Дошол живот гледам!!! Трагично е ова што се случува на многумина... Инаку спаѓам во четвртата група над 30. Сега за сега ситуација е ок. Се надевам дека така и ќе остане.
Почетна е од 15-18 000, сепак зависи од многу фактори. Со искуство општ лекар може да зема многу повисока од почетната 3-4 пати повисока.
Многу зависи од регионот државата, за некое чудо во малите градови се дупло од големите и зависи дали во градот има медицински факултет (скопје штип). Контетно во скопје има оглас за плата од 18000 ден, во кочани за доктор почетни еден матичен даваше 35000 денари но неможе да најде, инаку на матичниот доколку не најде и овој месец ќе му го раскинат дел од фондот. Не е точен податокот дека нема доктори на бирото за вработување, во кочани на бирото има невработено 1 или 2, во Скопје околу 200
Доволно за да живеам пристоен живот, да бидам тука во секој момент за моите ако треба, да тргнам на страна нешто секој месец (обавезно),да си купам тоа што ми треба и да платам све на време фаламу на бога. За цифри нема да зборувам бидејќи не ми е логично воопшто да се споредват платите во Мк со некои од нас што работиме надвор од државата,нема логика ни потреба за споделување на бројки. И кога живеев во Мк живеев пристоен живот со моето семејство зато што знаеме добро да ги распоредиме парите со кој располагаме,благодарение на моите родители...
Кај неколку професии платите се израмнија во мкд и странство. Незнам зашто уште постое пред се таа псхичка бариера помегу мкд и странство, така да на мене ни ми изгледа ништо чудно ако се споредуват платите во Мкд и странство. тоа сепак јас мислам и никогаш ама никогаш не сум ги делил Македонија и Странсвои иако има само 3 години живеено надвор од мкд
Не мислев на споредба во негативен контекст воопшто,кај нас се уште сите се со предрасуди ако работиш надвор од државата немаш право да се споредваш со нас. Исто така мислам дека без разлика што работиш надвор од Мк секогаш ќе бидиш повеќе платен. Ако кажам бројки ќе испадни дека се фалам подобро да си ќутам,не не сме богаташи воопшто живејме нормално...
Toчно така за да си богаташ странство мислам западна европа треба да имаш плата од 25 000 еур а во мкд можеш и со 5
Знаеме како одат платите во Малта не се секирај од 800 до 1500евра плус минус зависи од работното место. Малта не е некоја јака земја како Германија,Франција,Шведска итн.
800 е минимална, а максималната може да биде 2000 евра па може и повеќе. Затоа тоа ДО не ти е на место. Ти можеш да кажеш конкретно за Малта општо,а за мојата плата не можеш да кажеш. Не зависи од работно место туку од саатница,па бонусите, платен ми е и одморот секој пат кога доаѓам Мкд и многу други бенефити. И не споредувам со други земји,Германија никогаш не ми се допаѓала, Франција па ич,за Шведска не ми се прави муабет.