45-50 илјади просечно, не сум задоволна од платата за работата што ја работам, планирам да променам работно место следниот период. Да бев помлада, ќе се иселев.
Денес 10000 денари и пред 10 години не е исто. Инфлацијата е двоцифрена, цените во плафон. Платите се билдаат вештачки за да се одржи куповната моќ на работникот.
Па не е исто, ама 50 000 повеќето зимаат на темава, дали двајца тројца 18 000, така да не ми е јасна кризава или само мислам дека сум во С. Мк
Деновиве паталец ми кажа дека во чевларство имало работници кои земаат по 16.500 денари. Значи под минималец, враќаат. Не исполнуваш норма, нема пари. ИТ земаат и по 2.000 евра и кај нас, ама тие што се сместиле на некое фино место.
Нема 'сместување' во ИТ, освен на државно. Приватно, ако не те бива, ич не му е гајле кој си и чиј си.
Не мора да значи И у приватните фирми добро се плаќаат.Не е само у државно Ја сите шо ги знам шо се со јаки плати, приватно се вработени.Не само ИТ сектор
Ретко која државна работа е добро платена. Истата работа во приватен сектор е поплатена. Барем јас така мислам, ама мислам не сум грешка.
Exactly По мене одамна е вака: приватен сектор има подобра плата, подобри услови за работа А државно: посигурно работно место, посигурни издатоци
Jas ispod 50.000den ne sretnav plata da pise nekoj osven dva trojca...a bogami jas ako trgnam po ulicava kaj mene dali 5 dusi ke najdam sto zemaat takva suma. I ne mi e nikogas jasno zosto makedonceto saka da se pofali na forum, a vo vistinata surova znaeme site tocno kako ziveeme....
Темава не е за фалење.Зошо го доживувате тоа шо некој зима 50,000 и го кажува ко да се фали? Ако зима 18,000 го жалите, ако зима 50,000 се фали.
Ne, listaj i sama deka 10%pisale deka zemaat okolu 20tina iljadi do 30 sto e prosecna da kazam. A 90% pisale 1000evra, 2,500, 6,000 itd. Muabetot mi e dali tolku zalbi,poplaki, covek nema dobar zbor kazano za nasava drzavicka a tolkavi plati?! Po moe ne e normalno ne ni se vklopuvat forumov i realnosta
Имаш државен завод за статистика.Отвори и ќе видиш. Ја исм кажано дека не сме толку за жалење. Има такви шо зимаат мали плати, има шо зимаат и големи Ако добро памтам, од 780,000 така нешо вработени у државава, само 80-90,000 се на минималец Ете од кај тие 50,60000 Ама ние сме научени само тоа, минималев, малце пари, нема пари Само тоа се збори на форумов Овде некад коа читам се осеќам ко у Сомалија да живеам, а а искочам надвор, БМВ, Ауди, Мечки, кафичи пуни, Сити Мол крца за викенд, дискотеки фул
Не реков дека не се добро платени, се. Маж ми работи во ИТ. Приватно. Ама нема таму со врски. Работиш - еве ти пари. Не работиш - фала, пријатно.
Ама така и треба. А не ко у државно.Затоа никој неќе у приватно, секој сака гзот у брашно да му е, а рацете у мед и млеко.И баба ми знае така.Да се живеело од непраење ништо, и седење, немаше да постоиме сеа.Пред милијарда години дрва стругале, на камења им се чуделе шо да праат за да работат нешо за да опстојат.