се вртиме во круг. Ја нападнавте дека мора корпа, јас викам не мора ако не сака. Педијатар сигурно нема ништо да каже за нејзиниот избор на количка. Толку е едноставно. Вие викате дека не мора ама не ова не она, значи најубаво во корпа, така викате.

18. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    61.672
    Никој не нападнав, споделив мислење.
    Ти ако сакаше да и помогнеш на членката, можеше да пишеш твое искуство, дека со го возела детето во спортско седиште, ок сте поминале, ортопед ви кажал така.
    Наместо да се расправаш со сите што мислат поинаку :)

19. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.480
    Да, во право си. Секој со свое искуство. И така треба да се споделува.
    Мене што ми боде во очи е од каде е твоето искуство да го појачаш твојот став дека нема ортопед или педијатар што ке препорача ова или она. И твое искуство дека нешто е небезбедно. Тоа е твое мислење и твој страв. И на членката погоре. Затоа тебе ти реплицирам. Земате став на експерти, не твое искуство или мислење.
    Нејсе. Самата таа ке си реши на крај што и треба. Ти си знаеш за твоето, јас за моето дете. И ние од 5 месеци седиштето го кренавме на 60 степени по препорака на ортопед.

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    2.480
    Не "најубаво". Туку се друго е "небезбедно". Мислам ме сфаќаш дека иронично коментирам.

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.